Svarila o neustavnosti odnesla vladni zakon o preprečevanju pranja denarja

Z 31 glasovi za in 51 proti so poslanci zavrnili zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma, ki jo je v parlament poslala vlada.
Fotografija: Vlada je zagotavljala, da se z njim ne posega bistveno v sedanji sistem, opozicija pa je opozarjala na prevelik poseg v varstvo osebnih podatkov in preširoka pooblastila v inšpekcijskem postopku. FOTO: Črt Piksi/Delo
Odpri galerijo
Vlada je zagotavljala, da se z njim ne posega bistveno v sedanji sistem, opozicija pa je opozarjala na prevelik poseg v varstvo osebnih podatkov in preširoka pooblastila v inšpekcijskem postopku. FOTO: Črt Piksi/Delo

Proti zakonu o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma so glasovali tudi poslanci Konkretno ter SNS in Desusa. Na nesorazmerne posege v osebne podatke in preširoka pooblastila v inšpekcijskem postopku, ki bi jih omogočil, so poleg opozicije opozarjali tudi v parlamentarni zakonodajno-pravni službi in uradu informacijskega pooblaščenca. Če bi zakon poslanci potrdili, so v LMŠ, SD, Levici in SAB že napovedovali, da bi zahtevali ustavno presojo omenjenega zakona.

Levica je predlagala dopolnilo, po katerem bi zakon začel veljati z letom 2030, ki pa ga je državni zbor danes zavrnil z 39 glasovi proti in 35 glasovi za. »Amandma je tu zato, da poslanci lahko spregovorimo o spornem zakonu. Dajanje pooblastil SDS, da mimo postopkov in potreb množično zbira podatke o vseh in povrhu vsega še dobi možnost vstopanja v zasebne prostore, je nevarno in protiustavno,« je za Delo pred obravnavo zakona komentiral vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec.

image_alt
Afera na ravni kazenskega zakonika

Poslanka LMŠ Andreja Zabret je izpostavila, da predlog ustvarjal velik prostor za zlorabo podatkov v politične in druge namene. Poslanec SD Predrag Baković pa je navedel, da sistem potrebuje nadgradnjo, a ne na tak način, saj gre za nov poskus nesprejemljive širitve represivnih pooblastil državnih organov.

V SNS so bili po besedah Janija Ivanuše mnenja, da je zakon na več mestih nedodelan in v nasprotju z ustavnimi določbami, urad za preprečevanje pranja denarja pa dobiva neomejena pooblastila za obdelovanje osebnih podatkov in posega v zasebnost

Nasprotno pa so ga podpirali v SDS in NSi, saj da so spremembe potrebne, ker je Slovenija je zavezana k upoštevanju mednarodnih standardov in priporočil mednarodne organizacije za finančno ukrepanje, ker nam tako zagotavljajo dostop do ustreznih mednarodnih, finančnih, upravnih in drugih informacij.

Preberite še:

Komentarji: