Dopuste evropskih voditeljev spremljajo škandali

Brez skrivnosti: Javnost budno spremlja vsak korak državnih voditeljev.
Fotografija: Francoski predsednik si bo s soprogo Brigitte letos privoščil poletni oddih. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Francoski predsednik si bo s soprogo Brigitte letos privoščil poletni oddih. FOTO: Reuters

Ko beseda nanese na dopust, evropski voditelji niso preveč zgovorni. Medtem ko se ljudje navadno radi pohvalimo, kam bomo pobegnili na oddih, se večina vodilnih politikov izmika radovednim novinarskim vprašanjem. Nekaj dni ali tednov dopusta poleti je pogosto edini približek njihovega prostega časa. A ne glede na to – ali pa prav zato – so dopustniške zgodbe voditeljev vselej dobro brane, (ne)zrežirane fotografije pa skorajda pričakovane.

Francija se, denimo, z oddihom predsednika Emmanuela Macrona ukvarja že nekaj tednov. Predsedniku očitajo razsipnost, da je »predsednik bogatih«. Kot kaže, je bil 34.000 evrov vreden bazen, ki si ga je francoski predsedniški par postavil na posesti dvorca Brégançon v kraju Bormes-les-Mimosas na francoski Rivieri, kjer od šestdesetih let počitnikujejo voditelji Francije, kaplja čez rob. Četudi je bazen montažni, dvorec iz 17. stoletja je namreč na vzpetini, kar onemogoča gradnjo »pravega«, Francoze jezi, da so sredstva, enako kot za nov porcelanast jedilni set v Elizejski palači, pritekla iz proračuna za vzdrževanje predsedniških objektov.

Če naj bi si francoski predsednik s soprogo Brigitte prvič v času predsednikovanja privoščil poletni oddih, so službene obveznosti prekrižale dopustniške načrte Pedru Sánchezu, ki je vodenje španske vlade prevzel junija, potem ko je parlament nekdanjemu premieru Marianu Rajoyu izglasoval nezaupnico. Letošnje poletje bo namesto v andaluzijskem Mojácarju, kjer od leta 2001 z družino navadno počitnikuje v lastnem »skromnem stanovanju«, preživel v palači Moncloa. Vse se je namreč zgodilo na hitro, je za revijo Corazón TVE povedala Sánchezova soproga Begoña Gómez, tudi v vladno palačo so se preselili v pičlih desetih dneh. Čeprav ne dopustniški, je budno spremljan vsak Sánchezov premik. Vodji socialistov PSOE, enako kot Macronu, očitajo neutemeljeno porabo javnega denarja. Minuli konec tedna se je španski premier po srečanju z vodjo valencijskih oblasti udeležil koncerta skupine The Killers na festivalu v Benicàssimu nedaleč od Valencie. Po mnenju opozicije, predvsem iz vrst desnosredinske stranke Ciudadanos, je pri vsej zgodbi sporno to, da je predsednik za prevozno sredstvo izbral vladno letalo.
 

Theresa May delovno, kanclerka ne bo planinarila


Med tistimi, ki bodo preživeli poletje delovno, je britanska premierka Theresa May. V času parlamentarnih počitnic bo potovala po Otoku, kjer bo, kot poroča časnik The Times, sestankovala s člani svoje stranke – mnogi ji očitajo, da se zavzema za (pre)mehek brexit. Četudi ne bo obiskala, denimo, drugih evropskih držav, ji bo manj natrpan urnik zagotovo dopuščal več prostočasnih aktivnosti. Kot je povedala radovednežem med nedavnim obiskom tovarne v Newcastlu, se med opravljanjem »najbolj stresne službe na svetu« rada sprehaja z možem, gleda ameriško akcijsko dramo NCIS in kuha. »Imam 150 kuharskih knjig in veliko časa preživim ob listanju,« je svojo prostočasno aktivnost opisala voditeljica Velike Britanije.



Javnosti je neizmerno težko ustreči; ko voditelj letuje, se vselej najde nekaj preveč luksuznega, če si ne vzame počitka, mu tiho očitajo nečloveškost. Dolgočasno je, če vsako leto odpotuje na isto lokacijo, nasprotno so vznemirljive spremembe. Morda prav zato Nemčija ugiba o načrtih Angele Merkel. Kanclerka, ki je od leta 2008 vsako poletje pohajkovala po južnotirolskih hribih, letos ne bo odpotovala v Italijo. Na ustaljeno destinacijo se ne glede na to vrača njen mož, profesor Joachim Sauer, ki bo letos planinaril s sinom iz prejšnjega zakona, navaja časopis Neue Südtiroler Tageszeitung. Ali se bo kanclerka odpravila na dopust kam drugam, na tiskovni konferenci pred parlamentarnimi počitnicami ni hotela komentirati, je pa zbranim novinarjem zaupala, da se namerava naspati. Povsem običajna želja, morda celo preveč, vendarle govorimo o kanclerki, ki se, enako kot britanska premierka, trenutno sooča z velikimi nesoglasji v lastni vladi.
 

Namesto table facebook


Medtem ko informacij o dopustovanju prenekaterih evropskih voditeljev ni mogoče izbrskati, se madžarski premier Viktor Orbán na temo dopusta »igra«. Igra pri otrocih priljubljeno igrico Vakáció, v prevodu počitnice, in to kar na facebooku. V madžarskih šolah je stalna praksa, da otroci sedem dni pred poletnimi počitnicami vsak dan napišejo na tablo po eno črko besede Vakáció, pri tem pa besedo črkujejo od konca proti začetku. Orbán namesto table uporablja facebook, ob vsaki črki pa objavi fotografijo srečanja s svetovnim voditeljem. Pod šestimi objavljenimi črkami – manjka torej samo še prvi »v« – so fotografije srečanj s kanclerko, pa voditelji Kitajske, Turčije, ZDA, Rusije in Izraela. Četudi lokacija Orbánovega dopusta ni znana, bodo Madžari vedeli, kdaj se bo ta začel: ko bo igra končana, ko bo na facebooku objavljena zadnja črka, ko bo mimo zadnje poletno državniško srečanje …

Komentarji: