V Goriška Brda vabijo rdeče češnje

Potekala bo tudi briška poroka z zmagovalnim parom.
Fotografija: Češnje. FOTO: Wikipedia
Odpri galerijo
Češnje. FOTO: Wikipedia

Dobrovo – Tradicionalna prireditev Praznik češenj, ki so jo v Goriških Brdih pripravili že 52. zapored, vabi danes na bogato dogajanje, ki bo višek doseglo s popoldansko povorko z etnološkimi vozovi in bogatim kulturno-zabavnim programom. Veliko zanimanja pa je pritegnila tudi letošnja Briška poroka z zmagovalnim parom, Kristino Pangos in Mihom Vodičarjem.

Celodnevno dogajanje bo zaokrožila tradicionalna povorka vozov, ki je letos namenjena prikazu briških običajev in navad. Brici in Brike bodo na vozovih skušali obiskovalcem približati briško kmečko življenje.

Briški pihalni orkester in gostujoče godbe, mažoretke, briške žene s svojimi »češtelami« in starodobnimi kolesi, otroci ter tematsko dodelani in skrbno okrašeni vozovi bodo glavni protagonisti ulice.


Na stojnicah domači izdelki


Še pred povorko bodo briškim sadjarjem, ki so se udeležili tekmovanja za naj češnjo in naj sadovnjak, podelili priznanja.
Na stojnicah bodo domači izdelki in pridelki, od sadnih dobrot, medu in medenih izdelkov, mlečnih in suhomesnatih izdelkov, vse do zelišč, čajev in drugih specialitet. Seveda pa bodo imele največ prostora na stojnicah sadne kraljice, briške češnje, ki jih bodo obiskovalci lahko kupili povsod po Brdih. Briške žene bodo razveseljevale s pecivom iz češenj, ki je vsako leto nepogrešljivo.
Praznik češenj praznuje Občina Brda tudi kot občinski praznik. Tako so v petek pripravili slavnostno sejo občinskega sveta, na kateri so podelili tudi letošnja občinska priznanja.

Praznovanje poteka vse junijske dni, ko pripravijo različne kulturne, športne in družabne dogodke. Če je bil prejšnji konec tedna bolj športno in rekreativno obarvan, bo do konca meseca tudi obilica različnih kulturnih prireditev. V Brdih še posebej opozarjajo na Opero pod briškim nebom, ki jo bodo 22. junija pripravili prvič doslej.

Komentarji: