STA ne sme prodajati fotografij na trgu

Prav tako ne tonskih posnetkov ob radijskih novicah, ki nastanejo v okviru javne službe. Tako je razvidno iz pravnega mnenja, ki ga je pridobil Ukom.
Fotografija: Po mnenju Ukoma so razčiščene vse dileme, ki jih je v zvezi s fotografijami objavilo Društvo novinarjev Slovenijhe. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Po mnenju Ukoma so razčiščene vse dileme, ki jih je v zvezi s fotografijami objavilo Društvo novinarjev Slovenijhe. FOTO: Jure Eržen/Delo

Vladni urad za komuniciranje (Ukom) je pridobil pravno mnenje glede zakonskih obveznosti STA. Kot je razvidno iz mnenja, ki so ga pripravili na Inštitutu za raziskovanje v pravu Evropske pravne fakultete Nove univerze, STA ne sme prodajati fotografij, prav tako ne tonskih posnetkov ob radijskih novicah, ki nastanejo v okviru javne službe.

Ukom in inštitut sta se dogovorila za pripravo pravnega mnenja o tem, ali lahko STA fotografije prodaja na trgu in ali morajo radijske novice STA vsebovati brezplačno tonsko izjavo.

»Na vprašanje, ali lahko STA fotografije, ki nastajajo v okviru javne službe, prodaja na trgu, kljub temu da ne zakon niti akt o ustanovitvi STA ne določata fotografske dejavnosti kot tržne dejavnosti STA, je treba odgovoriti negativno v smislu tega, da bi bilo tovrstno početje STA nezakonito, kolikor gre za avtorsko zaščitene fotografije o najpomembnejših dogodkih,« so sklenili v mnenju, ki ga je Ukom v celoti objavil na vladni spletni strani.

Kot so še zapisali, zakon sicer izrecno določa avtorsko zaščitene fotografije o najpomembnejših dogodkih kot tiste, ki jih je v okviru javne službe treba objaviti brezplačno, kar je dolžnost STA. Nasprotno ta dolžnost ne velja za fotografije, ki niso avtorsko zaščitene oz. tiste, ki se ne nanašajo na najpomembnejše dogodke. Takšne fotografije je sicer moč ponujati v okviru tržne dejavnosti, toda le če jih je mogoče uvrstiti v katero izmed alinej iz 5. člena zakona o STA, med katerimi so tudi 'razširjene novinarske vsebine' in 'tržne storitve'.

Za Ukom dilem več ni

Na vprašanje, ali zapis 'prirejenih za objavo v radijskem mediju' pomeni, da mora novica vsebovati tudi tonsko izjavo novice ali ne, je po navedbah pripravljavca mnenja treba odgovoriti pritrdilno v smislu, da je poleg teksta o dogodku treba pripeti tudi tonski zapis primarno zato, da se lahko z brezplačnim dostopom do novice o najpomembnejšem dogodku, interesu javnosti v celoti zadosti.

Namen objav novic STA je ravno tem, da ima vsak državljan možnost in pravico brezplačno dostopati do informacij o najpomembnejših dogodkih iz sveta in Slovenije. Če STA razpolaga s tonskim zapisom besedila, ki je bilo pridobljeno v okviru opravljanja javne službe, je takšen tonski zapis javnosti dolžna omogočiti brezplačno, še piše v pravnem mnenju.

S tem so po oceni Ukoma razčiščene vse dileme, ki jih je kljub jasni zakonski dikciji objavilo Društvo novinarjev Slovenije v zvezi s fotografijami, so zapisali v sporočilu.

V Aktivu fotoreporterjev in fotografov DNS so konec novembra opozorili, da je del pogodbe med STA in Ukomom, ki se nanaša na objavo fotografij v okviru javne službe, škodljiv in nedomišljen. Medtem ko je bil dostop do fotografij STA doslej del tržne dejavnosti, pa je ta v skladu z novembra sklenjeno pogodbo del javne službe. Kot so opozorili, lahko po njihovi oceni sporne določbe privedejo do popolnega sesutja trga vizualnih vsebin.

Trenutno sicer potekajo pogajanja o pogodbi za financiranje STA v prihodnjem letu.

Preberite še:

Komentarji: