Cepljenje proti zaupanju v državo

Na zahodu ne zaupajo znanosti, na Kitajskem zahtevajo uvožena cepiva, ker ne zaupajo državi
Fotografija: O več sto tisoč ampulah s cepivi, s katerimi bi morali zaščititi kitajske otroke pred nevarnimi nalezljivimi boleznimi, se je pokazalo, da so neuporabne. FOTO: AFP
Odpri galerijo
O več sto tisoč ampulah s cepivi, s katerimi bi morali zaščititi kitajske otroke pred nevarnimi nalezljivimi boleznimi, se je pokazalo, da so neuporabne. FOTO: AFP

O več sto tisoč ampulah s cepivi, s katerimi bi morali zaščititi kitajske otroke pred nevarnimi nalezljivimi boleznimi, se je pokazalo, da so neuporabne, kitajski predsednik Xi Jinping pa je ostro obsodil ravnanje proizvajalca. »Gnusno in šokantno,« je povedal in zahteval podrobno preiskavo.

Gre za dve vrsti cepiva: proti steklini, zaradi katere na Kitajskem vsako leto umre skoraj 2000 ljudi, ter proti oslovskemu kašlju, davici in tetanusu. Podjetje Changsheng Life Sciences iz mesta Changchun na severovzhodu države je moralo ustaviti proizvodnjo, predsednico in pet direktorjev so odpeljali v pripor, takoj so tudi začeli uradno preiskavo, ki bi morala odgovoriti na vprašanja ogorčene kitajske javnosti.
 

​Omajano zaupanje


»Domovina, kako naj ti verjamem? Izdala si me spet in spet!« je zapisal neki uporabnik družabnega omrežja weibo, kitajske alternative twitterju. »Vsake toliko časa poteptajo naše zaupanje in nihče ne prevzame odgovornosti za človeška življenja,« je napisal drugi.

Veliko cepiv izmed 253.338 neprimernih so že poslali na trg, in še preden so jih umaknili, so z njimi cepili številne otroke v okviru obveznega programa preprečevanja najhujših nalezljivih bolezni. Zdravstveni delavci prepričujejo starše, da bo edina posledica slaba ali nikakršna zaščita pred omenjenimi boleznimi in da razen tega otroci ne bodo čutili stranskih učinkov. Toda starši niso več prepričani, da je to res. Zaupanje v državno zdravstvo je bilo spet resno omajano in tako so spodkopali tudi zaupanje Kitajcev v celoten sistem. Zaupanje so v zadnjem desetletju s težavo obnavljali, potem ko je leta 2008 umrlo nekaj dojenčkov, približno 300.000 pa jih je zbolelo zaradi mleka v prahu, zastrupljenega z melaminom.
 

Preizkusni kamen


Od takrat Kitajci precej bolj zaupajo tujim izdelkom, vlada pa si prizadeva, da bi to spremenila. Ne gre samo za boj za uporabnike domačih izdelkov na notranjem trgu, ampak tudi za temeljno družbeno stabilnost, ki jo zlahka ogrozi vsak takšen škandal. Ne nazadnje se ljudje sprašujejo, kako uspešna je kampanja Xi Jinpinga proti korupciji, če se še vedno dogajajo napake, ki lahko ogrozijo otroška življenja.

»Zakonska ureditev varne izdelave cepiv in nadzor nad izdelavo lahko veljata za preizkusni kamen sodobnega upravljanja države,« so zapisali v uvodniku partijskega časopisa Global Times. Varnost hrane in zdravil je ključna za zdravo družbo, zato lahko pričakujemo najstrožje kazni za osebe, ki jih bodo razglasili za odgovorne za nov škandal. V nasprotju z zahodnimi državami, v katerih starši pogosto ne cepijo otrok, ker ne zaupajo znanosti in temu, da zmore pokazati povezavo med cepljenjem in nekaterimi boleznimi, pri katerih vzroki niso dovolj dobro raziskani, na Kitajskem starši ne cepijo otrok z domačimi cepivi. Zahtevajo uvožena. In prav nič ne zaupajo državi, v kateri korupcija še vedno jemlje življenja.

Komentarji: