Zadković prisegel, da bo dober župan

Prvi zaplet  je bil sestava komisije za mandatna vprašanj, volitve in imenovanja, ker v njej ni opozicije
Fotografija: Novi piranski svetniki po ustanovni seji. Foto Jadran Rusjan
Odpri galerijo
Novi piranski svetniki po ustanovni seji. Foto Jadran Rusjan

Piran - Piranski svetniki so imenovali Đenia Zadkovića iz Gibanja za občino Piran (GZOP) za župana, ki bo funkcijo opravljal poklicno. Zapletlo se je predvsem pri sestavi članov komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, ker vanjo niso izglasovali nikogar iz opozicije. Zato je svetnica  SD Meira Hot očitala ostalim, da je takšna odločitev o tej komisiji »nehigienična«. Toda odločitev je podprlo tri četrtine svetnikov.

Župan Đenio Zadković Foto Jadran Rusjan
Župan Đenio Zadković Foto Jadran Rusjan


Svetovalec župana (tudi za področje odnosov z javnostmi) Bruno Kuzmin je ob očitkih poudaril, da so za takšno sestavo komisije za imenovanja večino glasov prispevale druge stranke. Dodal je, da bodo kadre iskali preudarno, da ne bodo hiteli z zamenjavami, predvsem pa bi radi pridobili dobre kadre in preko transparentnih razpisov.

Župan je sicer povedal, koga namerava postaviti za podžupane, vendar se bo to zgodilo šele čez dober mesec, ko bodo potrdili nov mandat nadomestnemu svetniku (namesto župana). To bo Gabrijel Franca. Prav njega in Karla Radovca namerava Zadković imenovati za podžupana. Eden od njiju (Radovac) naj bi bil poklicni podžupan. Tretja podžupanja pa bo Manuela Rojec iz vrst narodnosti.

Bruno Kuzmin je povedal, da si svet stranke prizadeva za oblikovanje velike koalicije, da ne bi bili prelahka tarča izsiljevanj posameznih svetnikov. Velika koalicija pa pomeni, da so vanjo povabili predvsem Gantarjevo listo Naš kraj in nekaj posameznih strank in več svetnikov drugih manjših strank. Po prvem dnevu še ni povsem odločeno, kdo vse bodo najtesnejši sodelavci Đenia Zadkovića in na kakšen način bodo zaposleni. Poleg Bruna Kuzmina bosta to še Špela Povše za področje financ in Andrej Babnik za področje gospodarstva. 

V občinskem svetu  je osem svetnikov iz vrst Gibanja za Občino Piran (Davorin Petaros, Nevenka Kavčič, Kristijan Cerovac, Lara Fojan Zanutto, Đenia  Zadkovića bo nadomestil Gabrijel Franca, Katja Blažič, Karlo Radovac in Dina Kolar), pet z liste Naš kraj (Mitja Udovič, Robert Fakin, Daniel Tomljanović, Jasmina Jašarević, Ingrid Mahnič), trije iz vrst stranke Socialni demokrati ( Meira Hot, Marko Juriševič, Peter Bossman), po eden iz Desusa ( Milica Maslo Bezer) Levice (Barbara Kožar), SDS (Vojko Jevševar), Slovenije za vedno (Savo Radić), SMC (Denis Fakin), stranke Piran je naš (Marina Sorta) in trije predstavniki italijanske narodne skupnosti (Andrea Bartole, Nadia Zigante, Manuela Rojec). V novem mandatu bo tako v občinskem svetu sedelo kar 48 odstotkov žensk.

 

Preberite še:

Komentarji: