Arheologi pred prvim odkritjem grobnice azteškega vladarja?

Odkritja arheologov v Ciudad de Méxicu vlivajo upanje, da so na sledi zadnjemu počivališču vladarja Aztekov izpred več kot 500 let.
Fotografija: Azteški tempelj, danes znan z imenom Templo Mayor, je bil nekoč piramida višine 15 nadstropij, a so ga Španci tako kot druge objekte nekdanje azteške prestolnice Tenochtitlan po osvojitvi leta 1521 uničili. Pred tem so Azteki verovali, da je bil središče vesolja. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Azteški tempelj, danes znan z imenom Templo Mayor, je bil nekoč piramida višine 15 nadstropij, a so ga Španci tako kot druge objekte nekdanje azteške prestolnice Tenochtitlan po osvojitvi leta 1521 uničili. Pred tem so Azteki verovali, da je bil središče vesolja. FOTO: Reuters

Arheologi si že zelo dolgo prizadevajo, da bi odkrili grob kakega vladarja Aztekov, a se to doslej ni zgodilo. Kot poroča tiskovna agencija Reuters, ki spremlja najnovejša izkopavanja arheologov v Ciudad de Méxicu, se bo nemara to kmalu spremenilo.

Sodeč po prvih najdbah z območja v središču mehiške prestolnice, območja nekdanje krožne platforme za obrede pred templjem, kjer naj bi sodeč po zgodovinskih zapisih v času zenita moči azteške države pokopavali tudi azteške vladarje.

Tempelj, danes znan z imenom Templo Mayor, je bil nekoč piramida višine 15 nadstropij, a so ga Španci tako kot druge objekte nekdanje azteške prestolnice Tenochtitlan po osvojitvi leta 1521 uničili. Pred tem so Azteki verovali, da je predstavljal središče vesolja.Arheologi so doslej izkopali le okoli desetino pravokotnega kamnitega objekta, v katerem so ob jaguarju in žrtvovanem dečku našli tudi upodobitev metalca kopja in lesen relief z emblemom azteškega božanstva Huitzilopochti. FOTO: Reuters
Arheologi so doslej izkopali le okoli desetino pravokotnega kamnitega objekta, v katerem so ob jaguarju in žrtvovanem dečku našli tudi upodobitev metalca kopja in lesen relief z emblemom azteškega božanstva Huitzilopochti. FOTO: Reuters

 

Sledi ritualne daritve


Kaj so arheologi odkrili doslej? Kosti jaguarja, ki so mu dodali bogat okras vojščaka, kosti žrtvovanega dečka, ki so mu nadeli oblačila azteškega vojaškega boga in boga sonca, nože, okrašene z biserno matico in dragimi kamni. Gre za ritualne daritve, ki so jih azteški svečeniki na omenjeno platformo položili pred več kot polovico tisočletja.

»Glede tega najdišča imamo ogromna pričakovanja,« je izjavil vodja arheologov Leonardo Lopez Lujan. »Pričakujemo, da bomo tudi globlje našli zelo bogate predmete.«

Doslej so izkopali le okoli desetino pravokotnega kamnitega objekta, v katerem so ob jaguarju in žrtvovanem dečku našli tudi upodobitev metalca kopja in lesen relief z emblemom azteškega božanstva Huitzilopochti. Relief so položili na zadnjo stran jaguarjeve glave.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Odkrili so tudi veliko daritev iz morja, kamor se je po verovanju Aztekov ponoči umaknilo Sonce, da bi zjutraj znova vzšlo: školjk, koral in morskih zvezd. Odkrili so tudi rožnato žličarko, ptico iz družine plamencev, ki so jo povezovali z vladarji in vojščaki. Zanjo so verjeli, da predstavlja njihove duše na prehodu v podzemlje.
 

Grob vladarja Ahuitzotla?


Več desetletij po španski osvojitvi Mehike so nastali zapisi z opisi pogrebnih ritualov azteških vladarjev. Sodeč po teh so njihove kremirane ostanke na omenjeni platformi pokopali z dragocenimi daritvami, tudi srci žrtvovanih sužnjev. V bližini zdajšnjih izkopavanj so leta 2006 odkrili masiven monolit z upodobitvijo ene boginj in napisom, ki se nanaša na leto 1502, ko je umrl najpomembnejši vladar Ahuitzotl.

Arheologi bi lahko bili na sledi prav njegovemu grobu, kar pa še ne bo znano tako kmalu. Tako zaradi postopkov, ki bodo potekali še več mesecev, kot dejstva, da je mehiška vlada za 20 odstotkov zmanjšala proračun za raziskavo. Kot še doda Reuters, skoraj nihče od 25 vpletenih raziskovalcev ni prejel plače že od decembra.

Okostje dečka, ki so mu nadeli oblačila azteškega vojaškega boga in boga sonca. FOTO: Reuters
Okostje dečka, ki so mu nadeli oblačila azteškega vojaškega boga in boga sonca. FOTO: Reuters

Komentarji: