Bojana Beović: Osebno sem za začasen umik cepiva Janssen

Po podatkih nevrološke klinike UKC Ljubljana gre za drugi resen zaplet v Sloveniji, povezan z aplikacijo cepiva proti covidu-19.
Fotografija: Strokovna skupina za cepljenje pri NIJZ bi lahko že danes zvečer obravnavala sum na zaplet po cepljenju z vektorskim cepivom. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Strokovna skupina za cepljenje pri NIJZ bi lahko že danes zvečer obravnavala sum na zaplet po cepljenju z vektorskim cepivom. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

V urgentni ambulanti nevrološke klinike UKC Ljubljana so v ponedeljek v zgodnjih jutranjih urah sprejeli mlajšo bolnico, katere stanje je kljub zdravljenju zelo resno. Zaradi časovnega sosledja s cepljenjem z vektorskim cepivom, ki se aplicira z enkratnim odmerkom, je bil primer kot možen stranski učinek prijavljen na NIJZ, so sporočili iz UKC.

Pri bolnici so takoj ob sprejemu prepoznali življenjsko ogrožajoče stanje, skladno s tem se je začelo urgentno zdravljenje, a se kljub naporom stanje bolnice ni izboljšalo. Trenutno je hospitalizirana v enoti intenzivne terapije v skrajno težkem zdravstvenem stanju, so sporočili z Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Čeprav je dokazovanje neposredne povezave stvar nadaljnjih postopkov NIJZ, kar še ni bilo opravljeno, pa se zbuja utemeljen sum, da gre za vzročno povezavo med cepljenjem in zapletom, so dodali.


​​Beović za začasen umik cepiva Janssen


Po podatkih nevrološke klinike UKC Ljubljana gre za drugi resen zaplet v Sloveniji, povezan z aplikacijo cepiva proti covidu-19. Oba sta bila pri ženskah, mlajših od 50 let, cepljenih z vektorskim cepivom. Pri prvi bolnici se je zdravljenje zapleta končalo uspešno. Ob tem pa je komisija pri ministrstvu za zdravje, ki je pregledovala primer smrti partnerke slovenskega diplomata v Bruslju, ki je bila cepljena s cepivom Johnson & Johnson nekaj dni pred razvojem prvih simptomov, ugotovila, da je povezava smrti s cepljenjem gotova. V tem primeru je prišlo do smrti zaradi tromboze v povezavi z nizko vrednostjo trombocitov.

Pri bolnici so takoj ob sprejemu prepoznali življenjsko ogrožajoče stanje, skladno s tem se je začelo urgentno zdravljenje. FOTO: Leon Vidic/Delo
Pri bolnici so takoj ob sprejemu prepoznali življenjsko ogrožajoče stanje, skladno s tem se je začelo urgentno zdravljenje. FOTO: Leon Vidic/Delo


Strokovna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) bi lahko že danes zvečer obravnavala sum na zaplet po cepljenju z vektorskim cepivom. Vodja skupine Bojana Beović pa osebno meni, da je pametno, da se cepivo ta hip umakne in se situacija analizira, je pojasnila za POP TV. »Postavljen je sum, treba pa bo skrbno pregledati dokumentacijo in šele potem bo možno podati mnenje in seveda ustrezno obvestiti javnost,« je povedala Beovićeva.

Skupina se še ni sestala, se bo zelo verjetno danes zvečer, je napovedala. »Moje osebno mnenje pa je, da je pametno, da se cepivo ta hip umakne, potem pa situacijo analizira in cepljenje morda v določenih skupinah nadaljuje,« je dodala. Čeprav je dokazovanje neposredne povezave stvar nadaljnjih postopkov NIJZ, kar še ni bilo opravljeno, pa se zbuja utemeljen sum, da gre za vzročno povezavo med cepljenjem in zapletom, so navedli v UKC.

Komentarji: