Ne pozabite na varnostni pas

Začenja se akcija Varnostni pas, katere namen je ponovno opozoriti javnost na pomembnost uporabe varnostnega pasu v vozilih.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic/Delo

Danes Javna agencija RS za varnost prometa začenja dvotedensko nacionalno preventivno akcijo Varnostni pas, katere namen je ponovno opozoriti javnost na pomembnost uporabe varnostnega pasu v vozilih. Po nekaterih podatkih bi lahko dosledna uporaba varnostnega pasu v povprečju vsako leto rešila kar deset življenj. V akciji sodelujejo tudi najmlajši.

Cilj akcije je povečati delež pripetosti z varnostnim pasom med vožnjo, podučiti, kako se pravilno namesti varnostni pas, dvigniti kulturo zavedanja pomembnosti uporabe varnostnega pasu ter posledično zmanjšati najhujše posledice prometnih nesreč, so sporočili z agencije.

Akciji se bodo pridružili policija, ki bo v tem času izvajala poostren nadzor, ter 76 svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki delujejo v okviru lokalnih skupnosti po Sloveniji. Ti bodo po vsej Sloveniji razdelili več kot 10.000 gradiv, s katerimi bodo voznike spomnili na pomen uporabe varnostnega pasu in odgovornost za varnost vseh potnikov v vozilu.

Lanska statistika kaže, da skoraj polovica smrtnih žrtev na naših cestah ni uporabljala varnostnega pasu. V prometnih nesrečah sta umrla 102 udeleženca cestnega prometa, od tega 29 voznikov osebnih avtomobilov, deset med njimi ni bilo pripetih.

Komentarji: