V šolo do tretjega razreda, gostinci tudi znotraj, odpirajo se vse trgovine

Vladni govorec Jelko Kacin je predstavil zadnje sprostitve ukrepov.
Fotografija: S ponedeljkom odpirajo svoja vrata vse trgovine. FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
S ponedeljkom odpirajo svoja vrata vse trgovine. FOTO: Leon Vidic/delo

Vlada je na dnevni seji na Brdu pri Kranju sprejela nove sprostitve ukrepov zaradi novega koronavirusa. Vladni govorec Jelko Kacin je za TV Slovenija tako predstavil nekatere pomembne novosti.

V prvem sklopu je, da s ponedeljkom odpirajo svoja vrata vse trgovine, gostinci pa bodo lahko stregli tudi v notranjih prostorih. Do sedaj so namreč lahko le zunaj. V prodajalnah so z novim odlokom vsi potrošniki pri opravljanju nakupov izenačeni, torej ne bo več posebnih nakupovalnih ur rezerviranih za upokojence in invalide. 



Jelko Kacin. FOTO: Zajem Zaslona
Jelko Kacin. FOTO: Zajem Zaslona


Vlada je hkrati načelno sprejela odločitev, da se odpirajo vrtci in osnovne šole za prvo triado (od prvega do tretjega razreda). Starejši učenci bodo morali na nadaljevanje šolanja počakati. Vendar pa obstajajo izjeme. Dopolnilni pouk lahko poteka tudi za starejše učence in dijake, prav tako se v šole lahko vrnejo učenci devetega razreda in vsi tisti, ki letos pišejo maturo ali zaključni izpit. Izjema so tudi tudi dijaki, ki imajo pravico do strokovne pomoči in tisti, ki obiskujejo prilagojene programe. Učenci 9. razreda pa se bodo v šolo lahko vrnili 25. maja. 

Prav tako se odpirajo tudi nastavitvene kapacitete do trideset gostov, ne pa še planinski domovi in večji hoteli ali hostli. Zraven je Kacin še sporočil, da so sprejeli odločitev o prenehanju razkuževanja skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah. S ponedeljkom se bodo po dveh mesecih spet odprle tudi avtošole, so objavili na ministrstvu za infrastrukturo.

​Avtošolam je vlada delovanje z odlokom prepovedala 17. marca. Do 30. junija pa je podaljšana veljavnost vozniških dovoljenj, ki zaradi dosedanje prepovedi potečejo od 18. marca do 17. maja.

Kacin: Sprejeta je odločitev o prenehanju razkuževanja skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah. FOTO: Jože Suhadolnik
Kacin: Sprejeta je odločitev o prenehanju razkuževanja skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah. FOTO: Jože Suhadolnik


Dovoljene bodo športne aktivnosti


Vlada je odpravila tudi prepoved športne vadbe v športnih objektih, ki so sestavni del vzgojno-izobraževalnih zavodov. Športna vadba bo od 23. maja dovoljena tudi vsem udeležencem v programu prostočasne športne vzgoje otrok in mladine. Športna tekmovanja na državni ravni pa bodo od istega datuma dalje možna tudi v ekipnih športih.


 

Nekatere omejitve ostajajo


V veljavi ostaja prepovedano ostaja prepoved obratovanja nastanitvenih obratov, ki imajo več kakor 30 sob, nastanitvenih obratov za potrebe zdraviliškega zdravljenja, wellness in fitness centrov, bazenov in vodnih aktivnosti ter diskotek in nočnih klubov.

Komentarji: