Ema odobrila Novavaxovo cepivo proti covidu-19

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Dado Ruvic/Reuters

17.45 V nedeljo cepljenih 33-krat več prebivalcev Slovenije kot prejšnjo nedeljo

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes v sklopu kampanje Dnevi cepljenja obiskal cepilno mesto Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor, kjer so v okviru te akcije cepili 460 ljudi. Minister je zadovoljen tudi z odzivom drugod po Sloveniji.»"Včeraj je bilo pocepljenih 33-krat več prebivalcev Slovenije kot prejšnjo nedeljo,« je dejal.

V nedeljo je bilo po njegovih besedah v Sloveniji cepljenih proti covidu-19 okoli 7600 ljudi, in sicer s prvim odmerkom 486, z drugim 561 in ostali s tretjim, kar po ocenah ministra pomeni, da je zdravstvo z Dnevi cepljenja »zagotovilo 33-krat več zdravja kot pred tednom dni.

14.25 Evropska agencija za zdravila odobrila Novavaxovo cepivo proti covidu-19

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes priporočila izdajo pogojnega dovoljenja za uporabo cepiva proti covidu-19, ki ga je razvilo ameriško podjetje Novavax. Cepivo, imenovano nuvaxovid, mora za prodajo na evropskem trgu dobiti še odobritev evropske komisije. To je peto cepivo proti covidu-19, ki ga je odobrila Ema.

Ema je Novavaxovo cepivo odobrila za uporabo pri starejših od 18 let, v dveh odmerkih v razmiku treh tednov. Analize so pokazale, da je cepivo 90-odstotno učinkovito, stranski učinki pa blagi ali zmerni, so sporočili iz agencije.

14.22  Poživitveni odmerek Moderne močno okrepi protitelesa proti omikronu

Farmacevtsko podjetje Moderna je danes sporočilo, da se je tretji odmerek njenega cepiva proti covidu-19 v laboratorijskih testih izkazal za učinkovitega proti novi koronavirusni različici omikron. Poživitveni odmerek tega cepiva v količini 50 mikrogramov je v primerjavi z ravnjo po dveh odmerkih okrepil raven protiteles proti omikronu za 37-krat. Moderna, ki ugotavlja, da zgolj dva odmerka njenega cepiva nudita nizko zaščito proti omikronu, je poleg tega testirala tudi odziv protiteles po prejemu poživitvenega odmerka v količini sto mikrogramov. Kot kažejo prve ugotovitve, se je po tovrstnem odmerku raven protiteles povišala celo za 83-krat, je na spletni strani zapisalo podjetje. Sto mikrogramov sicer trenutno znašata tako prvi kot drugi odmerek tega cepiva, medtem ko je kot poživitveni tako v EU kot ZDA odobren polovični, 50-mikrogramski odmerek.

14.00 Članice EU dosegle dogovor glede skupnih ukrepov v zdravstvenih krizah

Države članice EU so danes dosegle politični dogovor o nujnem okviru za izredne zdravstvene ukrepe, ki bo med drugim olajšal nakup zdravil in cepiv ter aktiviral izredno financiranje v primeru novih zdravstvenih kriz. Gre za še en pomemben korak v pripravljenosti EU na morebitne izredne zdravstvene razmere, kot je pandemija covida-19. Svet je danes dosegel politični dogovor o novi uredbi glede nujnega okvira ukrepov v primeru izrednih razmer na področju javnega zdravja na ravni EU. To bo olajšalo nakup zdravil, cepiv in surovin, aktiviralo nujna sredstva in omogočilo spremljanje proizvodnih zmogljivosti v primeru novih zdravstvenih kriz, so zapisali v sporočilu. Z uredbo bo ustanovljen odbor za zdravstvene krize, ki bo na ravni EU usklajeval nabavo in dostop do zdravstvenih protiukrepov. Odboru bosta sopredsedovala evropska komisija in država članica, ki trenutno predseduje svetu. V skladu z dogovorom se bo morala komisija pred ukrepanjem posvetovati z odborom. S tem bodo članice imele več besede pri sprejemanju odločitev.

13.43 Na meji z Avstrijo kljub novim pravilom brez večjih težav

Na meji Slovenije z Avstrijo danes kljub novim pravilom za vstop v severno sosedo ni bilo večjih zastojev. »Potniki so zelo dobro pripravljeni in naša policija za zdaj ne zaznava kakšnih težav,« je za STA povedal predstavnik deželne policije avstrijske Štajerske Fritz Grundnig. »Seveda se ob spremembi vstopnih pravil vedno pojavijo manjše spremembe v prometu, a so omejene le na mejo,« je pojasnil. Tudi na Policijski upravi Maribor pravijo, da niso zaznali kakšnih težav zaradi spremenjenih pogojev za prehod meje. V Avstrijo lahko od danes brez obvezne karantene vstopajo le še cepljeni proti covidu-19 ali prebolevniki. Za vse, ki se niso cepili ali preboleli covida-19, pa je ob prečkanju meje obvezna takojšnja desetdnevna karantena, ki jo je mogoče predčasno prekiniti po petih dneh z negativnim testom. Obvezna je tudi registracija na spletnem portalu. Povsem brez omejitev so sicer le cepljeni s poživitvenim odmerkom. Tudi tisti, ki so sicer cepljeni, a ne s poživitvenim odmerkom, morajo namreč v samoizolacijo. Tej se lahko izognejo z negativnim testom PCR, ki ni starejši od 72 ur.

13.31 V Avstriji velja nov, strožji režim vstopa v državo

V Avstriji od danes velja nov režim vstopa v državo. Ob vstopu morajo vsi potniki predložiti dokaz, da so bili cepljeni proti covidu-19 oziroma so ga preboleli, ter negativni izvid testa PCR. Testa PCR ne potrebujejo le tisti, ki so dobili poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19, in sicer od prvega dne dalje. Test PCR morajo, kot izhaja iz spletne strani, predložiti tudi tisti, ki so bili cepljeni z dvema odmerkoma, oziroma tisti, ki so covid preboleli ter so bili enkrat cepljeni. Če ga nimajo, morajo v samoizolacijo, ki jo lahko prekinejo takoj, ko predložijo negativni izvid testa PCR. Kot prebolevniki se štejejo tisti, ki so covid preboleli v zadnjih 180 dneh, morajo pa predložiti dokaz o tem.  Za tiste, ki niso cepljeni oziroma bolezni niso preboleli, je ob prečkanju meje obvezna takojšnja desetdnevna karantena, ki jo je mogoče predčasno prekiniti po petih dneh z negativnim testom. Zanje je obvezna tudi registracija na spletnem portalu.

Izjema od zgornjih pravil velja le za nosečnice in osebe, za katere cepljenje iz zdravstvenih razlogov ni priporočeno in imajo o tem posebno zdravniško potrdilo. Izjema so tudi dnevni migranti, za katere še naprej velja pravilo PCT (prebolel, cepljen, testiran). Veljavni so tako testi PCR kot hitri antigenski testi, ki pa ne smejo biti starejši od 24 ur, poroča časnik Kronen Zeitung na svoji spletni strani.

12.57  Prekmurski katoliški, evangeličanski in binkoštni voditelji pozivajo k sožitju in cepljenju

Katoliški škof Peter Štumpf, evangeličanski škof Leon Novak in binkoštni superintendent Daniel Grabar so danes obudili tradicijo skupnih sprehodov cerkvenih vodij po Murski Soboti ter pozvali k spoštovanju, sožitju in cepljenju. Pobudo je dal Novak, ki je pogosto omenjal, da sta se že leta 1920 po mestu sprehajala katoliški dekan in evangeličanski duhovnik, leta 1926 pa se jima je pridružil še židovski rabin, tako da so tudi prebivalcem kazali, kako pomembno je medsebojno spoštovanje in sožitje.

»Ta sad je še danes živ, Prekmurje je znano po ekumenizmu in to tradicijo bi radi ohranili, zato smo ravno v tem predbožičnem času, ki je tudi praznik miru in spoštovanja, obudili tradicijo in tako pokazali, da se spoštujemo, živimo v miru, pa tudi da želimo to tradicijo nadaljevati,« je povedal Novak. Štumpf je dodal, da to ni samo zaradi prazničnega razpoloženja, ampak da veliko sodelujejo že pri vsakdanjih korakih življenja, na ekumenskem področju, pri različnih bogoslužjih, srečanjih, pogovorih in molitvah, tudi pri izmenjavi mnenj.

image_alt
Kljub poživitvenemu odmerku potrebujejo tudi staro potrdilo PCT

12.52  Na Otoku doslej 12 smrti zaradi omikrona; strožji ukrepi morda že pred božičem

V Veliki Britaniji število okužb s koronavirusno različico omikron vztrajno narašča. Po zadnjih podatkih zdravstvenih oblasti je število umrlih po okužbi z omikronom naraslo na 12. Namestnik premiera in pravosodni minister Dominic Raab je medtem priznal, da dodatnega zaostrovanja ukrepov že pred božičem ne more izključiti. Raab je dejal, da podatke še vedno analizirajo. Dodal je, da je država letos zagotovo v »boljšem položaju«, ko gre za možnost preživljanja božičnih praznikov skupaj z bližnjimi, vendar pa vseeno ne more dati nobenih trdnih zagotovil, da bo še naprej tako.

Ljudem je medtem svetoval, naj bodo v prihodnjih dneh skrajno previdni, poroča nemška tiskovna agencija DPA. V nedeljo so v Veliki Britaniji potrdili še 12.133 primerov okužbe z novo različico, skupno doslej pa 37.101 primerov. Število umrlih po okužbi s koronavirusno različico omikron je medtem naraslo na 12, število hospitalizacij bolnikov, ki so potrjeno ali domnevno okuženi z novo različico, znaša 104. Konec tedna objavljeni nasveti znanstvene svetovalne skupine za nujne primere (Sage) opozarjajo, da je število okužb in hospitalizacij bolnikov s covidom-19 v državi po vsej verjetnosti še veliko višje.

12.17 Na prvo nočno cepljenje proti covidu-19 večinoma po poživitvene odmerke cepiva

V določenih zdravstvenih ustanovah je zadnjo noč, med 20. uro zvečer in 8. uro zjutraj, potekala prva nočna akcija cepljenja v okviru nacionalne kampanje Dnevi cepljenja. Ljudje so ponoči večinoma prihajali po tretje oziroma poživitvene odmerke cepiva, prve odmerke je prejelo zgolj nekaj oseb, so za STA sporočili iz več zdravstvenih ustanov po državi. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana se je ponoči proti covidu-19 cepilo 60 oseb, od tega dva s prvim odmerkom cepiva, velika večina preostalih pa s poživitvenim odmerkom. Cepljenje pri njih čez dan poteka na cepilnem mestu ob urgentnem centru, ponoči pa na urgenci infekcijske klinike na Bohoričevi ulici. Ponoči cepijo le polnoletne osebe. V UKC Maribor so to noč cepili 107 oseb, od tega pet s prvim odmerkom, 18 z drugim in 84 s tretjim odmerkom cepiva.

image_alt
Maske obvezne v polno zasedenih zaprtih in odprtih žičniških napravah

12.15  Rafael Nadal pozitiven na novi koronavirus

Španski teniški zvezdnik Rafael Nadal je danes prek twitterja sporočil, da je pozitiven na novi koronavirus. »Ob moji vrnitvi domov v Španijo po nastopih na turnirju v Abu Dabiju sem opravil test PCR, ki je pokazal, da sem pozitiven,« je zapisal petintridesetletni Nadal. Nadal, ki je v zadnjih šestih mesecih odigral le dva dvoboja, zaradi poškodbe noge je izpustil tudi Wimbledon in odprto prvenstvo ZDA, je bil v Abu Dabiju na terenu prvič po avgustu.

11.40 Zdravstveni dom Ljubljana: Odvzem PCR-brisov od četrtka dalje v Stožicah

Od četrtka, 23. decembra, bodo odvzemi brisov PCR na vstopni točki ZD Ljubljana po sistemu »drive-in« zaradi boljše dostopnosti potekali na novi lokaciji, in sicer v garažni hiši Stožice (vhod 1 in 2) in ne več na parkirišču ob Metelkovi ulici, so sporočili iz ZD Ljubljana. »Še vedno velja, da v primeru simptomov in znakov okužbe na covid-19 (prehlad, kašelj, vročina, izguba vonja, izguba okusa, prebavne težave) ostanete doma in se posvetujete z osebnim ali dežurnim zdravnikom po telefonu oziroma elektronski pošti ter sledite prejetim navodilom. Na odvzem brisa PCR vas naroči osebni zdravnik na podlagi vaše klinične slike,« so še zapisali v sporočilu za javnost in opozorili, da morajo na testiranje PCRs seboj obvezno prinesti osebno in zdravstveno kartico.

11.27 Izrael uvrstil več evropskih držav na »rdeči seznam«

Da bi izraelska vlada preprečila širjenje nove koronavirusne različice omikron, je svojim državljanom prepovedala potovanje v več držav, tudi evropskih, ki jih je uvrstila na rdeči seznam. To pomeni, da lahko Izraelci tja potujejo le s posebnim dovoljenjem oblasti, poročajo tuje tiskovne agencije. Izraelska vlada je za svoje državljane uvedla dodatne omejitve potovanj v tujino, kakršne so že pred tem veljale za večino afriških držav, Veliko Britanijo in Dansko, od nedelje pa veljajo tudi za Španijo, Finsko, Francijo, Irsko, Norveško, Švedsko in Združene arabske emirate. Poleg tega bodo od srede naprej za »rdeče države« veljali tudi ZDA, Kanada, Nemčija, Italija, Belgija, Madžarska, Maroko, Portugalska, Turčija in Švica, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Skupaj se bo tako na izraelskem rdečem seznamu znašlo že več kot 60 držav. Slovenija je za zdaj še vedno na oranžnem seznamu držav, kjer naj bi bilo tveganje manjše. To pomeni, da je Izraelcem potovanje v Slovenijo dovoljeno, vendar ni priporočljivo.

11.22 V Nemčiji več otrok prejelo napačno cepivo proti covidu-19

Več otrok v zvezni deželi Severno Porenje - Vestfalija v okrožju Olpe v Nemčiji je bilo v nedeljo pomotoma cepljenih s cepivom proti covidu-19 podjetja Moderna, ki še ni bilo odobreno za njihovo starostno skupino, so po poročanju nemške tiskovne agencije DPA sporočili lokalni uradniki. Za otroke je bilo doslej odobreno le cepivo podjetij Pfizer in Biontech. »Starše smo nemudoma obvestili o dogodku,« so po poročanju DPA sporočili iz okrožja Olpe. V pogovoru z direktorjem centra za cepljenje so namreč izvedeli, da za otroke med petim in 12. letom starosti Evropska agencija za zdravila (Ema) še ni odobrila cepiva Moderne.

FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters

Ob odhodu iz cepilnega centra pri otrocih sicer niso opazili nobenih težav, kljub temu pa so dogodek na zahtevo staršev prijavili policiji. Števila vpletenih otrok niso razkrili, poroča DPA. Center bo napako enega od zaposlenih izkoristil kot priložnost za pregled vseh postopkov pri cepljenju, predvsem v primeru cepljenja otrok. »Če bomo odkrili še kak podoben primer, bodo starši o tem obveščeni,« so zatrdili. Ema je novembra odobrila cepivo Pfizer/Biontech za cepljenje otrok od petega leta starosti naprej. To je tudi prvo in za zdaj edino cepivo v EU, ki je bilo odobreno za mlajše od 12 let. Otroci sicer prejmejo le tretjino odmerka za odrasle.

11.16 Dubajsko letališče prvič od izbruha pandemije polno obratuje

Letališče v Dubaju, eno najbolj prometnih svetovnih letališč, prvič po izbruhu pandemije covida-19 marca lani polno obratuje, so sporočili pristojni. Odpirajo vse dele letališča, čeprav število okužb v Združenih arabskih emiratih narašča in z njim tudi bojazen pred novo različico koronavirusa omikron. »Po odprtju še zadnjega dela letališča to zdaj stoodstotno obratuje. Odprti so vsi terminali, restavracije, trgovine ...« sporočilo oblasti v Dubaju povzema francoska tiskovna agencija AFP. Potovanja prek dubajskega letališča se proti koncu leta tradicionalno povečajo, saj se tujci – teh je v mestu daleč največ – odpravljajo domov za praznike, obiskovalci pa v mesto prihajajo na praznovanje novega leta.

FOTO: Christopher Pike/Reuters
FOTO: Christopher Pike/Reuters

Lani so na mednarodnem letališču v Dubaju doživeli 70-odstotni padec prometa. Predlanskim so našteli 86 milijonov potnikov, lani pa le 25,9 milijona. V prvi polovici letošnjega leta so jih našteli 10,6 milijona, kar je 41 odstotkov manj v primerjavi s predkoronskimi ravnmi. Leta 2019 je Dubaj sprejel 16,7 milijona turistov, še poroča AFP. Država, ki jo vključno z Dubajem tvori sedem emiratov, je zagnala močno kampanjo, s katero skoraj desetmilijonsko prebivalstvo nagovarja k cepljenju proti covidu-19, a so kljub temu številke okužb spet v vzponu. V nedeljo so potrdili 285 novih primerov, potem ko so jih teden prej 92.

10.10 Bojazen pred omikronom potopila evropske borze

Evropske borze so v uvodnem delu današnjega trgovanja padle globoko pod gladino. Po poročanju tujih tiskovnih agencij so vlagatelji zaskrbljeni zaradi hitrega širjenja nove različice koronavirusa omikron. Države znova uvajajo omejevalne ukrepe, ki jih gospodarstvo že močno občuti, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

10.01 Dodatni igralci v ekipah NBA zaradi koronskih ukrepov

Vodstvo severnoameriške košarkarske lige NBA in združenje igralcev sta dosegla dogovor, da bodo lahko ekipe podpisale začasne dogovore z rezervnimi igralci, s katerimi bodo nadomestile tiste, ki zaradi protokolov za zajezitev epidemije covida-19 ne morejo igrati, poroča ameriška medijska mreža ESPN.  Novinar ESPN Adrian Wojnarowski je zapisal, da bo dogovor veljal do 19. januarja, ko bo NBA dala ekipam nadaljnja navodila. Dotlej pa bodo lahko pri ekipah zamenjali vsakega igralca, ki zaradi koronskih protokolov ne bo mogel igrati, z novim. Liga je tudi sporočila, da bo povečala število testiranj med 26. decembrom in 8. januarjem.

09.38 V nedeljo potrdili 585 novih okužb, delež pozitivnih 37,8-odstoten

Ob 1547 PCR-testih so včeraj potrdili 585 novih okužb, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Delež pozitivnih je 37,8-odstoten. Poleg tega so opravili še 32.099 hitrih antigenskih testov. Trenutno je v državi aktivnih 18.244 primerov, 14-dnevna incidenca znaša 865, sedemdnevno povprečje pa 1209. V bolnišnicah zdravijo 696 bolnikov s covidom-19, 215 na intenzivni negi; umrlo je devet covidnih bolnikov.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.242.137 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.179.177.

09.27  Združenje Onko Net poziva k cepljenju proti covidu-19

Združenje slovenskih organizacij bolnikov z rakom Onko Net se pridružuje nacionalni akciji cepljenja proti covidu-19. Za ta namen so pripravili videopoziv ljudem, naj s cepljenjem zaščitijo sebe, svoje bližnje in najranljivejše skupine prebivalstva, med katere sodijo tudi bolniki z rakom. Video je dosegljiv na youtubu ali facebook strani združenja. Epidemija covida-19 predolgo hromi družbo, povzroča trpljenje, izgubo zdravja in preštevilnih življenj. Čas je, da stopimo skupaj in epidemijo v čim večji meri zajezimo s cepljenjem, so v združenju zapisali v sporočilu za javnost. To je še posebej pomembno za starejše od 50 let in kronične bolnike, za katere je lahko okužba z novi koronavirusom življenjsko ogrožajoča.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

08.49 Nemčija omejila prihode z Otoka, obetajo se strožji ukrepi

Nemška vlada je v nedeljo sklenila, da v boju proti koronavirusni različici omikron z današnjim dnem drastično omeji prihode iz Velike Britanije. Zaradi hitrega širjenja nove različice oblasti že tudi načrtujejo nove, strožje ukrepe, ki naj bi predvsem preprečili zlom zdravstva in celotne kritične infrastrukture. Oblasti v Berlinu so Veliko Britanijo uvrstile med najbolj tvegana območja, kjer so razširjene nevarnejše različice virusa. Za potnike s teh območij pa veljajo posebej stroge omejitve vstopa v državo. Pravzaprav je za vse, tudi za cepljene proti covidu-19 in tiste, ki so ga preboleli, obvezna dvotedenska karantena, ki pa jo lahko po določenem času z negativnim izvidom testa na novi koronavirus predčasno zaključijo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V sicer visoko precepljeni Veliki Britaniji so se zaradi bliskovitega širjenja omikrona epidemiološke razmere v zadnjih dneh drastično poslabšale. Omikron je zdaj na Otoku že prevladujoča različica novega koronavirusa, prav tako v sosednji Irski. Nova različica je izredno nalezljiva in hitro izpodriva delto; tudi na račun tega, da je sposobna v veliki meri obiti obstoječo imunsko zaščito, pridobljeno s cepljenjem ali z okužbo s katero od drugih različic koronavirusa. Zaradi njenega hitrega širjenja tako nemška stroka kot politika načrtujeta tudi druge zajezitvene ukrepe.

08.03 Na Dunaju na desettisoče ljudi v spomin na žrtve covida-19

V avstrijski prestolnici se je v nedeljo zvečer zbralo okoli 30.000 ljudi, ki so se v tišini ter s prižganimi svečami in lučkami – nekateri pa tudi svetilkami na svojih mobilnih telefonih – spomnili vseh žrtev pandemije covida-19, poročajo avstrijski mediji. Dogodek v središču Dunaja je trajal približno deset minut in je potekal pod geslom #YesWeCare – morje luči, podprlo pa ga je na desetine organizacij, od sindikatov do zdravniških združenj in verskih skupnosti. Podprl jih je tudi avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen. V Avstriji je sicer doslej zaradi covida-19 umrlo več kot 13.000 ljudi. Poleg počastitve spomina na umrle so zbrani s shodom izrazili tudi zahvalo vsem zdravstvenim delavcem.

FOTO: Lisi Niesner/Reuters
FOTO: Lisi Niesner/Reuters

07.54 Ameriški šport v primežu pandemije, negotov nastop v Pekingu 2022

Število odpovedanih tekem zaradi koronskih okužb ali tveganih stikov se bo v severnoameriški hokejski ligi NHL to sezono do božiča povzpelo že na 40. Liga NHL si noče vzeti novoletnega premora, strokovnjaki kmalu pričakujejo novo odločitev glede olimpijskega nastopa v Pekingu 2022. Košarkarska liga NBA je odpovedala novih pet tekem. Liga NHL odpoveduje tekme kot po tekočem traku, zaradi širjenja okužb z novo različico omikron pa sta v nedeljo skupaj vodstvo lige ter sindikat igralcev že napovedala razprave o tem, ali bodo hokejisti lige NHL lahko nastopili na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu ali ne.

07.00 Omikron zdaj prevladujoča različica na Irskem

Po navedbah oblasti je različica omikron zdaj prevladujoča na Irskem, od koder so sicer poročali, da so nedavni ukrepi nekoliko upočasnili širjenje, poroča Guardian. Irsko ministrstvo za zdravje je potrdilo 5124 novih primerov okužbe s covidom-19, od tega jih je 52 odstotkov potrjenih okuženih z različico omikron. Glavni zdravnik Tony Holohan je za RTE News povedal: »Le dva tedna sta bila potrebna, da je postal omikron prevladujoča različica na Irskem, kar kaže na to, kako prenosljiva je oziroma kako hitro se širi.«

01.00 V Avstrijo odslej brez karantene le še cepljeni in preboleli

V Avstrijo bodo od danes brez obvezne karantene lahko vstopili le še cepljeni proti covidu-19 ali prebolevniki. Za vse, ki se niso cepili ali preboleli covida-19, pa bo ob prečkanju meje obvezna takojšnja desetdnevna karantena, ki jo bo mogoče predčasno prekiniti po petih dneh z negativnim testom. Obvezna bo tudi registracija na spletnem portalu. Povsem brez omejitev bodo sicer le prebolevniki in cepljeni s poživitvenim odmerkom. Tudi tisti, ki so sicer cepljeni, a ne s poživitvenim odmerkom, bodo namreč morali v samoizolacijo. Tej se bodo lahko izognili z negativnim testom PCR, ki ne bo starejši od 72 ur.

FOTO: Lisi Niesner/Reuters
FOTO: Lisi Niesner/Reuters

Izjema od pravila PC ter od zahteve po poživitvenem odmerku ali negativnem testu bodo le nosečnice in osebe, za katere cepljenje iz zdravstvenih razlogov ni priporočeno in imajo o tem posebno zdravniško potrdilo. Posebna pravila bodo poleg tega veljala za otroke. Mlajši od 12 let bodo sicer morali potovati v spremstvu odrasle osebe, ki izpolnjuje vse zahtevane pogoje, sicer bodo morali, tako kot njihov odrasli sopotnik, v karanteno oziroma samoizolacijo ter se elektronsko registrirati. Preostali šoloobvezni otroci bodo lahko v državo medtem vstopili s covidnim potrdilom, ki ga pridobijo na šoli, ali s podobnim dokazilom o negativnem testiranju na okužbo z novim koronavirusom.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

00.30 Pristojni danes o protikoronskih ukrepih med prazniki

Po napovedih ministra za zdravje Janeza Poklukarja se bodo na temo ukrepov, ki bodo veljali med prazniki, danes sestali predstavniki pristojnih resorjev. O morebitnih dodatnih ukrepih sicer razpravlja tudi svetovalna skupina za covid-19. Odločitve tehtajo predvsem v luči pojava bolj nalezljive nove koronavirusne različice omikron. Kot je minister Poklukar dejal na petkovi novinarski konferenci, bo strokovna svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje v prihodnjih dneh v luči omikrona obravnavala in razpravljala o dodatnih ukrepih za zajezitev epidemije, prav tako je že prejšnji teden potekala razprava o omejitvi določenih aktivnosti, povezanih s silvestrovanji. Poklukar si želi, bi v tem tednu razpravi prišli do konca.

image_alt
Cepilna mesta bodo odprta tudi ponoči

Pogovore o tem bodo glede na ministrove napovedi nadaljevali tudi danes s pristojnimi resorji. V pričakovanju odločitve o izvedbi silvestrovanj na prostem so gotovo predstavniki lokalnih skupnosti oziroma župani. V Ljubljani imajo tako na primer že pripravljen silvestrski program, a še čakajo odločitev, v kakšni obliki ga bodo lahko izvedli. Zdravstveno stroko pa skrbi tudi širjenje bolj nalezljive različice omikron. Okužbe z njo so prejšnji teden prvič potrdili tudi v Sloveniji, posvetovalna skupina pa takrat še ni predlagala zaostrovanja ali dopolnitve ukrepov.

Preberite še:

Komentarji: