Savdska Arabija bo dovolila romanje v Meko cepljenim tujim vernikom

V članku povzemamo relevatne podatke glede obvladovanja epidemije koronavirusa.
Fotografija: Skoraj 18 mesecev po zaprtju meje zaradi izbruha novega koronavirusa se tako Savdska Arabija odpira tudi za tiste tuje romarje, ki v kraljevini nimajo prebivališča. FOTO: Danish Ismail/Reuters
Odpri galerijo
Skoraj 18 mesecev po zaprtju meje zaradi izbruha novega koronavirusa se tako Savdska Arabija odpira tudi za tiste tuje romarje, ki v kraljevini nimajo prebivališča. FOTO: Danish Ismail/Reuters

15.22  Savdska Arabija bo dovolila romanje v Meko cepljenim tujim vernikom

Savdska Arabija je danes sporočila, da bodo od ponedeljka vstop v državo dovolili cepljenim tujim vernikom, ki se bodo želeli podati na umrah, to je romanje v Meko kadarkoli v letu. S tem naj bi kraljevina želela spodbuditi tudi gospodarstvo, potem ko je osrednje romanje hadž omejila le na 60.000 prebivalcev Savdske Arabije. Skoraj 18 mesecev po zaprtju meje zaradi izbruha novega koronavirusa se tako Savdska Arabija odpira tudi za tiste tuje romarje, ki v kraljevini nimajo prebivališča. Savdska Arabija bo od ponedeljka postopoma sprejemala prošnje za umrah iz celega sveta, je poročala savdska tiskovna agencija SPA.

Romarji morajo biti cepljeni s cepivom, ki je dovoljeno v Savdski Arabiji, to so cepiva družb Pfizer, AstraZeneca, Moderna in Johnson & Johnson. Strinjati pa se morajo tudi, da bodo morda morali v karanteno. Trenutno ministrstvo za hadž še preučuje, koliko vernikov dnevno bi lahko opravilo romanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Umrah lahko verniki opravijo kadarkoli in običajno se ga letno udeleži več milijonov ljudi s celega sveta. Umrah pa ni enako kot hadž, eden od petih stebrov islama, ki ga morajo muslimani načeloma opraviti enkrat v svojem življenju. Savdska Arabija je letos že drugo leto zapored zaradi pandemije covida-19 zelo okrnila hadž, udeležilo se ga je lahko le 60.000 cepljenih prebivalcev kraljevine.

14.30 V Iranu v zadnjem dnevu umrlo rekordnih več kot 500 covidnih bolnikov

V Iranu je v zadnjem dnevu umrlo 542 covidnih bolnikov, kar je največ od začetka epidemije. Od sobote so potrdili še skoraj 40.000 novih okužb z novim koronavirusom. Slabšanje epidemiološke slike oblasti pripisujejo predvsem koronavirusni različici delta, ki se pospešeno širi v državi, poroča nemška tiskovna agencija DPA. V Iranu je doslej umrlo že več kot 94.000 covidnih bolnikov, potrdili pa so več kot štiri milijone okužb. Zaradi različice delta je na robu zmogljivosti tudi zdravstvo. V več mestih so oddelki intenzivne nege in urgence polne covidnih bolnikov. To pa vpliva tudi na druge zdravstvene storitve in oskrbo. Ministrstvo za zdravje je prejšnji teden zahtevalo dvotedensko zaprtje države, a krizni štab tega zaradi posledic za gospodarstvo ni odobril.

V soboto je umrl en bolnik s covidom-19. FOTO: Leon Vidic/Delo
V soboto je umrl en bolnik s covidom-19. FOTO: Leon Vidic/Delo


12.41  V Avstriji v zadnjem dnevu povečano število novih okužb s koronavirusom

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili še 553 novih okužb z novim koronavirusom, kar je precej nad običajno številko za nedeljo, hkrati pa je tudi nad sedemdnevnim povprečjem, ki znaša 511 okužb. Običajno ob koncu tedna v Avstriji zabeležijo manj okužb, prejšnjo nedeljo so poročali o 452 novih okužbah, še en teden prej pa 322. V Avstriji imajo trenutno 6189 aktivnih okužb, sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev pa je 40, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

image_alt
V Brisbanu po osmih dneh odpravili zaprtje javnega življenja


10.00 V soboto ob 776 testih PCR potrdili 68 okužb

V soboto so v Sloveniji opravili 776 PCR testov in potrdili 68 okužb s koronavirusom oziroma 8,8 odstotka. Opravili so tudi 19.508 hitrih antigenskih testov, so sporočili s sledilnika za covid-19.

Zaradi koronavirusne bolezni je hospitaliziranih 31 bolnikov, sedem jih potrebuje intenzivno terapijo. V soboto sta umrli dve osebi s covidom-19. Trenutno je v državi po ocenah NIJZ aktivnih 1454 primerov okužbe, sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb pa znaša 119. 14-dnevno povprečje števila okužb na 100.000 prebivalcev znaša 68,9.

Z enim odmerkom cepiva je bilo v Sloveniji doslej cepljenih 938.825 ljudi, z vsemi potrebnimi odmerki pa 831.358 oz. okoli 39 odstotkov vseh prebivalcev, kažejo podatki NIJZ.

Komentarji: