Trgovci obljubljajo več slovenskega mleka in mesa

Na ministrstvu za kmetijstvo so sestanek sklicali zaradi opozoril rejcev goveda in prašičev ter mlekarjev, da trgovci ne odkupujejo presežkov njihovih pridelkov.
Fotografija: Ministrica Pivčeva je poudarila, da je treba v teh razmerah nujno zaščititi slovensko agroživilsko verigo. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Ministrica Pivčeva je poudarila, da je treba v teh razmerah nujno zaščititi slovensko agroživilsko verigo. FOTO: Jure Eržen/Delo

Predstavniki živilskih trgovcev in Trgovinske zbornice Slovenije so na sestanku, ki ga je sklicala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, zagotovili, da bodo prispevali h krepitvi slovenske agroživilske verige. Če bo slovensko meso na razpolago, ga bodo v svoji ponudbi zagotavljali v ustreznem razmerju. Sprejeli so tudi idejo o izvedbi meseca slovenskega mleka, ki ga bodo izpeljali v sodelovanju z dobavitelji iz sektorja mlekarstva.

Na ministrstvo za kmetijstvo so se zadnje dni za pomoč pogosto obrnili predstavniki rejcev goveda in prašičev ter sektorja mleka, ki imajo zaradi zaprtja javnih zavodov in gostinskega sektorja ter nedelujočega izvoza presežke mesa ter mleka in mlečnih izdelkov, trgovci pa menda njihovih pridelkov in izdelkov ne odkupujejo.

Kot pišejo na ministrstvu za kmetijstvo, je ministrica Pivčeva poudarila, da je treba v teh razmerah nujno zaščititi slovensko agroživilsko verigo. »Vlada je pripravila interventni zakon, ki omogoča tudi regulacijo cen in prometa s kmetijskimi in živilskimi proizvodi (uvoza in izvoza) v določenih kritičnih situacijah, vendar pa ni želja, da bi se to uresničilo. Zato bi bilo zaradi nastalih razmer, ko se bosta zmanjšali gospodarska rast in kupna moč, prmerno odgovorno ravnanje, ki bo omogočalo slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane enakopraven status in s tem ohranitev proizvodnje, ponudbe in preživetja, prebivalstvu pa okrepljeno ponudbo lokalne hrane.«
 

Trgovci: uvažamo zaradi nizke samopreskrbe in nekonkurenčnih cen 


Predstavniki živilskih trgovcev so na sestanku pojasnili, da tudi med epidemijo novega koronavirusa delujejo po ustaljenih dobavnih kanalih nabave. Uvažajo predvsem zaradi pomanjkanja proizvodov slovenskega porekla in deloma tudi nekonkurenčnih cen. Potrošnikom so pripravljeni ponuditi še več mesa in mesnih izdelkov ter mleka in mlečnih izdelkov slovenskih pridelovalcev oziroma predelovalcev, vendar opozarjajo, da »morajo vsi členi verige razumeti specifičnost situacije in prevzeti svoj delež odgovornosti za reševanje skupnega problema«.

Obe strani sta bili enotni v pričakovanju, da se trdna agroživilska veriga vzpostavi na vseh segmentih in deluje tudi po koncu krize. Trgovci pričakujejo, da bo ministrstvo za kmetijstvo čim prej začelo pripravljati strateške smernice za povečanje samopreskrbe na vseh segmentih, kar bi zagotovilo kontinuirano proizvodnjo mesa, sadja in zelenjave. Trgovci tudi podpirajo prizadevanja ministrstva pri vzpostavljanju pogojev za pospešeno postavitev rastlinjakov in povečanje deleža samopreskrbe pri prašičereji.

Komentarji: