Ameriška politična vojna v višjo prestavo

Žvižgač proti republikanskemu predsedniku Donaldu Trumpu.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

New York – V razburljivem tednu, ki je prinesel začetek postopka za razrešitev predsednika, so Američani dobili tudi vpogled v pritožbo žvižgača o spornem pogovoru republikanskega prvaka Donalda Trumpa z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.



Bela hiša je v sredo objavila prepis pogovora, v katerem Trump Zelenskega prosi za preiskavo delovanja svojega demokratskega izzivalca Joeja Bidna in njegovega sina v Ukrajini, prav tako demokratska predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi pa je med vzroki za preiskavo o morebitni razrešitvi predsednika navedla tudi nepripravljenost administracije na posredovanje žvižgaške pritožbe kongresu. Javnost je včeraj dobila vpogled tudi v pritožbo še neimenovanega žvižgača, da je republikanski predsednik pritiskal na Ukrajino ter poskušal to skupaj s svojimi najbližjimi sodelavci prikriti.
 

Pritiski na tujo državo


»V času svojih uradnih dolžnosti sem prejel informacije več vladnih uradnikov, da predsednik ZDA zlorablja oblast z zavzemanjem za vmešavanje tuje države v volitve 2020. To vmešavanje med drugim vključuje pritiske na tujo državo, naj sproži preiskavo proti enemu najpomembnejših predsednikovih domačih tekmecev.« Gre za prejšnjega demokratskega podpredsednika in sedanjega predsedniškega kandidata Joeja Bidna, čigar sin je do nedavnega deloval v upravnem odboru največjega ukrajinskega zasebnega podjetja za pridobivanje zemeljskega plina. Republikanski predsednik je ukrajinskega kolega prosil za preiskavo delovanja Hunterja Bidna v Burisma Holdingu in domnevnega vplivanja podpredsednika Bidna na končanje korupcijske preiskave tega podjetja.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Trump hoče zdaj še razkritje zaslužkov Hunterja Bidna na Kitajskem, kamor je vsaj enkrat potoval skupaj s svojim očetom, podpredsednikom ZDA. Republikanski predsednik verjame, da je Biden mlajši brez prave usposobljenosti za energetske in bančne posle pridobil milijone dolarjev. Kongresni demokrati pa raje nadaljujejo preiskave, ki naj privedejo do razrešitve med njimi osovraženega republikanca. Obveščevalni odbor predstavniškega doma, ki je objavil žvižgačevo pritožbo, je včeraj zaslišal tudi direktorja ameriških obveščevalnih služb Josepha Maguira.

Bela hiša demokratske obtožbe zavrača z argumentom, da Trump Zelenskemu ni grozil z zamrznitvijo vojaške pomoči, kot so ga najprej obtoževali. V pogovoru je res omenil pomoč, ki jo ZDA dajejo tej državi, a je hkrati oplazil evropske zaveznike z Nemčijo na čelu, ki naj bi v nasprotju z ZDA namesto podeljevanja pomoči »samo govorili«, Bela hiša pa tudi pri vojaški pomoči zatrjuje, da je le čakala na zaveznike. Žvižgač nasprotno obtožuje, da je Trump podpredsedniku Miku Penceu odpovedal potovanje na inavguracijo predsednika Zelenskega ter dal ukrajinskemu kolegu vedeti, da se bo tudi sam srečal z njim šele, ko bodo ugodili njegovim spornim prošnjam.


 

Ni dokazov o kršitvah?


Pravosodno ministrstvo Williama Barra – ki ga je Trump skupaj s svojim osebnim odvetnikom Rudyjem Giulianijem tudi omenjal v telefonskem pogovoru z Zelenskim – je že prej sklenilo, da ni dokazov za kršenje zakonov, ampak naj bi šlo za zaupen državniški pogovor, za katerega je žvižgač izvedel iz druge roke. S tem argumentom so zavračali tudi posredovanje pritožbe kongresu. V Beli hiši namigujejo na žvižgačevo politično pristranskost, saj naj bi bil njegov odvetnik nekdanji sodelavec prejšnje demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton.



Republikanski predsednik je v enem od svojih tvitov opozoril tudi na lansko prošnjo visokih demokratskih politikov ukrajinski vladi, naj nadaljuje preiskavo domnevnega skrivnega sodelovanja predsednika Trumpa z Rusijo v predsedniški kampanji 2016 – »skrivnega sodelovanja, o katerem se je izkazalo, da ni obstajalo«, kot je spet spomnil Trump. V predstavniškem domu se kljub temu hitro množi število demokratskih politikov, ki soglašajo s postopkom razrešitve, a bo Pelosijeva potrebovala tudi dvotretjinsko podporo senata z republikansko večino, ki je še nima.

Komentarji: