Papež Frančišek razglasil Janeza Pavla I. za blaženega

Na Trgu svetega Petra se je pod dežniki zbralo na tisoče ljudi, vključno z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello.
Fotografija: Postopek za beatifikacijo Janeza Pavla I. je trajal 43 let. FOTO: Tony Gentile/Reuters Pictures
Odpri galerijo
Postopek za beatifikacijo Janeza Pavla I. je trajal 43 let. FOTO: Tony Gentile/Reuters Pictures

Papež Frančišek je danes nekdanjega papeža Janeza Pavla I. razglasil za blaženega, s čimer je nasmejani papež korak bliže svetništvu. Beatifikacija je v Vatikanu potekala 44 let in en dan po maši ob začetku njegovega pontifikata, ki se je s 33 dnevi v zgodovino Cerkve zapisal kot eden krajših.

Ob maši, namenjeni beatifikaciji, se je na Trgu svetega Petra pod dežniki zbralo na tisoče ljudi, vključno z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello. Papežu Janezu Pavlu je z nasmehom uspelo sporočati dobroto Gospoda, je med mašo dejal Frančišek.

Po trgu pred Baziliko svetega Petra se je razlegel glasen aplavz, ko je Frančišek Janeza Pavla I. uradno razglasil za blaženega. Obenem so na pročelju bazilike izobesili njegov portret, ki je delo kitajskega umetnika Yan Zhanga, poročajo tuje tiskovne agencije.

Postopek za beatifikacijo Janeza Pavla I., ki se je rodil 17. oktobra 1912 kot Albino Luciani na severu Italije, je trajal 43 let. Dekret o priznanem čudežu, ki je bil odobren 13. oktobra lani in je odprl vrata za beatifikacijo, se nanaša na ozdravitev brazilske deklice z nevrološko boleznijo leta 2011.

Dekle, ki je ozdravelo po molitvi k Janezu Pavlu I., danes 22-letna Candela Giarda, naj bi se po napovedih udeležilo beatifikacije.

image_alt
Papeževe poti in stranpoti

Janez Pavel I. je po beatifikaciji korak bliže svetništvu. Za priznanje svetništva je sicer potreben še en čudež na priprošnjo blaženega, ki pa se mora zgoditi po njegovi beatifikaciji.

Albino Luciani je bil nadškof Benetk, ko je bil 26. avgusta 1978 izvoljen za papeža. Umrl je v noči na 29. september 1978, domnevno zaradi srčnega napada. Star je bil 65 let. Njegovo 33-dnevno papeževanje velja za enega najkrajših pontifikatov v zgodovini katoliške cerkve. Nasledil ga je Janez Pavel II.

Janez Pavel I. se bo pridružil vrsti papežev, ki so bili že razglašeni za blaženega ali za svetnika. Med zadnjimi papeži je bil sicer beatificiran Pavel VI., za svetnika pa sta bila razglašena njegov predhodnik Janez XXIII. in Janez Pavel II.

Preberite še:

Komentarji: