Ameriško vrhovno sodišče bo odločalo, ali Trump lahko kandidira za predsednika

Odločalo bo po pritožbi Trumpa na odločitev Kolorada, da v tej zvezni državi ne bo smel kandidirati zaradi sodelovanja pri vdoru na Kapitol pred tremi leti.
Fotografija: Pritožbe proti Trumpu na podlagi 14. amandmaja zaradi vdora v ameriški kongres so bile sicer vložene tudi v več drugih zveznih državah. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Pritožbe proti Trumpu na podlagi 14. amandmaja zaradi vdora v ameriški kongres so bile sicer vložene tudi v več drugih zveznih državah. FOTO: AFP

Ameriško vrhovno sodišče je v petek sporočilo, da bo odločalo, ali bo nekdanji predsednik Donald Trump lahko kandidiral na jesenskih predsedniških volitvah. Odločalo bo po pritožbi Trumpa na odločitev Kolorada, da v tej zvezni državi ne bo smel kandidirati zaradi sodelovanja pri vdoru na Kapitol pred tremi leti.

image_alt
Joe Biden bi šel po sledeh Georgea Washingtona

Vrhovno sodišče je napovedalo, da bo zadevo obravnavalo 8. februarja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Konec decembra je vrhovno sodišče Kolorada sprejelo odločitev, da Trump ne bo smel nastopiti na volitvah republikanske stranke, ki bo izbirala svojega predsedniškega kandidata, ker je pozival svoje privržence k napadu na kongres 6. januarja 2021.

S tem naj bi kršil 14. amandma k ustavi. Ta državnim uradnikom, ki so se udeležili vstaje ali upora, prepoveduje izvolitev na položaje.

Enako odločitev so nato sprejele tudi pristojne volilne oblasti v zvezni državi Maine. Odločitvi v obeh državah sta sicer začasno zadržani, dokler se ne razrešijo pravni spori v zvezi s tem.

Trump se je v sredo obrnil na ameriško vrhovno sodišče, naj razveljavi odločitev zvezne države Kolorado, da ne bo mogel nastopiti na volitvah. Dan prej se je pritožil tudi na sodišče v Mainu.

Pritožbe proti Trumpu na podlagi 14. amandmaja zaradi vdora v ameriški kongres so bile sicer vložene tudi v več drugih zveznih državah. Sodišči v Minnesoti in Michiganu sta nedavno odločili, da Trump lahko kandidira.

Preberite še:

Komentarji: