Red za izredne zasluge Univerzi v Ljubljani

Igor Papič: Znanje je naš največji potencial. Nobelovec Duncan Haldane: Študente je treba naučiti samostojnega mišljenja.
Fotografija: S slavnostno sejo v dvorani, kjer je imel jezikoslovec Fran Ramovš pred natanko sto leti prvo predavanje, se je začel teden univerze. Fotografije Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
S slavnostno sejo v dvorani, kjer je imel jezikoslovec Fran Ramovš pred natanko sto leti prvo predavanje, se je začel teden univerze. Fotografije Jože Suhadolnik

V prav tisti sobani – Zbornični dvorani rektorata Univerze v Ljubljani, kjer je imel jezikoslovec Fran Ramovš pred natanko sto leti prvo predavanje na novoustanovljeni univerzi, so univerzitetni senatorji s slavnostno sejo začeli teden univerze, ki je tokrat v znamenju stoletnice.

V prvem študijskem letu 1919/1920 se je na Univerzo vpisalo 942 študentov, predavalo pa jim je 18 profesorjev. Danes ima več kot 6000 zaposlenih, v njenih 26 članicah pa študira skoraj 38.000 študentov.

Nova rektorska veriga za dr. Igorja Papiča je izdelana po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika.
Nova rektorska veriga za dr. Igorja Papiča je izdelana po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika.
V Zbornični dvorani, prežeti z zgodovino, so naziv častnega doktorja podelili Kennethu Framptonu, britanskemu arhitektu in zgodovinarju, ki je kot član žirije sodeloval na mednarodnem natečaju za NUK2. Naziv častni senator pa je prejel Ivan Jurkovič, stalni opazovalec Svetega sedeža pri Uradu ZN in Svetovni trgovinski organizaciji. Rektor dr. Igor Papič je prevzel novo rektorsko verigo, ki je izdelana po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika.
 

Univerzi red za zasluge


Zvečer so se slavljenci, povabljenci in predstavniki države zbrali še v Cankarjevem domu in se stotemu rojstnemu dnevu Univerze poklonili s proslavo v režiji Mareta Bulca. Predsednik države Borut Pahor je Univerzi v Ljubljani podelil državno odlikovanje: red za izredne zasluge za prispevek k duhovnemu in kulturnemu razvoju slovenskega naroda, uveljavitvi slovenskega jezika ter vrhunske dosežke v znanosti in izobraževanju.

Priznanje je prevzel rektor Univerze v Ljubljani dr. Igor Papič in spomnil, da je znanje največji potencial Slovenije. Slavnostni govorec dr. Duncan Haldane, Nobelov nagrajenec za fiziko in častni doktor Univerze v Ljubljani, je poudaril, da tudi majhni narodi, kot je slovenski, lahko prispevajo k znanosti in tehnologiji sveta. Ključno vlogo univerze vidi v tem, da študente nauči samostojnega razmišljanja in vnese sveže ideje v rešitve za današnji svet.

Dr. Igor Papič, rektor Univerze v Ljubljani Foto Uroš Hočevar
Dr. Igor Papič, rektor Univerze v Ljubljani Foto Uroš Hočevar


Letošnji »teden« univerze bo potekal do 19. decembra. V tem času bodo podelili še Prešernove nagrade ljubljanskim študentom in druga priznanja ter predstavili najodmevnejše raziskovalne dosežke Univerze v letu 2019, članice fakultete in akademije pa bodo organizirale veliko dogodkov, tudi za splošno javnost.

Preberite še:

Komentarji: