Fides napovedal stavko

Prepričale so jih napovedi, da bodo plačna razmerja začeli urejati šele leta 2024.
Fotografija: »Težko si predstavljam, da bi katerakoli država ignorirala 3500 zdravnikov,« je dejal predsednik Fidesa Konrad Kuštrin. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
»Težko si predstavljam, da bi katerakoli država ignorirala 3500 zdravnikov,« je dejal predsednik Fidesa Konrad Kuštrin. FOTO: Leon Vidic/Delo

Pod sloganom Dovolj nam je je zdravniški sindikat Fides danes izpeljal izredno letno skupščino, na kateri so napovedali splošno stavko, ki se bo začela 19. oktobra. Njihovo namero po zaostritvi je dokončno utrdila napoved ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ki je na skupščini napovedal, da bo vlada začela plačna razmerja urejati v sistemu plač javnih uslužbencev šele leta 2024. V sindikatu Fides so prepričani, da je enoten plačni sistem mrtev že zdaj, z neurejanjem razmer pa vlada aktivno razgrajuje javno zdravstvo.

Najpomembnejša stavkovna zahteva Fidesa je izstop zdravstva iz sistema plač javnih uslužbencev, druga pa nov tarifni del kolektivne pogodbe, ki bo zdravnikom in zobozdravnikom zagotovil plačilo, ki bo ustavilo beg zdravnikov in zobozdravnikov iz javnih zdravstvenih zavodov in s tem preprečilo katastrofo zaradi razpada javnega zdravstvenega sistema, je zapisano v sklepu o napovedi stavke zdravnikov in zobozdravnikov. Stavka bo splošna in bo potekala v obliki popolne prekinitve dela, je sklenil glavni stavkovni odbor Fidesa, ki je bi ustanovljen danes. Stavka bo trajala do sklenitve sporazuma o rešitvi stavkovnih zahtev oziroma do sprejetja sklepa o prenehanju stavke.

Fides se je odločil za ostro zahtevo po izstopu na podlagi peticije za izstop, ki jo je podpisalo skoraj 3500 zdravnikov in zobozdravnikov, članov in članic Fidesa. Zbrane podpise bodo predstavili predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič in poslancem. »Težko si predstavljam, da bi katerakoli država ignorirala 3500 zdravnikov,« je dejal predsednik sindikata Konrad Kuštrin. Toda vlada, kot je potrdila tudi ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, izstopu ni naklonjena.

Zdravniki so se odločili za stavko. Fotografija je simbolična. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Zdravniki so se odločili za stavko. Fotografija je simbolična. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

»Vlada je pripravljena žrtvovati javno zdravstvo za enoten plačni sistem,« je dejal Kuštrin. K ogroženosti javnega zdravstva bo pripomogla še namera vlade po ostri ločitvi javnega in zasebnega dela, ocenjujejo zdravniki. Ločitev pomeni, da se bodo morali zdravniki in tudi sestre odločati, ali bodo delali samo v javnem ali samo v zasebnem sektorju. Zaradi boljših plač se že zdaj odločajo za zasebni sektor, še dodatne nove možnosti za zaposlitev pa se bodo odprle z gradnjo nove zasebne bolnišnice v bližini URI Soča v Ljubljani, ki jo gradita zavarovalnici, ki sta v delni državni lasti. Po izračunih Fidesa bo tam zaposlenih okoli 50 zdravnikov; toliko manj bo torej zdravnikov v javnem zdravstvu, ki je že zdaj kadrovsko na kolenih. Vsega skupaj imajo dovolj.

Brez dialoga z ministrom, razmere neurejene

V sporočilu za javnost so zapisali, da jim je dovolj nezadržnega razpadanja javnega zdravstva, usodnega slabšanja dostopnosti do zdravstvenih storitev, životarjenja v propadlem mehanizmu določanja plač v javnem sektorju, neupoštevanja standardov in normativov, oddaljevanja od evropskega delovnega časa, bega zdravnikov in zobozdravnikov iz javnih zdravstvenih zavodov, obtožb, da so zdravniki krivi za nedelovanje zdravstvenega sistema, ki ga čez svoje zmogljivosti zadnja leta držijo pokonci in na katerega ne morejo vplivati.

Iz Fidesa sporočajo, da je vrednotenje osnovnega dela zdravnikov in zobozdravnikov v razmerju do povprečne plače javnega sektorja doseglo dvajsetletno dno. »Vlada si še vedno zatiska oči pred realnostjo enotnega plačnega sistema in njegovih neskončnih omejitev, ki postopno zabijajo še zadnji žebelj v krsto javnega zdravstva,« opozarjajo v Fidesu.

Ostri toni Fidesa pred današnjo izredno skupščino so bili tudi posledica dejstva, da je v prvih stotih dneh nove vlade Fides ostal brez dialoga z ministrom in brez predlogov za ureditev razmer. Razkritje ministrovih kart na izredni skupščini o ureditvi razmer po letu 2024 je zdravnike utrdilo v prepričanju, da je stavka edina prava pot, smo izvedeli v Fidesu. Fides namerava podrobnosti odločitve pojasniti na jutrišnji tiskovni konferenci.

Preberite še:

Komentarji: