Uveden prekrškovni postopek zaradi ravnanja z živalmi v Košakih

Inšpekcija spremlja aktivnosti, ki jih mora zagotoviti izvajalec dejavnosti glede obveznosti o zaščiti živali pri usmrtitvi.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen/Delo

Inšpekcijski postopek zaradi domnevno neustreznega ravnanja v mariborski klavnici Košaki TMI je še v teku, so za STA povedali v Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Je bil pa uveden prekrškovni postopek zaradi kršitev zaščite živali pri zakolu proti podjetju in njegovi odgovorni osebi ter dvema zaposlenima.

Inšpekcija spremlja aktivnosti, ki jih mora zagotoviti izvajalec dejavnosti glede obveznosti iz evropske direktive o zaščiti živali pri usmrtitvi, so povedali v upravi.

Za zidovi klavnice Košaki živali menda niso bile deležne ljubezni. FOTO: Arhiv Društva AETP 
Za zidovi klavnice Košaki živali menda niso bile deležne ljubezni. FOTO: Arhiv Društva AETP 
»Po zaključenem poostrenem nadzoru bodo odrejeni ukrepi, če bo to potrebno,« so dodali.

Uvedli pa so prekrškovni postopek zaradi kršitev zaščite živali pri zakolu, in sicer proti pravni in odgovorni osebi ter proti dvema fizičnima osebama zaposlenima pri izvajalcu dejavnosti.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je inšpekcijski postopek v Košakih uvedla po tem, ko so veterinarji območnega urada pri ogledu posnetkov slabega ravnanja s prašiči in govedom, ki so jih 16. decembra lani objavili v društvu AETP (Animal Enterprise Transparency Project), zaznali prepovedana ravnanja.

V AETP so takrat povedali, da mesarji na klavni liniji domače živali tepejo, nanje kričijo in jih zbadajo z električnimi palicami.

Klavnica Košaki. FOTO: MP Production
Klavnica Košaki. FOTO: MP Production

V podjetju Košaki TMI so po tem poudarili, da so predani kakovosti in skrbi za potrošnika ter da se del te predanosti nanaša tudi na spoštovanje in ustrezno ravnanje z živalmi. Ob objavi posnetkov so obžalovali, da pri tem niso »vedno v celoti uspešni«.

Ob objavi posnetkov je več trgovskih družb izdelke Košakov umaknilo s polic, dokler ne bodo znane ugotovitve inšpekcije.

Preberite še: