Vzrok nesreče španskega vojaškega helikopterja zaenkrat neznan

Helikopter je trčil med vojaško vajo Jadranski udar 2021. V​prašanje, ali je šlo za tehnično napako ali človeški faktor, ostaja odprto.
Fotografija: Eurocopter Tiger španske vojske se je v času nesreče vračal z naloge v okviru vojaške vaje Jadranski udar 2021 (fotografija je simbolična). FOTO: Besopha/Wikipedia
Odpri galerijo
Eurocopter Tiger španske vojske se je v času nesreče vračal z naloge v okviru vojaške vaje Jadranski udar 2021 (fotografija je simbolična). FOTO: Besopha/Wikipedia

V neposredni bližini Brestanice se je dopoldne okoli 11. ure zgodila nesreča španskega vojaškega helikopterja tipa Eurocopter Tiger, ki je trčil v električni daljnovod, čemur je sledil zasilni pristanek. Helikopter, ki je opravljal naloge v okviru mednarodne vojaške vaje Jadranski udar 2021, je moral zasilno pristati na travnati površini ob Savi, nedaleč od gradu Rajhenburg. Nihče od posadke ni bil poškodovan.

Po nesreči se je na teren odpravila komisija za preiskovanje letalskih nesreč ministrstva za obrambo, je za STA povedal predstavnik Slovenske vojske Jani Krošl, pristojna elektroslužba pa je začela s sanacijo poškodovanega daljnovoda.
 

Poškodovana tako helikopter kot električna napeljava


Polkovnik Mihael Klavžar, ki v okviru ministrstva za obrambo vodi službo za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov vojaških zrakoplovov, je popoldan potrdil, da je bil v nesreči udeležen španski helikopter. Zaradi hujših vibracij se je pilot po trku odločil, da izvede zasilni pristanek, kar mu je tudi uspelo, tako da sta tako pilot kot kopilot nepoškodovana.

Ob trku z daljnovodom sta bila materialno poškodovana tako helikopter kot električna napeljava, preverili so tudi, ali je prišlo do izteka goriva.

Mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2021 poteka med 17. in 22. majem. Na fotografiji vaja na območju Počku. FOTO: Jure Eržen/Delo
Mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2021 poteka med 17. in 22. majem. Na fotografiji vaja na območju Počku. FOTO: Jure Eržen/Delo


Kot je dodal Kavžar, se je sicer helikopter vračal z naloge v okviru aktualne vojaške vaje z oznako Jadranski udar 2021. Vzroka nesreče še niso ugotovili, vprašanje, ali je šlo za tehnično napako ali človeški faktor, ostaja odprto. Črne skrinjice, ki jih ima ta helikopter, so namreč nekompatibilne s sistemi, ki jih imajo v Slovenski vojski, tako da bo treba počakati na izsledke tehnične ekspertize.

Portal ePosavje je poročal, da je helikopter pristal z razbitim steklom nad prostorom za pilota in kopilota, trk pa je povzročil tudi krajši izpad električne energije v bližnjem Krškem. Presekane žice na tleh na levem bregu Save so močno ovirale promet, in sicer tako cestni kot železniški. Slovenske železnice so morale vzpostaviti nadomestni avtobusni transport, prišlo je do zamud.

Komentarji: