Dars: Vzrok za zastoje na avtocestah vsaj 30 zdrsov tovornih vozil

Samo na Vrhniškem klancu so izvlekli 12 tovornih vozil brez ustrezne zimske opreme, na višnjegorskem pa sedem.
Fotografija: Darsovi delavci  so porabili 1229 ton soli, 119.186 litrov natrijevega klorida ter 4000 litrov kalcijevega klorida. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Darsovi delavci  so porabili 1229 ton soli, 119.186 litrov natrijevega klorida ter 4000 litrov kalcijevega klorida. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Vzrok za današnje zastoje na avtocestah je vsaj 30 zdrsov tovornih vozil zaradi neustrezne opreme, ki so se zgodili med približno 4.30 in 6. uro, so sporočili iz Darsa. Zaradi teh zdrsov je obstal promet, kar je preprečilo pot tudi plužnim vozilom. Samo na Vrhniškem klancu so izvlekli 12 tovornih vozil, na višnjegorskem pa sedem.

Kot so na Darsu pojasnili v sporočilu za javnost, je bilo izvleko na odseku primorske avtoceste tako mogoče opraviti le na način, da se je avtovlečna služba ob popolni zapori avtoceste pripeljala do kolone v nasprotni smeri.

Dars ostro obsoja neodgovorne voznike tovornih in tudi osebnih vozil, ki so se na pot odpravili brez ustrezne zimske opreme, ki je na naših cestah obvezna od 15. novembra, in to kljub večdnevnim napovedim sneženja. »Takšno početje je neodgovorno in nevarno, obenem pa v primeru zdrsa za nekaj časa popolnoma ohromi promet in plužnim skupinam onemogoča pluženje ter posipanje,« so pojasnili.

Kot so navedli, so njihovi delavci začeli preventivno posipati avtoceste že v nočnih urah, kmalu po tistem, ko se je začel sneg oprijemati vozišča, pa so začeli še s plužiti. Snežiti je začelo najprej na Gorenjskem, fronta se je nato pomikala proti vzhodu in jugu.

Ob 4. uri zjutraj je Dars začel izločati tovorna vozila na primorski avtocesti med Brezovico in Vrhniko, sledilo je izločanje na dolenjski in štajerski avtocesti. »Sneženje je bilo zelo intenzivno, ekipe Darsa so bile vseskozi na terenu, vendar so zdrsi tovornih vozil, okvare in 11 prometnih nesreč povzročili zastoje in upočasnili pluženje ter posipanje,« so zapisali.

Samo na Vrhniškem klancu so, kot so zapisali, izvlekli 12 tovornih vozil, med njimi so bili trije slovenski prevozniki, devet pa tujih. Na višnjegorskem klancu pa je bilo med sedmimi izvlečenimi tovornimi vozili pet domačih ter dve tuji.

Po njihovih navedbah je bilo v zimsko akcijo vključenih 185 vzdrževalcev avtocest in hitrih cest ter 125 vozil družbe Dars. Porabili so 1229 ton soli, 119.186 litrov natrijevega klorida ter 4000 litrov kalcijevega klorida. Opravili so približno 60 obhodov plužnih skupin. Višina zapadlega snega je bila do 25 centimetrov.

Akcijo je na ravni celotnega avtocestnega omrežja usklajevala strateška skupina za večje izredne dogodke, v kateri so predstavniki družbe Dars ter policije.

Sneg povzroča težave. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Sneg povzroča težave. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Prvo obilno sneženje v tej zimi največ težav povzročilo v prometu

Napovedi vremenoslovcev, da bo Slovenijo zajelo močno sneženje, so se uresničile. Sneg se je že v zgodnjih jutranjih urah oprijemal cestišč, ponekod se je pojavila tudi poledica. Zaradi zdrsov tovornih vozil so bili zaprti nekateri deli avtocestnih odsekov, na cestah so še vedno plužne in posipne skupine. Na Darsu in v prometnoinformacijskem centru so opozorili, naj se vozniki na pot odpravijo prej kot običajno ter le z obvezno zimsko opremo. 

Na agenciji za varnost prometa opozarjajo, da se je treba na spremenjene vozne okoliščine dobro pripraviti, prav tako je treba pripraviti vozilo, ki ga je pred vožnjo treba očistiti. Agencija priporoča povečanje varnostne razdalje ter opozarja na skrb za ustrezno bočno razdaljo ob prehitevanju pešcev, kolesarjev ali voznikov e-skirojev. Ponekod po Sloveniji megla v pasovih močno zmanjšuje vidljivost, zato vozite previdno.

Težave zaradi snegoloma

Iz različnih delov države, kjer je ponoči zapadlo več snega, poročajo o snegolomu. Polomljeno drevje in veje ovirajo promet, na delu pa so vzdrževalci cest, gasilci in delavci elektrodistribucijskih podjetij. Zaradi podrtih električnih drogov in pretrganih električnih vodnikov so namreč ponekod ostali brez elektrike.

O več snegolomih poročajo s Koroške. Med drugim podrta drevesa ovirajo promet na območju občine Ravne na Koroškem, v naseljih Zelen Breg in Podgora. Posredovali so poklicni gasilci in delavci komunalnega podjetja. Delavci komunalnega podjetja so posredovali tudi v Pamečah v slovenjgraški občini, kjer se je na cesto podrlo drevo.

Sneg je podiral drevje tudi na širšem območju Dravograda. »V Vuhredu je drevo padlo na avtomobil, ni pa bilo poškodovanih. Tudi drugje je bilo nekaj prometnih nesreč z materialno škodo,« je za STA povedala vodja slovenjgraškega regijskega centra za obveščanje Nada Jeseničnik Krajnc. Ceste po Koroškem so po njenih besedah spolzke, zimske službe pa se trudijo sproti čistiti.

V občini Črna na Koroškem je v višje ležečih območjih zapadlo tudi do pol metra novega nega, na okoli tisoč metrih nadmorske višine okoli 30 centimetrov, v Črni je okoli 25 centimetrov snega, je za STA povedala županja občine Romana Lesjak. Nekaj težav imajo zaradi okvar plugov, a zadeve po njenih besedah rešujejo.

V prometu se priporočata večja varnostna razdalja in skrb za ustrezno bočno razdaljo ob prehitevanju pešcev in kolesarjev. FOTO: Roman Šipić/Delo
V prometu se priporočata večja varnostna razdalja in skrb za ustrezno bočno razdaljo ob prehitevanju pešcev in kolesarjev. FOTO: Roman Šipić/Delo

Gorenjski policisti so do 7. ure zaradi snežnih razmer na cestah obravnavali 24 klicev o zastojih, okvarah vozil in podrtih drevesih, ki so ovirali promet in povzročali zastoje. Prejeli so tudi pet klicev o prometnih nesrečah z materialno škodo, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Moker in težak sneg na Gorenjskem povzroča tudi nekaj težav pri preskrbi z električno energijo. Na območju Jelendola in Kamne Gorice je podrto drevje pretrgalo električne vodnike. Trenutno je brez električne energije približno 400 uporabnikov, so sporočili iz Elektra Gorenjska in pojasnili, da se dežurne ekipe na terenu trudijo vzpostaviti rezervno napajanje. Zaradi otresanja snega z daljnovodnih žic je mogoče kratkotrajne motnje pri preskrbi pričakovati tudi na drugih lokacijah.

Tudi na širšem območju Ljubljane sneg povzroča težave. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje poročajo o podrtih drevesih in električnih drogovih. Po podatkih Elektra Ljubljana je bilo v njihovem omrežju zaradi posledic sneženja brez elektrike tudi skoraj 7900 odjemalcev, po zadnjih podatkih je brez električne energije še 136 transformatorskih postaj, kar je približno 1500 uporabnikov omrežja.

Promet je ponekod oviran. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Promet je ponekod oviran. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Vodja Pomgradove zimske službe za območje zgornjega dela Podravja in vzhodnega dela Koroške, ki ima svojo bazo v Lenartu, Slavko Bračko je za STA povedal, da je tudi tam po nižjih legah doslej zapadlo od deset do 30 centimetrov snega, v višjih legah Pohorja pa je snežilo večji del noči, tako da je zapadlo še kakšnih 20 centimetrov več.

Njihove službe so z vsemi razpoložljivimi vozili 52 plužnih enot na 760 kilometrih cest v akciji že od polnoči, tako da je prevoznost cest za vsa vozila s primerno zimsko opremo zagotovljena. »Dejstvo je, da bi se morala v takih razmerah težka tovorna vozila izločati, a na glavnih smereh temu ni tako,« opozarja Bračko in dodaja, da so zato edini krajši zastoj zaznali na dokaj strmem klancu na cesti od Maribora proti Selnici ob Dravi. Večjih težav tako v tem delu države v prometu doslej niso opazili, nastajajo pa tudi občasne motnje zaradi snegoloma, saj je treba odstraniti tudi kakšno drevo, ki pade na cesto ali na rob ceste.

Zimska oprema je obvezna. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Zimska oprema je obvezna. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

V jutranjem času so kar nekaj težav in izpadov na linijah avtobusov imeli tudi v LPP, predvsem zaradi precej slabo očiščenih cest, je za STA povedal namestnik direktorja LPP Rok Vihar. »Smo pa večino teh jutranjih izpadov že sanirali, tako da zdajle promet v večini primerov teče gladko z izjemo nekoliko daljših zamud in nekoliko slabših, daljših intervalov med vozili,« je dodal.

Opozoril je še, da imajo njihovi zgibni avtobusi pogon v prikolici, zato imajo vedno težave, kadar je na cestišču plast snega. »To ni taka težava, ko gre za lahek sneg, ki pada pri nižjih temperaturah, težava je, ko se moker sneg zbije in postane drseča plast na cestišču. Avtobus takrat na klančinah in ostrih zavojih ne more peljati in vedno nastane zastoj, dokler se to ne očisti,« je še povedal Vihar.

Na Celjskem je v nizkoležečih predelih zapadlo od pet do deset centimetrov snega, v višjeležečih predelih pa od 15 do 25 centimetrov. Celjska zimska služba je delo na terenu začela med pol drugo in pol tretjo uro zjutraj in te še potekajo, je za STA povedal vodja službe Damjan Maček. Dejal je še, da so imeli na določenih odsekih težave z zdrsi tovornih vozil, pripetilo se je tudi nekaj manjših prometnih nesreč. Sneg je moker in težak, zato prihaja tudi do snegoloma, je še dodal Maček. Na Celjskem sicer še sneži.

Na cestah so plužne in posipne skupine. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Na cestah so plužne in posipne skupine. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Zaradi obilnih snežnih padavin na območju občin Idrija in Cerkno se je podrlo več dreves na regionalni cesti Spodnja Idrija–Želin in Želin–Cerkno, kjer so na delu dežurne službe cestnega podjetja. Podrta drevesa so tudi na lokalni cesti Gore–Idrija in na cesti Zavratec–Žirovnica, kjer posredujejo gasilci. Gasilci odstranjujejo padla drevesa tudi na cesti Idrija–Vojsko.

Sneg ovira tudi železniški promet, so za STA navedli v Slovenskih železnicah. Med postajama Podnart in Kranj se je pretrgal daljnovod, zato je železniški promet med Kranjem in Jesenicami prekinjen, organiziran je nadomestni avtobusni prevoz. Sanacija bo predvidoma potekala do 12. ure. Zamude nastajajo tudi drugod.

Največ snega na Gorenjskem

V zadnjem dnevu je največ novega snega zapadlo na Gorenjskem. Na Zelenici je do 7. ure zapadlo 56 centimetrov svežega snega, skupno je tam snežna odeja debela 138 centimetrov. Na Voglu je v zadnjih 24 urah zapadlo 45 centimetrov novega snega, skupno je tam skoraj en meter snega. Na Kredarici je snežna odeja debela 190 centimetrov.

Sneg FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Sneg FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Kot še kažejo podatki Agencije RS za okolje (Arso), je bilo na Kaninu ob 7. uri 41 centimetrov novega snega, skupno pa 187 centimetrov. Na Vršiču je zapadlo 42 centimetrov novega snega, skupno je tam snežna odeja debela 92 centimetrov. Na Korenskem sedlu in v Ratečah je skupaj z novozapadlim snegom snežna odeja debela okoli 60 centimetrov.

Na Jezerskem je do današnjega jutra zapadlo 40 centimetrov snega, v Logarski dolini 30, na Pavličevem sedlu pa 46 centimetrov novega snega.

Pri Treh kraljih na Pohorju so se razveselili 26-centimetrske pošiljke novega snega, v Zgornji Kapli pa je zapadlo dobrih 20 centimetrov snega. V Mežici je zapadlo 16 centimetrov snega, na Nanosu 13, v Vrhniki in Ljubljani pa 11 centimetrov snega, med drugim kažejo podatki Arsa.

Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1500 metri znatna, tretje stopnje, nižje zmerna, druge stopnje. V gorah je v minuli noči obilno snežilo. Nevarna so zlasti strma pobočja, kjer je snežilo na trdo in ponekod poledenelo podlago, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Zaradi šibke povezave s starim snegom lahko nastajajo posamezni plazovi suhega in nesprijetega snega. Predvsem okoli grebenov in sedel lahko že pod manjšo obremenitvijo sprožite kložast snežni plaz. Ker so šibke plasti zdaj zasute z novim snegom, je nevarnost težko prepoznati. Pod nadmorsko višino okoli 1500 metri so nevarna predvsem strma travnata pobočja.

Sneg povzročil težave tudi pri sosedih

Sneg je danes zapadel tudi v nekaterih delih Hrvaške, med drugim v Gorskem kotarju, Međimurju, Zagorju in na Sljemenu v Zagrebu. Povzročal je težave v prometu, kjer se je zgodilo več nesreč, posebno na avtocesti A1, ki vodi od Zagreba proti Splitu, in avtocesti A4, ki pelje proti Varaždinu. O težavah zaradi snega poročajo tudi iz sosednje Avstrije.

Danes bo po večini države deževalo, medtem ko bo v Gorskem kotarju padal sneg, je napovedal državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Snežilo bi lahko tudi v nižinah osrednje Hrvaške. Do petka bi na Hrvaškem po napovedih DHMZ v nekaterih delih države lahko padlo več kot sto mililitrov padavin na kvadratni meter, predvsem na Jadranu. V visokogorju bi v prihodnjih dneh lahko zapadlo do 50 centimetrov novega snega.

O težavah v prometu zaradi snega poročajo tudi z avstrijske Koroške. Sneženje je povzročilo zastoje v prometu, nesreče in težave s preskrbo z električno energijo. Gasilci so morali posredovati 260-krat predvsem zaradi prometnih nesreč in podrtih dreves, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na cestah v višjeležečih predelih marsikje velja obvezna uporaba snežnih verig. Prelaz Korensko sedlo je bil zaprt zaradi nevarnosti snežnih plazov. Po napovedih naj bi sneženje do poldneva povsod ponehalo. V prihodnjih dneh so sicer napovedane nove snežne padavine.

Po podatkih vremenoslovcev je največ snega zapadlo na Vzhodnem Tirolskem in Zgornjem Koroškem, kjer so v nižjih legah izmerili od pet do 15 centimetrov novega snega, na letališču v Celovcu pa 16 centimetrov. V Železni Kapli je zapadlo 30 centimetrov snega, na prelazu Ljubelj pa 50 centimetrov, še poroča APA.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: