Trumpov odvetnik Rudy Giuliani okužen z novim koronavirusom

Nekdanji newyorški župan poskuša dokazati velikopotezne volilne prevare.
Fotografija: Covida 19 se je nalezel tudi odvetnik predsednika Trumpa Rudy Giuliani. FOTO: Jim Watson/AFP
Odpri galerijo
Covida 19 se je nalezel tudi odvetnik predsednika Trumpa Rudy Giuliani. FOTO: Jim Watson/AFP

Washington – Morda je bilo le vprašanje časa, saj se je konec novembra z novim koronavirusom okužil njegov sin, a je vest, da je zdaj pozitiven tudi odvetnik Rudy Giuliani, vendarle pretresla povolilne ZDA. »Hitro se pozdravi, Rudy, nadaljevali bomo!« je tvitnil republikanski predsednik Donald Trump, najpomembnejši varovanec nekdanjega newyorškega župana. Giuliani je v samem ospredju prizadevanj za dokaz velikopoteznih volilnih prevar.

»Daleč največji župan v zgodovini New Yorka«, kot je 76-letnega vnuka italijanskih priseljencev imenoval Trump, je še v nedeljo domneval lokalno parlamentarno odločanje o elektorjih v Arizoni, Georgiji in Michiganu, kar bi močno zapletlo razglasitev rezultatov volitev. Po dosedanjih štetjih je tudi v teh treh zveznih državah zmagal demokratski predsedniški kandidat Joe Biden, ki je konec tedna s kalifornijskimi dobil tudi zadostno število vseh elektorskih glasov. V zgodovini ZDA pa se je že zgodilo, da so parlamenti zveznih držav izkoristili svoje pristojnosti in odločili drugače, v teh treh zveznih državah ter večini drugih pa prevladuje Trumpova republikanska stranka.

Trump je konec tega tedna nastopil v Georgiji, na fotografiji skupaj s prvo damo Melanio. FOTO: Andrew Caballero-reynolds/AFP
Trump je konec tega tedna nastopil v Georgiji, na fotografiji skupaj s prvo damo Melanio. FOTO: Andrew Caballero-reynolds/AFP


Če bi se to zgodilo, bi o izidu volitev morda odločalo vrhovno sodišče, potem ko Giuliani v svoje in Trumpove argumente večine nižjih ni prepričal niti v tej meri, da bi se sploh začeli ukvarjati z njimi. A tudi to ni tako zelo neobičajno, res pa bi morali dokazi Trumpa in njegovih odvetnikov prepričati vsaj republikance. Po poročanju Washington Posta velikanska večina konservativnih kongresnikov še noče potrditi zmage Joeja Bidna, a predsednik in njegovi potrebujejo konkretne rezultate. Celo republikansko vodstvo Georgije okleva pred obsežnimi preiskavami očitkov, da so lažne glasovnice po pošti in manipuliranja volilnih strojev Trumpu ukradle zmago.

Rudy Giuliani se je z vsemi silami trudil za svojega predsedniškega varovanca, a je tudi poskrbel za nekaj odmevnih afer. Med iskanjem dokazov proti Joeju Bidnu in njegovemu sinu Hunterju v Ukrajini je sredi demokratskega procesa za Trumpovo razrešitev padel na limanice dvomljivih figur kot Lev Parnas in Igor Fruman iz družbe »Zajamčena prevara«, v novem filmu Sache Barona Cohena se je osramotil v prizoru z domnevno petnajstletno hčerjo kazahstanskega novinarja. Če si ne bo hitro opomogel, pa ima Trumpu sovražni del ameriške javnosti enako število ali še več očitkov na račun drugih predsednikovih odvetnikov.



Medtem ko se Giuliani zdravi v bolnišnici washingtonske univerze Georgetown, se zastavlja tudi vprašanje, kaj bo z zdravjem teh odvetnikov in zdravjem vseh drugih, s katerimi se je srečal v minulem tednu. V iskanju dokazov prevare je nekdanji newyorški župan v tem času obiskal Arizono, Michigan in Georgijo ter ure preživel na zaslišanjih in s pričami ter se fotografiral s številnimi privrženci.
 

Komentarji: