V Piranu zaradi visoke plime in vetra sprožili sireno

Največ dežja na Voglu, na Kredarici dež in sneg. Arso opozarja pred močnejšimi nalivi, poplavami in vetrom, Geološki zavod pred plazovi.
Fotografija: Piran. Fotografija je simbolna. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Piran. Fotografija je simbolna. FOTO: Črt Piksi

Regijski center za obveščanje Koper je danes nekaj pred osmo zjutraj v Piranu zaradi visokega plimovanja morja in močnega južnega vetra sprožil sireno javnega alarmiranja z znakom - opozorilo za nevarnost, so sporočili z Uprave za zaščito in reševanje. Morje je poplavljalo tudi v Izoli. Z Arsa tačas že poročajo, da smo prešli »v bolj plohasto/nevihtni del poslabšanja«. V Breginju so okrog 9. ure zaznali močan naliv, padlo je 25,7 milimetra dežja. Skupno je bilo do 10. ure največ dežja na Voglu, kar 109 milimetrov, medtem ko je v Beli Krajini še suho.

Še vedno je razmeroma toplo, na Kredarici pa dež in sneg pri eni stopinji Celzija.

Občasne krajevne padavine so se ponoči krepile in zjutraj razširile nad vso državo. Predvsem v zahodni polovici Slovenije so  zjutraj, dopoldne in sredi dneva zapadli krajevni nalivi, saj se je prek severnega Jadrana ob močnih južnih vetrovih pomikal ciklon z vremensko fronto. Za zahodni del države je veljalo oranžno opozorilo, za vzhodni pa rumeno.

Pozor pred plazovi

Geološki zavod Slovenije je zaradi napovedanih večjih količin padavin opozoril na povečano verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v zahodni Sloveniji. Zemeljski plazovi so možni tudi v ostalih predelih države, verjetnost pa se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Arso opozarja pred naraščanjem hudourniških vodotokov.

Arso je opozoril, da so na severozahodu, jugozahodu in v osrednji Sloveniji ob hudourniških vodotokih možne poplave meteorne in zaledne vode, vendar poročil o hujših nezgodah ni bilo. 

Preberite še:

Komentarji: