Slovenski guru oljčnega olja pometel še s konkurenco v Parizu

Koprski oljkar je k seriji dosedanjih lovorik dodal naziv najboljšega proizvajalca oljčnega olja severne poloble na tekmovanju Olio Nouovo v Parizu.
Fotografija: Oljčno olje Vanje Dujca, ki uživa svetovno prepoznavnost, je sad oljk v nasadu, ki leži na pobočjih Male Seve nad Portorožem. FOTO: Suhadolnik Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Oljčno olje Vanje Dujca, ki uživa svetovno prepoznavnost, je sad oljk v nasadu, ki leži na pobočjih Male Seve nad Portorožem. FOTO: Suhadolnik Suhadolnik/Delo

Vanja Dujc, ki je že večkrat zmagal na mednarodnih tekmovanjih oljčnega olja, kar mu je med drugim prineslo nazive »profesorja«, »guruja oljčnega olja« ali »šepetalca oljčnega olja«, je znova pometel s konkurenco.

Tokrat je oljkar, ki velja za samouka, na tekmovanju z nazivom Olio nuovo, ki sicer obsega širši program dogodkov, posvečenih ekstra deviškemu oljčnemu olju in je potekalo v Parizu, prejel naziv najboljšega proizvajalca oljčnega olja severne poloble. Tokrat je bilo namreč dogajanje posvečeno severni hemisferi, medtem ko bo južna na vrsti konec julija. Tedaj bo tekmovanje v Abu Dabiju.

Njegovo oljčno olje, ki uživa svetovno prepoznavnost, je sad oljk v nasadu, ki leži na pobočjih Male Seve nad Portorožem. Svetovni prvak je prvič postal že pred dobrim desetletjem na prvem svetovnem prvenstvu oljčnih olj, ki so ga organizirali na prizorišču svetovne razstave EXPO 2010 v Šanghaju.

Prepričan je bil, da je lahko slovenski uspeh na tem področju presenetil samo nepoznavalce. »Kdor pa nas pozna, ve, da lahko slovenski pridelovalci olja dregnemo v sam svetovni vrh s kakovostjo,« je pojasnil tedaj.

FOTO: Boris Šuligoj/Delo
FOTO: Boris Šuligoj/Delo

Preberite še:

Komentarji: