ECDC pričakuje strmo rast okužb že po 1. avgustu

Okužb naj bi bilo kmalu petkrat več, v devetih državah, tudi Sloveniji, pričakujejo tudi rast števila smrtnih primerov covida-19.
Fotografija: Glede na projekcije bomo v EU do 1. avgusta potrdili skoraj petkrat več okužb v primerjavi s prejšnjim tednom. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Glede na projekcije bomo v EU do 1. avgusta potrdili skoraj petkrat več okužb v primerjavi s prejšnjim tednom. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Projekcije, ki napovedujejo širjenje okužb v Evropi v prihodnjih tednih, niso spodbudne. Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) je danes sporočil, da bomo v Evropski uniji že kmalu zabeležili nov strm porast okužb z novim koronavirusom.

image_alt
Hrvaška obala oranžna, najhuje je v Zadru


Glede na projekcije bomo v EU do 1. avgusta potrdili skoraj petkrat več okužb v primerjavi s prejšnjim tednom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
 

Strmo rast pripisujejo različici delta


ECDC pričakuje, da bodo v tednu, ki se konča 1. avgusta, zabeležili po 420 okužb z novim koronavirusom na 100.000 ljudi. Prejšnji teden jih je bilo sicer 90 na 100.000 ljudi, piše v tedenskem poročilu. V tednu po 1. avgustu ECDC pričakuje po 620 okužb na 100.000 prebivalcev.

Pričakovan porast števila okužb povezujejo z zelo nalezljivo različico delta in sproščanjem ukrepov. Poleg tega pričakujejo tudi večje število hospitalizacij in smrti, vendar bo to število naraščalo počasneje predvsem zaradi cepljenja, so prepričani pri ECDC.
Evropski center napoveduje porast števila okužb v 20 državah in število smrti v devetih, med drugim v Grčiji, Litvi, Nizozemskem, Portugalskem in Sloveniji.

V večini državah so opazili največji porast števila okužb pri mlajših, starih od 15 do 24 let, pri starejših od 65 let pa je porast števila okužb majhna.

Preberite še:

Komentarji: