Po 24 letih se bo moral Šrot umakniti – novi celjski župan Matija Kovač

Eno največjih presenečenj prvega kroga je postalo še največje presenečenje drugega: Celje je po 24 letih dobilo novega župana.
Fotografija: Matija Kovač bo po 24 letih na vrhu Občine Celje menjal Bojana Šrota. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Matija Kovač bo po 24 letih na vrhu Občine Celje menjal Bojana Šrota. FOTO: Leon Vidic

Po vseh preštetih glasovnicah je jasno, da je Celje po letu 1998 dobilo novega župana. Skoraj 58 odstotkov glasov celjskih volivcev je dobil Matija Kovač, arhitekt in kulturni producent, ki je kandidiral s podpisi volivcev, je pa tudi član Levice. Dosedanji župan Bojan Šrot, ki je kandidiral s svojo Celjsko županovo listo Slovenije, je dobil dobrih 42 odstotkov glasov.

Kovač je dejal, da vse to kaže, da je bila kampanja dobro zastavljena: »Dovolj ambiciozno, vsebinsko in da so Celjani, ki so se v tem obdobju samoiniciativno angažirali, enostavno dali dovolj močen signal, da je čas za spremembe in da se to tudi na volilnem rezultatu zdaj pokazalo.«

Bojan Šrot, ki z županskega stola odhaja po 24 letih in je bil med župani mestnih občin najdlje časa župan, pa je menil povsem drugače: »Kampanja je bila pristranska, redka soočenja so bila objektivna, kakšna tudi sramotna. Ljudje so se pač odločili. Čas za analize bo po volitvah.«

Celjska županova lista pa kljub temu ostaja najmočnejša lista v mestnem svetu z devetimi sedeži, druga je Gibanje Svoboda z osmimi sedeži. Da je CŽL najmočnejša, je spomnil tudi Šrot: »Brez nas bo težko kar koli narediti. Mi bomo delali korektno naprej za to mesto, to je naše poslanstvo. Tako razmišljajo tudi kolegi in kolegice, se ne bojim za usodo naše stranke.«

Tudi Kovača pa ne skrbi dejstvo, da nima svoje liste: »Svetnike poznam, kar nekaj list mi je že izrazilo podporo, verjamem, da se bo katera tudi formalno še pridružila, vsekakor pa bomo nadaljevali v duhu dosedanjega dela v mestnem svetu, brez nekih formalnih koalicij in v široko sodelovalnem tonu.« V njegovem štabu vlada neizmerno veselje, mlado in staro se objema, čestitat mu je že prišla poslanka Gibanja Svoboda Janja Sluga, videli smo tudi županskega kandidata Gibanja Svoboda Uroša Lesjaka. Gibanje Svoboda je Kovaču podporo sicer izrazila že takoj po prvem krogu, podprli so ga tudi posamezni člani SD, celjska SD uradne podpore ni dala nikomur.

Kovač je dejal, da bo jutri najprej čas za zahvale: »Najprej so tu občutki neizmerne hvaležnosti vsem, ki ste sodelovali, mi pomagali v tem času res intenzivne kampanje in vsem občanom, ki so se vključili vanjo spontano, samoiniciativno z veliko vsebinskimi predlogi in kot kaže tudi velikim zaupanjem na voliščih. Jutri sledi zahvala in sledi pogovor z izvoljenimi predstavniki v mestni svet, s katerimi se moramo dogovoriti za način dela v prihodnje obdobje.« Šrot, ki je bil nepoklicni župan, je dejal, da se vrača v odvetništvo. Kovač je že med kampanjo povedal, da bo delo župana opravljal poklicno.

Matija Kovač, ki je Bojana Šrota spravil v drugi krog po 24 letih, je že takoj po zaprtju volišč dejal, da ima pozitivne občutke: »Vesel sem, da smo se s krasno ekipo mladih in tudi starejših angažiranih Celjanov pogovarjali o skupnosti in vizijah prihodnosti in doživeli res veliko pozitive na terenu. V vsakem primeru se veselimo zaključka te zgodbe in pričakujemo najboljše.«

Tudi Kovač je spomnil na vandalizem na terenu, ko so uničili praktično vse njegove plakate: »To kaže na nizek nivo politične kulture tistih, ki so se za to odločili. Jaz nikogar neposredno ne obtožujem, mi pa to seveda ni všeč in si ne želim živeti v mestu, kjer se na tak način komunicira. Vse, kar bomo delali v prihodnosti, bomo usmerili prav v to, da se take stvari ne bi dogajale, da se bomo obnašali bolj skupnostno in med seboj tudi poslušali in razumeli.« Če so ga Celjani danes izvolili, napoveduje, da bo bistvena sprememba, ki jo bo prinesel, odprt dialog z občani.

Šrot je bil prepričan, da bo slavil že v prvem krogu. Morda je to razlog, da so v njegovem štabu pritisnili na plin pred drugim krogom. Šrot je bil na vsaki prireditvi, čeprav ga prej leta tam niso videli, nekaj druženj, iz katerih so nastali videoposnetki in njegovi nagovori, so organizirali posebej za promocijo. Objavljenih je bilo več nagovorov različnih znanih ljudi, četudi morda v Celju ne živijo, podpirajo pa Šrota. Med njimi smo zasledili tudi predsednika uprave Cinkarne Celje Aleša Skoka, čeprav je občina tožila Cinkarno. Nekateri občani so dobivali klice, češ, da opravljajo javnomnenjske ankete pred drugim krogom, potem pa so jim naštevali, kaj vse dobrega je storil Šrot v zadnjih letih. Nekateri občani so v nabiralnike dobili tudi cvetje, na katerih je bil znak Bojana Šrota.

Na drugi strani je Matija Kovač že pred prvim krogom s triciklom, na katerem je vozil jabolka in svinčnike, prekolesaril celotno mestno občino. Zelo je bil angažiran (in precej bolj spreten) na družbenih omrežjih. Če smo Šrotove velike plakate lahko občudovali že pred uradnim začetkom volilne kampanje, Kovačevih pred prvim krogom skoraj ni bilo opaziti. Pred drugim krogom pa jih je bilo veliko uničenih in popisanih z rdečim napisom Levica.

To je bil največji očitek Matiji Kovaču, in sicer da je kandidiral kot neodvisni kandidat s podpisi volivcev, čeprav je še vedno član Levice. Da je član Levice, Kovač, ki je bil zadnja dva mandata tudi mestni svetnik, sicer ni skrival, da ostaja v Levici, je namreč povedal že ob najavi zbiranja podpisov volivcev za podporo h kandidaturi.

Kovač svoje liste na volitvah ni imel, pravi, da bo sodeloval z vsemi. Največ sedežev, devet, je v mestnem svetu dobila Celjska županova lista Slovenije, na drugem mestu je Gibanje Svoboda z osmimi sedeži. Svoboda je v drugem krogu podprla Kovača, SD ni podprla nobenega od kandidatov, čeprav so posamezni člani SD iz Celja podprli Kovača. Šrota poleg njegove stranke podpirajo tudi lokalni odbori strank SDS (pet svetnikov), SLS (en svetnik) in Stranka za delovna mesta (en svetnik).

Preberite še:

Komentarji: