Sobota še nestabilna, sledi nadpovprečno topel teden

V sredo in četrtek se lahko temperatura dvigne do 30 stopinj Celzija.
Fotografija: FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
FOTO: Thinkstock

Popoldne bo spremenljivo do pretežno oblačno, pojavljale se bodo krajevne plohe in nevihte. Temperature bodo od 20 do 26 stopinj Celzija. Jutri bo sprva zmerno do pretežno oblačno in ponekod po nižinah megleno. Čez dan bo sončno z občasno zmerno oblačnostjo. Popoldne lahko predvsem v severni Sloveniji nastane kakšna kratkotrajna krajevna ploha. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 16, ob morju 18, najvišje dnevne od 21 do 25, na Primorskem do 27 stopinj Celzija.

»Meseca septembra včasi pride do obdobja lepega in stabilnega vremena,« pravi dežurni prognostik pri Agenciji RS za okolje (Arso) Janez Markošek. »Temperature v prihodnjem tednu bodo nadpovprečne, v sredo in četrtek se lahko po nižinah temperatura dvigne tudi do 30 stopinj Celzija. Sončno in stabilno vreme bo trajalo nekje do petka, lahko tudi kakšen dan dlje,« pojasnjuje Markošek.


Zelo razgibana padavinska slika letošnjega poletja


Letošnje poletje je bilo četrto zaporedno nadpovprečno toplo poletje. Višjo temperaturo od dolgoletnega povprečja (obdobje 1981-2010) so beležili v prav vseh treh mesecih. Najbolj je izstopal avgust, ko je bila temperatura na večini vremenskih postaj okoli dve stopinji nad dolgoletnim povprečjem.

Za letošnje poletje je značilna dokaj enakomerna temperatura zraka, saj sta bili le dve izraziti kratkotrajni ohladitvi ob koncu junija in avgusta ter en daljši vročinski val ob koncu julija in v začetku avgusta. Tudi brez izjemne vročine je bilo poletje ponekod na Gorenjskem in Primorskem četrto, drugod pa peto do sedmo najtoplejše zadnjih 60 letih. Število vročih dni (najvišja temperatura višja od 30 stopinj Celzija) je bilo precej nad dolgoletnim povprečjem: po nižinah Primorske jih je bilo okoli 50, po nižinah v notranjosti okoli 30 (kar je sicer značilno za najbolj vroče dele Primorske). Kljub nadpovprečni temperaturi je bilo število sončnih ur blizu dolgoletnemu povprečju, le v visokogorju je bilo okoli 10 odstotkov manj sončnih ur od dolgoletnega povprečja.

Padavinska slika letošnjega poletja je zelo razgibana. Deli Dolenjske in osrednje Slovenije so bili nadpovprečno namočeni. V Novem mestu je padlo dobrih 25 odstotkov, v Ljubljani dobrih 10 odstotkov več padavin kot običajno. V Pomurju, na Štajerskem in na Primorskem je bila vsota padavin blizu povprečja. Suša je pestila dele Gorenjske in Koroške, kjer je padlo od 20 do 40 odstotkov manj padavin kakor običajno.

Komentarji: