Več pravic za bolnike, manj administrativnih bremen za zdravnike

Pri nujnih stanjih bo ZZZS plačal račun za zobozdravstvene storitve tudi pri zasebnikih brez koncesije.
Fotografija: Veljati začenjajo nove pravice do medicinskih pripomočkov in zdravstvenih storitev v vrednosti dodatnih šest milijonov evrov na leto. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Veljati začenjajo nove pravice do medicinskih pripomočkov in zdravstvenih storitev v vrednosti dodatnih šest milijonov evrov na leto. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ta mesec so že ali še bodo začele veljati spremembe pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki jih je skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) sprejela marca. Skupaj gre za 15 novih pravic s področja predpisovanja medicinskih pripomočkov in več sprememb na področju zdravstvenih storitev. Zelo pomembna sistemska sprememba je uvedba trajne napotnice. Pomembno novo obveznost prinaša sprememba pravil tudi delodajalcem: bolniška nadomestila bodo morali z januarjem 2023 vlagati in obračunavati elektronsko.
 

Dodatnih šest milijonov evrov na leto

 
»S tokratnimi spremembami bomo posodabljali in širili obseg pravic in zmanjšali administrativna bremena za bolnike in zdravnike,« je pojasnila Tatjana Mlakar, generalna direktorica ZZZS.
 
Po njenih besedah na ZZZS poleg širjenja obsega pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja »zmanjšujemo administrativna bremena za zavarovane osebe zlasti z uvedbo trajne napotnice, možnostjo, da reševalni prevoz odredi tudi zdravnik v naravnem zdravilišču, ter pri predpisovanju in izdajanju medicinskih pripomočkov, nadaljujemo zmanjševanje obveznosti zdravnikov z opravili nemedicinske narave zlasti na primarni ravni z uvedbo trajne napotnice za kronična stanja, z možnostjo, da v zdravilišče napotuje bolnišnični zdravnik tudi za nenadaljevano zdraviliško zdravljenje, ter pri predpisovanju medicinskih pripomočkov za inkontinenco in potrošnega materiala, ki se po novem ureja brez posredovanja zdravnika. Pospešujemo tudi digitalizacijo in elektronsko poslovanje s strankami ZZZS, zlasti z uvedbo obveznega elektronskega vlaganja zahtevkov delodajalcev za nadomestila zaradi začasne zadržanosti od dela.«
 
Spremembe se bodo dotaknile nekaj sto tisoč zavarovancev: samo na področju medicinskih pripomočkov dobiva, na primer, pripomočke za inkontinenco 80.000 oseb, slušne aparate 70.000 oseb, do pripomočkov za kompresijsko zdravljenje bo upravičenih okoli osem tisoč oseb in tako naprej. Zdravstvena blagajna bo imela zaradi širitev pravic šest milijonov evrov dodatnih stroškov na leto. Poglejmo podrobneje.

Tatjana Mlakar, generalna direktorica ZZZS FOTO: Milena Zupanič
Tatjana Mlakar, generalna direktorica ZZZS FOTO: Milena Zupanič

 

Novih 15 pripomočkov


Skozi leto bodo začele veljati pravice do kar 15 novih medicinskih pripomočkov. Že s prvim majem je uveljavljena pravica do senzorjev za oksimeter za lepljenje na kožo za otroke do treh let, ki so bili doslej upravičeni do treh senzorjev na mesec, odslej pa jih bodo dobili po šest.

Sredi maja bo uveljavljena pravica sodobne inzulinske črpalke z zaprto zanko, za katero so doslej zavarovanci doplačevali, odslej pa to ne bo več potrebno. Gre za sistem za dovajanje, programiranje in samodejno prilagajanje inzulina pri sladkornih bolnikih tipa 1. Bolniki, ki ta aparat uporabljajo, bodo upravičeni tudi do senzorja in kontinuiranega merjenja glukoze.

Inzulinska črpalka z merilcem sladkorja FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Inzulinska črpalka z merilcem sladkorja FOTO: Uroš Hočevar/Delo

 
Prav tako sredi maja bo začela veljati tudi pravica do ortopedskih čevljev in spon po Ponsetijevi metodi za otroke, sočasna pravica do sobnega dvigala in dvigala za kopalnico za nepokretne osebe, pravica do zaščitne čelade za odrasle ljudi z epilepsijo, pravica do testnih trakov za določanje beljakovin v urinu, do pripomočka za hranjenje ter dajanje olja in zdravil ter pravica do električnega skuterja, ki bo postal last zavarovanih oseb, medtem ko ga imajo zdaj v najemu.
 
Novembra bo začela veljati razširjena pravica do medicinskih pripomočkov za kompresijsko zdravljenje, pravica do novega pogona za voziček na ročni pogon, pravica do izkašljevalnika in potrošnega materiala zanj, pravica do vložka za slušni aparat in razširjena pravica do popravil, prilagoditev in novega dela proteze udov.

Prav tako z novembrom bo uveljavljanje pravic do medicinskih pripomočkov poenostavljeno: zavarovanci bodo lahko na podlagi splošne naročilnice za svojo bolezen sami izbirali konkretne medicinske pripomočke pri dobaviteljih. Naročilnice bodo lahko za določene medicinske pripomočke izdajali neposredno bolnišnični zdravniki specialisti, medtem ko zdaj dajejo navodila izbranim osebnim zdravnikom, ti pa napišejo naročilnico, kar je zanje zgolj administrativno opravilo.

Nova pravica pri predpisovanju slušnih aparatov bo koristila okoli 70.000 osebam. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Nova pravica pri predpisovanju slušnih aparatov bo koristila okoli 70.000 osebam. FOTO: Mavric Pivk/Delo

 
Pri zdravstvenih storitvah je najpomembnejša uvedba trajne napotnice, s katero bo lahko osebni zdravnik prenesel skrb za na primer sladkornega bolnika trajno na bolnišničnega zdravnika. Tako bo osebni zdravnik razbremenjen vsakokratnega novega pisanja napotnic. Ureditev bo začela veljati avgusta letos; do takrat mora NIJZ še nadgraditi svoj informacijski sistem.
 
Med spremembami zdravstvenih storitev so pomembne še dodatne pravice za fizioterapjo pri kroničnih kostno-mišičnih boleznih, dodatna pravica do zdraviliškega zdravljenja po poškodbi medenice in spremembe pri predpisovanju zdraviliškega zdravljenja nasploh ter dodatna nujna stanja v zobozdravstvu. To so poškodbe zob in ustne votline, vnetja v ustni votlini, močnejše krvavitve in huda bolečina v ustih. Pomembno je, da lahko pri nujnih stanjih pacient brezplačno obišče zobozdravnika kadarkoli, tudi zasebne zobozdravnike brez koncesije.
 
Za delodajalce je izredno pomembna novost obveza po elektronskem zahtevku za obračun nadomestil v primeru daljše bolniške odsotnosti z dela. Ta obveznost začne veljati januarja 2023, do takrat pa se morajo vsi delodajalci zanjo pripraviti.

Preberite še:

Komentarji: