Preveč interesov za kakšno presenečenje pri današnjem imenovanju vlade

Levica se bo vzdržala glasovanja na današnji seji, v času »debelih krav« Šarčev ministrski zbor pred številnimi preizkušnjami. 
Fotografija: Premier v odhodu Miro Cerar bo danes predal vodenje države mandatarju Marjanu Šarcu. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Premier v odhodu Miro Cerar bo danes predal vodenje države mandatarju Marjanu Šarcu. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Po vročem poletju številnih političnih manevrov bo Slovenija dobila novo vlado. Pričakovati je, da bo večina navzočih poslancev na današnji izredni seji državnega zbora potrdila ministrsko ekipo mandatarja Marjana Šarca. Čeprav pri tem verjetno ne bo zapletov, Šarčevo šestnajsterico takoj po zaprisegi čakajo številne preizkušnje.

Približno tri mesece po tem, ko so državljani odšli na volišča, bodo poslanci državnega zbora na izredni seji glasovali o novi vladi. To bodo storili po tem, ko je pred mesecem dni predsedniku LMŠ in drugouvrščenemu na parlamentarnih volitvah Marjanu Šarcu uspelo zbrati večino glasov za mandatarstvo, nato pa državnemu zboru predložiti imena ministrskih kandidatov, ki so jih po zaslišanjih potrdili poslanci odborov. Poročila s teh bodo na današnji seji sledila Šarčevemu nagovoru, po tem bodo o kandidatih povedale svoje poslanske skupine, nato bo še prva seja nove vlade, ko bodo imenovali novega generalnega sekretarja in nekatere državne sekretarje. Zapletov pri potrjevanju ministrske ekipe ni pričakovati, saj je v igri preveč političnih interesov, komentirajo viri iz strank koalicije. Iz Levice so sporočili, da se z imenovanjem treh ministrskih kandidatov ne strinjajo – katerih, bo jasno danes, znano pa je, da jim je trn v peti dosedanji minister za gospodarstvo in vnovični kandidat za to mesto Zdravko Počivalšek, ne strinjajo pa se niti z imenovanjem ministra za zdravstvo Sama Fakina

Zaradi številnih nasprotujočih si stališč ministrske ekipe ne morejo podpreti, bodo pa držali besedo in se bodo današnjega glasovanja vzdržali, napovedujejo v stranki. V NSi so po pričakovanjih napovedali, da bodo njihovi poslanci glasovali proti ministrskim kandidatom, saj je koalicijska pogodba na področju gospodarstva v nasprotju z njihovimi stališči. Enako odločitev je pričakovati tudi od ostalih dveh opozicijskih strank, relativne zmagovalke volitev SDS in SNS.
 

Javni sektor in sprejetje proračuna


Jasno je, da bo morala ekipa Marjana Šarca v prihodnjih mesecih na številnih področjih zavihati rokave. V LMŠ so napovedali, da bo vlada nemudoma sedla za pogajalsko mizo s sindikati javnega sektorja, katerih stavkovne zahteve so po odstopu premiera Mira Cerarja obstale na mestu. Ena izmed ključnih preizkušenj za trdnost Šarčeve vlade bo tudi sprejemanje proračuna za prihodnje leto, ki bo predvidoma novembra.

To bo pomembno zaradi sprostitve varčevalnih ukrepov v javnem sektorju, počasnejšega črpanja evropskih sredstev in letošnjega dviga socialne pomoči. Po dogovoru o proračunu bo tudi jasno, v kolikšni meri bo obljube iz koalicijske pogodbe nova vlada dejansko lahko uresničila.

Uspeh trinajste slovenske vlade bo odvisen predvsem od skrajšanja čakalnih vrst in premagovanja drugih izzivov v zdravstvu. »V specialističnih ambulantah se bodo v letu dni skrajšale na nič oziroma na 14 ali na mesec dni,« je na zaslišanju prejšnji teden drzno napovedal kandidat za novega zdravstvenega ministra Samo Fakin. Ali mu bo uspelo, bo odvisno tudi od tega, koliko dodatnega denarja bodo namenili temu ključnemu resorju.
 

Več drugih ugank


Vlada nekdanjega župana Kamnika Marjana Šarca bo začela delati v ugodnih makroekonomskih razmerah, zato gospodarstvenike, sindikate in številne druge skrbi, kako se bo odrezala v gospodarsko manj ugodnem času.

Poleg uspešnosti projektov bo za njeno usodo odločilno še, kako bo Šarcu uspelo uravnotežiti kadrovske in druge interese koalicijskih partnerjev prve slovenske manjšinske vlade. Tudi od tega bo odvisna prihodnost vnovič največje opozicijske stranke SDS, ki ji pod taktirko predsednika Janeza Janše kljub temu, da jim je zaupalo največ volivcev, ni uspelo sestaviti vlade.

Komentarji: