Vizjak bo vložil ovadbe proti snemalcem in tistim, ki so posnetek uporabili

Minister za okolje trdi, da gre za lepljenko različnih pogovorov, ki so bili posneti na različnih lokacijah.
Fotografija: Andrej Vizjak, minister za okolje in prostor, bo proti snemalcem vložil kazenske ovadbe, prav tako proti medijem, ki so posnetke uporabili za njegovo diskreditacijo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Andrej Vizjak, minister za okolje in prostor, bo proti snemalcem vložil kazenske ovadbe, prav tako proti medijem, ki so posnetke uporabili za njegovo diskreditacijo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Nekdanji gospodarski minister in aktualni minister za okolje Andrej Vizjak je za Delo povedal, da bo vložil ovadbe zaradi nezakonitega snemanja proti snemalcem in tistim, ki so posnetke uporabili z namenom, da bi ga diskreditirali. Dejal je še, da je pogovor, ki ga je prva predvajala POP TV, lepljenka več pogovorov, posnetih na različnih lokacijah, tako v naravi kot v gostinskih prostorih.

Kdo je avtor posnetka, na katerem se Vizjak in poslovnež Bojan Petan pogovarjata o tem, kako se izogniti plačilu davkov in kako naj si Petan pridobi kooperativnost nadzornega sveta Term Čatež, uradno še ni znano, je pa Vizjak v oddaji Odmevi na nacionalni televiziji omenjal nekdanjega direktorja Slovenske obveščevalne agencije (Sova) Sebastjana Selana, o katerem je znano, da je povezan z Bojanom Petanom. Tako Selana kot Petana smo prosili za odziv, vendar se na prošnjo za komentar napovedi kazenske ovadbe nista odzvala.

image_alt
KPK: Ravnanje, kot je prikazano v posnetku, terja odziv

Okoljski minister je v zgodbo vpletel tudi tako imenovani smetarski lobi oziroma Martina Odlazka, ki po njegovem mnenju terja ministrovo glavo, saj da ko so v igri milijoni, je vse dovoljeno.

Vizjak je sinoči zgodbo pojasnjeval tudi NSi, saj je prvak stranke Matej Tonin napovedal, da bodo terjali odgovore glede afere. »Povedal sem, kar je res. Koalicijskemu partnerju sem predstavil vsa meni znana dejstva glede te manipulacije, ki jo bom tudi dokazal, in poskušal odstraniti vse morebitne sence dvoma glede mojega udejstvovanja v tej zgodbi,« je povedal Vizjak.

Koliko podpore (še) ima Vizjak?

Posnetek izsekov pogovora Vizjaka s poslovnežem Bojanom Petanom, solastnikom Term Čatež, iz leta 2007, ki ga je objavila POP TV, razkriva, kako je Vizjak Petana prepričeval, naj ne povečuje lastniškega deleža v družbi Terme Čatež v zameno za to, da mu bo nadzorni svet poslušen. Pogovor se dotika tudi izogibanja plačilu davkov.

Vizjak torej očitno ne namerava odstopiti, kar zahteva opozicija, ki v tem primeru že napoveduje možnost vložitve nove interpelacije, tokrat proti okoljskemu ministru. Najkasneje takrat bo jasno, kolikšno podporo še uživa znotraj koalicije in pri njenih podpornikih. Vizjak je bil tarča številnih očitkov v času vodenja okoljskega ministrstva tudi znotraj svoje SDS, v NSi pa je bilo po fiasku na referendumu o zakonu o vodah slišati pričakovanja, da bi moral odstopiti in tako razbremeniti vlado pri njenem nadaljnjem delovanju.

Predlog interpelacije zoper Vizjaka, ki se je dotikal predvsem sprejemanja zakona o vodah, je LMŠ poleti poslala v usklajevanje SD, Levici in SAB, a se takrat nato za njeno vložitev niso odločili oziroma so jo dali na stran in pohiteli z vložitvijo interpelacije zoper izobraževalno ministrico Simono Kustec in pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča.

Komentarji: