Prvi letošnji primer ošpic še v Mariboru

Osemintridesetletnik, ki se je okužil v Srbiji, kjer je preživel inkubacijsko dobo, zbolel pa po vrnitvi v Slovenijo, ni bil cepljen.
Fotografija: Na NIJZ so v sodelovanju z vsemi drugimi pristojnimi službami že stopili v stik s 172 ljudmi, ki so bili zadnje čase z okuženim. FOTO: Aleš Černivec/Delo
Odpri galerijo
Na NIJZ so v sodelovanju z vsemi drugimi pristojnimi službami že stopili v stik s 172 ljudmi, ki so bili zadnje čase z okuženim. FOTO: Aleš Černivec/Delo

Maribor – Mariborski zdravstveni delavci so v ponedeljek imeli prvi letošnji primer ošpic. Zoran Simonović iz mariborske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je za STA pojasnil, da je bil prinesen iz Srbije, kamor je potoval odrasel moški, ki je v Srbiji preživel inkubacijsko dobo, zbolel pa šele po vrnitvi v Slovenijo.

Osemintridesetletnik, pri katerem so laboratorijske preiskave pokazale prisotnost bolezni, ni bil cepljen, na NIJZ pa so v sodelovanju z vsemi drugimi pristojnimi službami že stopili v stik s 172 ljudmi, ki so v zadnjem času prišli v stik z okuženim. Med temi so morali cepiti 38 ljudi, dva pa sta prejela zaščitna protitelesa.Pozval je, da naj zlasti tisti, ki sumijo, da bi lahko zboleli za ošpicami, zdravnika najprej pokličejo, šele po posvetu z njim jim bo ta sporočil, kdaj naj pridejo v ambulanto. Med znaki bolezni, ki bi lahko kazali na ošpice, so predvsem povišana telesna temperatura, vnetje očesne veznice, nahod, kašelj in pojav značilnih izpuščajev.

Prvi letošnji primer v Sloveniji so odkrili pri moškem, ki je v začetku januarja z ošpicami prišel na Pediatrično kliniko UKC Ljubljana. Tja je spremljal svojega otroka, ni pa vedel, da je zbolel za to nalezljivo boleznijo. Primer se je končal srečno, saj nihče v povezavi z njim ni zbolel na novo. Epidemiološka služba NIJZ je takrat obravnavala 460 ljudi, ki so bili v stiku z obolelim.

Komentarji: