Veselinovič: Z dostavo dokumentacije želimo preprečiti propad STA

Vodstvo STA je danes na sedež vlade dostavilo poslovno dokumentacijo. Vpogled vanjo je dovoljen le vladi kot družbenici.
Fotografija: Vodstvo STA je danes vladi dostavilo poslovno dokumentacijo.  FOTO: STA
Odpri galerijo
Vodstvo STA je danes vladi dostavilo poslovno dokumentacijo.  FOTO: STA

Vodstvo Slovenske tiskovne agencije (STA) je danes na sedež vlade dostavilo poslovno dokumentacijo. Gre za dokumente, za katere vlada kot edini družbenik agencije s pravico do vpogleda vanje kljub večkratnim pozivom vodstva STA ni sporočila, komu in na kakšen način naj se dostavijo, je STA zapisala v sporočilu za javnost.

»S to potezo želimo preprečiti propad STA, izgubo stotih delovnih mest in škodo, ki bi z ugasnitvijo pomembnega akterja na medijskem trgu pri obveščanju javnosti škodovala ugledu države na pragu njene 30-letnice,« je ob tem povedal direktor STA Bojan Veselinovič.

image_alt
Vlada ogroža mednarodno komunikacijsko suverenost Slovenije


Vodstvo STA vztraja, da je vpogled v dokumentacijo dovoljen le vladi kot edini družbenici podjetja. »STA posluje transparentno, zato smo kljub dejstvu, da vlada dokumentacije ni zahtevala, kot bi jo pravno formalno morala, to vseeno izročili. Od vlade pa pričakujemo, da bo z njo ravnala zakonito in spoštovala zaupnost dokumentov.«
 

Vodstvo STA pričakuje sprostitev zaustavljenega financiranja


Kljub temu da obstaja jasna zakonska podlaga za izplačilo nadomestila za opravljanje javne službe obveščanja, želi vodstvo s to potezo odpraviti pomisleke glede poslovanja in pričakuje, da bo vlada sprostila zaustavljeno financiranje. »To je še en v vrsti korakov, s katerimi STA daje jasno vedeti, da se vlada brez argumentov igra z usodo agencije,« je dejal Veselinovič.



Kot so zapisali, pričakujejo, da bo vlada s poplačilom dolga potrdila, da ustavitev financiranja javne službe ni nastala iz osebnih ali političnih razlogov. Slednje bi namreč predstavljalo nesprejemljiv precedens ter veliko grožnjo za preostale nosilce javnih služb v kulturi, zdravstvu, šolstvu …
 

STA do danes brez zahteve za posredovanje dokumentacije


STA dodatno pojasnjuje, da v skladu z zakonom opravlja javno službo, a zanjo letos ne prejema plačila, ki ji ga zagotavlja zakon. Ker gre za približno polovico vseh njenih prihodkov, se lahko kmalu znajde v položaju, ko ne bo mogla več zagotavljati izplačila plač. Kot razlog za zaustavitev financiranja vladni predstavniki navajajo, da STA ni sledila pozivu vladnega urada za komuniciranje (Ukom) po izročitvi določene dokumentacije.

FOTO: STA
FOTO: STA




»Dokumentacija, ki jo je zahteval Ukom, je takšne narave, da bi za njen dostop potreboval družbeniške pravice. Zato je STA v skladu s pridobljenimi pravnimi mnenji Ukomu ne more posredovati,« so še zapisali in navedli, da vodstvo in nadzorni svet STA že več mesecev vztrajata, da je vladi kot družbenici vsa dokumentacija vedno na voljo. A kot poudarjajo, STA vse do danes od ustanovitelja – Republike Slovenije oziroma vlade kot edinega družbenika ni prejela zahteve za posredovanje kakršnekoli dokumentacije. Ukom ali kak drug organ pa se ni izkazal s pooblastilom za izvajanje družbeniških pravic.
 

Dokumentacija posredovana na sedež vlade oziroma Janezu Janši


Ker je kljub temu Ukom ustavil financiranje javne službe STA in ker vladni predstavniki vztrajajo, da je predložitev te dokumentacije pogoj za ponovno vzpostavitev financiranja STA, je direktor STA Bojan Veselinovič vlado 12. aprila pozval, naj pisno sporoči, komu in na kakšen način lahko dokumentacijo zakonito predajo. Kot poudarjajo, informacije niso dobili. »Ustavitev financiranja STA pa se nadaljuje. Po ponovnem posvetovanju s pravniki smo kot 'zahtevo' po predaji dokumentacije sprejeli večkrat javno izražena pričakovanja vladnih predstavnikov, tudi predsednika in podpredsednikov vlade, po predložitvi dokumentacije.«



Zapisali so še, da so vladi posredovali vse zahtevane poslovne listine in podatke na podlagi dopisov iz oktobra in novembra lani, ne pa odgovorov na vprašanja o številu intervjujev, primerjavi njihove dolžine in o drugih vprašanjih, ki temeljijo na avtonomnosti urednikov, novinarjev in drugih avtorjev pri ustvarjanju vsebin in jih varuje medijska zakonodaja. »Zaradi nedorečenosti glede pristojne osebe ustanovitelja smo se v STA odločili, da dokumentacijo posredujemo neposredno na sedež Vlade RS, konkretno predsedniku vlade Janezu Janši, saj verjamemo, da bo na takšen način izpolnjena javno izražena zahteva ustanovitelja po dostopu do dokumentacije družbe. S tem pa dokončno odpravljen zadržek, ki ga ima Ukom pri financiranju javne službe STA.«

Preberite še:

Komentarji: