V politiko se vrača Marjan Podobnik

Na sobotnem kongresu je nekdanji prvak SLS nesporen favorit za novega predsednika.
Fotografija: Nekdanji predsednik stranke Marjan Podobnik, ki je favorit na sobotnih volitvah predsednika SLS, je bil prvi, ki je v slovenski politiki zaigral na strune populizma. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Nekdanji predsednik stranke Marjan Podobnik, ki je favorit na sobotnih volitvah predsednika SLS, je bil prvi, ki je v slovenski politiki zaigral na strune populizma. FOTO: Voranc Vogel

Kandidat za ponovnega predsednika najstarejše politične stranke pri nas verjame, da lahko SLS znova pridobi pomembno vlogo v slovenskem političnem prostoru. V stranki je, ne glede na to, da je na volitvah leta 2014 izpadla iz parlamenta in da ji niti letos ni uspelo prestopiti parlamentarnega praga, precej županov, članstvo prav tako ostaja stabilno.

Največji uspeh je SLS na državnozborskih volitvah dosegla leta 1996, ko jo je vodil Marjan Podobnik. Dobila je skoraj 20 odstotkov podpore volivcev in 19 poslancev. Uvrstila se je takoj za LDS, ki je dobila 25 poslanskih mandatov. Vlado je sestavil Janez Drnovšek, Marjan Podobnik pa je postal njen podpredsednik.

Število članov stranke se, čeprav ji na zadnjih dveh parlamentarnih volitvah ni uspelo preskočiti parlamentarnega praga, ni veliko spreminjalo. Od leta 1992 jih ima okoli 13.000. Ima več državnih svetnikov, v klubu županov SLS je 48 županov, od tega 32 izvoljenih na njeni listi, preostali so nastopili samostojno, a s podporo SLS. Največ županov na njeni listi je bilo izvoljenih leta 2006, in sicer 49. Stranko je tedaj vodil Janez Podobnik.

Milan Kučan, nekdanji predsednik države, ima po mnenju Marjana Podobnika še precejšnjo moč v slovenski družbi. FOTO: Leon Vidic
Milan Kučan, nekdanji predsednik države, ima po mnenju Marjana Podobnika še precejšnjo moč v slovenski družbi. FOTO: Leon Vidic

 

Na lokalni ravni pa uspešni


Na lokalnih volitvah bodo nastopili tudi tokrat. »Lokalne volitve imajo drugačne zakonitosti kot državnozborske. Volivci 'bližje sebe' na pomembna mesta izvolijo ljudi, ki jih poznajo, jim zaupajo in pričakujejo, da bodo delovali po načelih dobrega gospodarja. Ne glede na to, da smo leta 2014 izpadli iz parlamenta, smo na lokalnih volitvah dosegli odličen rezultat, drugi najboljši od vseh lokalnih volitev od začetka delovanja stranke oziroma njene predhodnice, Slovenske kmečke zveze,« so povedali v SLS.


Ne vrača se sam


Po izključitvi Marjana Podobnika leta 2016 so SLS zapustili nekateri vidni člani. Ko so pred meseci Podobnika povabili nazaj, se je z njim vrnilo nekaj drugih vidnih članov. »SLS je v preteklih letih izključila več članov, kar se je vsekakor pokazalo za veliko napako. V primeru Marjana Podobnika je bila njegova izključitev posledica neljubega konflikta s tedanjim predsednikom Markom Zidanškom. V soboto bo predsedniški kandidat Marjan Podobnik zmagal z veliko večino glasov,« je napovedal evropski poslanec iz vrst SLS Franc Bogovič.

S čim bi morala stranka odslej nagovarjati volivce, saj je Zidanšek preveč stavil tudi na protimigrantska čustva? SLS se mora predvsem vrniti, je poudaril Bogovič, k standardnim tematikam in področjem, kot so kmetijstvo, lokalna samouprava, skladen regionalni razvoj in črpanje evropskih sredstev.

Po izključitvi Marjana Podobnika leta 2016 so SLS zapustili nekateri vidni člani. FOTO: Aleš Černivec/Delo
Po izključitvi Marjana Podobnika leta 2016 so SLS zapustili nekateri vidni člani. FOTO: Aleš Černivec/Delo


Komentarji: