Vlada za delegirana tožilca predlaga Oštirja in Frank Elerjevo

Vlada tožilca predlaga v imenovanje, dokler ne bo zaključen nacionalni del postopka imenovanja. Evropsko tožilstvo odločitve ne komentira.
Fotografija: Tožilca Matej Oštir in Tanja Frank Eler. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Tožilca Matej Oštir in Tanja Frank Eler. FOTO: Matej Družnik/Delo

Vlada se je na današnji seji odločila, da za evropska delegirana tožilca predlaga oba kandidata, ki sta vložila kandidaturi, to sta Tanja Frank Eler in Matej Oštir. Predlog pa je glede na sklep vlade označen kot začasen, dokler ne bodo uspešno zaključili nacionalnega dela postopka imenovanja kandidatov, so zapisali v sporočilu po seji vlade.

Kot smo izvedeli, se bosta Frank Elerjeva in Oštir na odločitev odzvala jutri. Na evropskem tožilstvu pravijo, da odločitve slovenske vlade ne komentirajo, saj še niso prejeli uradne informacije o predlaganih kandidatih.

image_alt
Dva delegirana tožilca sta absolutni minimum

Vlada je sicer na današnji seji sprejela sklep, da se je seznanila z dosedanjim postopkom imenovanja dveh evropskih delegiranih tožilcev in ugotovila, da ni bil zaključen v skladu z zakonom o državnem tožilstvu, ker da ni bilo vloženo zadostno število kandidatur.

Vlada bo predloga poslala Evropskemu javnemu tožilstvu

Ker pa Slovenija zaradi postopka imenovanja dveh evropskih delegiranih tožilcev zamuja pri posredovanju predloga kandidatov Evropskemu javnemu tožilstvu in ker bi lahko zaradi tega po oceni vlade nastala občutna škoda za Slovenijo, je vlada oba kandidata Frank Elerjevo in Oštirja predlagala v imenovanje za čas, dokler ne bo uspešno zaključen nacionalni del postopka imenovanja kandidatov, so zapisali v sporočilu po seji vlade.

Vlada bo oba omenjena predloga poslala Evropskemu javnemu tožilstvu.

Delegirana evropska tožilca sicer uradno na podlagi predloga sodelujoče države imenuje kolegij Evropskega javnega tožilstva.

Predsednik društva državnih tožilcev Boštjan Valenčič pa je za Televizijo Slovenija dejal, da je postopek izbire zaključen. »Vlada bo imeni poslala v Luksemburg, kjer bodo opravili dokončno izbiro. Pojma začasnosti zakon o državnem tožilstvu ne pozna,« je dodal.

Preberite še:

Komentarji: