Spet bodo odprli pitnike in prhe na plažah

V slovenski Istri bodo omilili varčevalne ukrepe, saj se je po podatkih Rižanskega vodovoda poraba vode v zadnjem tednu zmanjšala.
Fotografija: Od jutri dalje se bo znova mogoče odžejati na pitnikih, na javnih kopališčih pa bodo po vnaprej določenem urniku začele delovati prhe. FOTO Blažž Samec
Odpri galerijo
Od jutri dalje se bo znova mogoče odžejati na pitnikih, na javnih kopališčih pa bodo po vnaprej določenem urniku začele delovati prhe. FOTO Blažž Samec

Potem ko so pred štirinajstimi dnevi začeli veljati posebni varčevalni ukrepi za zmanjšanje porabe pitne vode v slovenski Istri, bo z jutrišnjim dnem prišlo do določenih sprememb, sporočajo s koprske občine. Nekatere ukrepe bodo omilili, saj se je po podatkih Rižanskega vodovoda Koper poraba vode v zadnjem tednu nekoliko zmanjšala.

Od jutri dalje se bo tako znova mogoče odžejati na pitnikih, prav tako bodo na javnih kopališčih, ki jih upravljajo občinska komunalna podjetja, po vnaprej določenem urniku začele delovati prhe, in sicer med 11. in 13. uro ter med 18. in 20. uro. Župani štirih občin slovenske Istre so se za to odločili, ker so želeli kopalcem omogočiti prhanje pred odhodom s plaže. Prav tako so odločitvi botrovali spodbudni podatki Rižanskega vodovoda Koper, da se je od uvedbe varčevalnih ukrepov poraba vode dejansko zmanjšala.

Kot so sporočili, se povprečna poraba vode v sušnem poletnem obdobju navadno giblje med 35 in 36 tisoč kubičnih metrov dnevno, ob konicah pa zna krepko preseči 40 tisoč kubičnih metorv na dan. Po sprejetju varčevalnih ukrepov in priporočil za racionalno rabo vode se je poraba vode nekoliko zmanjšala – minuli teden je bila med 34 in 35 tisoč kubičnih metrov na dan, po zadnjem deževju se je zmanjšala celo na 30 tisoč kubičnih metrov na dan.

Na Rižanskem vodovodu ob tem dodajajo, da se bo v naslednjih dneh, zaradi povišanih temperatur zraka in povečanega obiska, poraba pitne vode znova povečala, zato še vedno pozivajo uporabnike, naj z vodo ravnajo skrbno.

Komentarji: