V UKC Ljubljana odprli nove prostore za bolnike s covidom-19

»Navadno nisem eden tistih, ki riše mavrice, ampak v tem trenutku smo ujeli malo jasnine sredi nevihte,« je zapisal direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar.
Fotografija: Nov oddelek za covid-19 v ljubljanskem Univerzitetnem kliničnem centru. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Nov oddelek za covid-19 v ljubljanskem Univerzitetnem kliničnem centru. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so prišle spodbudne besede in fotografije. V zelo kratkem času so uredili nove prostore za sprejem bolnikov, obolelih za covidom-19. Odprli so jih danes, že danes bodo v njih novi bolniki.

Novica o načrtovanem hitrem adaptiranju nedograjenih kapacitet UKC Ljubljana, ki sicer obsegajo preko 1700 kvadratnih metrov, je v medije prišla po srečanju premiera Janeza Janše z generalnim direktorjem UKC Ljubljana Janezom Poklukarjem 28. oktobra.

image_alt
Poklukar z Janšo o težavnih razmerah v UKC Ljubljana


FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

Prostori Diagnostično-terapevtske službe


Gre za prostore kompleksa Diagnostično-terapevtske službe oziroma DTS, ki je prigrajen UKC Ljubljana, oziroma za dve etaži, ki sta bili v času srečanja še v drugi gradbeni fazi. V teh prostorih naj bi se po prvotnih načrtih nahajale intenzivne terapije in operacijske dvorane. Za hitro adaptacijo so se odločili namesto za selitev v nebolnišnične objekte.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Ocenili so, da je ta rešitev smiselnejša zaradi boljše dostopnosti vse bolnišnične in druge infrastrukture, zagotovitve kisika posteljam ter možnosti čim boljše organizacije zaposlenih. Če se bo komu od bolnikov zdravstveno stanje namreč poslabšalo in bo potreboval intenzivno zdravljenje, bo slednje mogoče nadaljevati že tu, je, kot piše STA, pojasnil Poklukar.

V prvi fazi, za katero so potrebovali le deset dni, so pripravili prostor in namestili vanj 56 postelj, zmogljivosti pa bo mogoče razširiti tako, da bo mogoče sprejeti do 100 bolnikov, Zdaj sta v novih prostorih dve coni, v načrtu pa je izdelava skupno šestih con za covidne bolnike. Še štiri bodo odpirali postopno. V vsako od con bo mogoče namestiti 25 bolnikov, je povedal.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

Jasnina sredi nevihte


»Navadno nisem eden tistih, ki riše mavrice, ampak v tem trenutku smo ujeli malo jasnine sredi nevihte. Današnji zaključek del v DTS mi daje moč in upanje, da ostanemo pozitivni v časih, ki so negativni,« je danes tvitnil Poklukar. »Biti optimist v teh časih ne pomeni, da zanikamo resničnost, temveč da širimo dobro-pozitivno energijo, da se bomo z resničnostjo lažje soočili. Današnja otvoritev mi daje moč in upanje, da ostanemo pozitivni v časih, ki so negativni,« je dodal.



V UKC so dokončali prvo fazo ureditve teh prostorov. Poklukar se je ob tem v zapisu zahvalil izvajalcem, ki so po šestnajst ur dnevno delali tlake, vlekli napeljavo in postavljali ključne inštalacije, Slovenski vojski in Civilni zaščiti, Mestni občini Ljubljana in Gospodarskemu razstavišču za montažne konstrukcije, brez katerih dodatnih postelj ne bi bilo. In še komu. Odprtje novih prostorov je na Twitterju pozdravil tudi Janša.



FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Komentarji: