Bruselj še ne more natakniti uzde Facebooku

Na zatožni klopi: v evropskem parlamentu so z grenkobo ugotavljali, da od Zuckerberga niso dobili zadovoljivih odgovorov.
Fotografija: Mark Zuckerberg v evropskem parlamentu FOTO: John Thys/AFP
Odpri galerijo
Mark Zuckerberg v evropskem parlamentu FOTO: John Thys/AFP

Bruselj – »To je bila napaka­ in žal mi je,« se je po pričakovanju opravičil ustanovitelj ­Facebooka Mark Zuckerberg v evropskem parlamentu. Govoril je o ravnanju v preteklih letih, ki je med drugim omogočilo zlorabe osebnih podatkov uporabnikov, kot se je pokazalo v škandalu Cambridge Analytice.

Konkretnejših zavez o prihodnjem ravnanju, ki bi izključevalo zlorabo podatkov takšnih razsežnosti, ni bilo. Zuckerbergov nastop že tako ni bil zmaga demokracije in transparentnosti. Sprva je bilo predvideno, da bo zaslišanje, za katero je bilo namenjenih skromnih 75 minut, potekalo za zaprtimi vrati. Šele na podlagi strogega predpisa so se odločili za prenos na spletu. Poleg tega so v razpravi z Zuckerbergom imeli glavno besedo predstavniki vrhuške, vodje poslanskih skupin, ki niso najboljši poznavalci delovanja družbenih omrežij in varstva osebnih podatkov.


Daleč od zaslišanja


Zuckerberg, star 34 let, je že v uvodnem nastopu predvsem razlagal o koristih facebooka. V Evropi da ga uporablja 18 milijonov malih podjetij; po terorističnih napadih so lahko Evropejci na omrežju sporočali prijateljem in svojcem, da so na varnem; beguncem, ki prihajajo v Evropo, omogoča stike z domačimi in novo skupnostjo … Toda v zadnjih letih niso naredili vsega, da bi preprečili škodljivo uporabo orodij, je priznal. To da se je dogajalo na področju »lažnih novic«, tujega vpletanja v volitve, napačne uporabe podatkov.

Za pogovor z Zuckerbergom so v evropskem parlamentu izbrali format, ki je bil daleč od zaslišanja. Poslanci so drug za drugim govorili o družbenih omrežjih in postavljali vprašanja. Manfred Weber iz največje skupine, desnosredinske ljudske stranke, je, denimo, zahteval, naj besedam sledijo dejanja in spoštovanje najvišjih standardov. »Je škandal Cambridge Analytice le vrh ledene gore?« je dejal Bavarec. Do Facebookovih podatkov imajo dostop še druga podjetja in nadzor nad njihovo uporabo ni jasen.

Pred sedežem parlamenta so se zbrali protestniki.
Pred sedežem parlamenta so se zbrali protestniki.


Vodja poslancev socialistov Udo Bullmann je od Zuckerberga pričakoval jamstva, da bo Facebook spoštoval evropsko uredbo o varstvu osebnih podatkov (GDPR). Začela bo veljati v petek, postavlja stroge standarde in zahteva soglasje uporabnikov za obdelavo njihovih podatkov. »Ali lahko jamčite, da ne boste prodajali podatkov brez soglasja uporabnikov?« je dejal Bullmann. Skrbelo ga je, kako bodo preprečevali zlorabo omrežja na volitvah. Čez leto dni bodo evropske volitve, na katerih utegnejo različni populisti, tudi z zunanjo pomočjo, okrepiti svoj položaj.

Posebno oster je bil vodja liberalcev Guy Verhofstadt, ki je opozoril na inflacijo Zuckerbergovih opravičil. Letos da se je pokesal že tretjič. Američana je opozoril, da se utegne zapisati v zgodovino »ne samo kot genij, temveč tudi kot ustvarjalec digitalne pošasti, ki je uničila našo demokracijo«. Predsednik evropskega parlamenta Antonio Tajani je že v uvodu razglasil, da »demokracija ne bi smela postati marketinška operacija«. Predstavniki so postavljali še vprašanja, denimo o monopolnem položaju Facebooka in omejevanju uporabe podatkov za druge aplikacije.


Negodovanje poslancev


Zuckerberg se je izmikal s skupnimi odgovori na vprašanja. »Nihče v tej sobi noče lažnih novic,« je odgovoril. Pojasnil je, da v Facebooku z različnimi sistemi preprečujejo njihovo širjenje. Tudi preprečevanje volilnih zlorab je razglasil za njihovo prednostno nalogo. Pred volitvami so sodelovali z organi v Nemčiji in Franciji, kjer je bilo izbrisanih 30.000 lažnih računov. Opozoril je, da pri delovanju v Evropi plačujejo davke, razvijajo inovacije, zaposlujejo na tisoče ljudi. Ni pozabil omeniti, da uporaba družbenih omrežij pozitivno vpliva na – počutje ljudi.

Poslanci po razmeroma kratkem pogovoru niso skrivali nezadovoljstva in grenkobe, ker na konkretna vprašanja niso dobili odgovorov. Obljubljeno jim je bilo, da jih bodo dobili pozneje, tudi pisno … Poročevalec evropskega parlamenta za GDPR Jan Philipp Albrecht iz Zelenih, ki je lahko sodeloval v razpravi, je ob Zuckerbergovem odhodu zmajeval z glavo. »Ne zaveda se še razsežnosti Facebookovih težav v Evropi,« je dejal. Čeprav nastop ni bil zapravljena priložnost, saj je lahko slišal številne evropske pomisleke in skrbi.

Toda Facebooku ne napovedujejo blešče prihodnosti, če ne bo upošteval novih evropskih pravil.

Komentarji: