Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Angela Merkel: Tudi mi bomo ukrepali

Nemška kanclerka Angela Merkel je z ostrimi besedami odgovorila ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu.
Angela Merkel: »Ne bomo se pustili opehariti. Tudi mi bomo ukrepali.« FOTO: AFP
Angela Merkel: »Ne bomo se pustili opehariti. Tudi mi bomo ukrepali.« FOTO: AFP
11. 6. 2018 | 09:48
11. 6. 2018 | 12:10
2:24
Berlin – Nemška kanclerka Angela Merkel je po polomu vrha najrazvitejših držav sveta (G7) v Kanadi z neobičajno jasnimi besedami odgovorila na soliranje predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki spodkopava ustaljene stebre mednarodne ureditve. »Ne bomo se pustili opehariti. Tudi mi bomo ukrepali,« je v nedeljo zvečer na televiziji ARD dejala Merklova.
 

Umik prek tvita je tudi depresiven


Pri tem je imela v mislih carine na aluminij in jeklo, ki jih je uvedel Trump. Če bo ameriški predsednik uvedel še dodatne carine na nemške avtomobile, kar napoveduje, je kanclerka napovedala ostre in po možnosti evropske protiukrepe.

Trump je v soboto z odločitvijo, da zavrne skupno sklepno izjavo vrha G7, poskrbel za zaplet brez primere. »Umik prek tvita je streznitev in je deloma tudi depresiven,« je še dejala kanclerka. Dodala je, da bo nemška vlada spoštovala dokument, ki je pravnomočen.
 

Tveganje, če ne počneš nič


Opozicijski nemški liberalci (FDP) so od Merklove že zahtevali uradno pojasnilo nemške vlade o zapletu na vrhu G7.

O Trumpovem soliranju je kanclerka še dejala, da je treba v politiki sprejemati odločitve, to, da ne počneš nič, pa lahko predstavlja tveganje.

Trumpova dločitev je, kot je povedala, še dodatno okrepila njeno stališče, da se bo še bolj zavzemala za enotno in močno Evropsko unijo. Nemčija in z njo Evropa se ne moreta več »nekoliko lahkomiselno« zanesti na ZDA, je še dejala.
 

Diplomatski polom


A vendarle je dodala, da kljub Trumpovi protekcionistični politiki še ni konca partnerstva z ZDA. »Obstajajo dobri razlogi, da si še naprej prizadevamo za transatlantsko partnerstvo,« je dejala.

Koordinator nemške vlade za transatlantsko sodelovanje Peter Beyer je umik ZDA od sklepne izjave na vrhu G7 označil kot diplomatski polom. Da je bilo na vrhu G7 pričakovati neuspeh, pa je prepričan predsednik odbora nemškega parlamenta za zunanjo politiko Norbert Röttgen.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine