Grčija: Devet Egipčanov obtoženih tihotapljenja

Moški so obtoženi trgovine z ljudmi in ustanovitve kriminalne združbe. Če bodo spoznani za krive, jim grozi dosmrtna zaporna kazen.
Fotografija: Rešili so 104 ljudi, ki so jih nastanili v pristanišču Kalamata. FOTO: Stelios Misinas/Reuters
Odpri galerijo
Rešili so 104 ljudi, ki so jih nastanili v pristanišču Kalamata. FOTO: Stelios Misinas/Reuters

Grška policija je prejšnji teden v pristanišču Kalamata aretirala devet Egipčanov, ki so preživeli nesrečo ladje z migranti pri grškem polotoku Peloponez, v kateri je po zadnjih podatkih umrlo 82 ljudi, več sto pa jih pogrešajo. Moški so obtoženi trgovine z ljudmi in ustanovitve kriminalne združbe, je v torek sporočilo sodišče v Kalamati.

Osumljenci, stari med 20 in 40 let, so v torek na zaslišanju, ki je trajalo več kot deset ur, zanikali vse obtožbe. Če bodo spoznani za krive, jim grozi dosmrtna zaporna kazen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iskanje preživelih po nesreči ladje z migranti, ki se je pred enim tednom prevrnila in potonila v Jonskem morju približno 92 kilometrov od jugozahodne obale Peloponeza, se medtem približuje koncu. Natančno število ljudi, ki so bili v času nesreče na ladji, še vedno ni znano. Po besedah rešenih migrantov je bilo na krovu več kot 700 ljudi, od tega približno sto otrok.

Možnosti, da bi našli preživele, skoraj ni več

Doslej so reševalci našli 82 trupel, neznano število ljudi pa še vedno pogrešajo. Rešili so 104 ljudi, ki so jih nastanili v pristanišču Kalamata. Možnosti, da bi našli preživele migrante, pa zdaj skorajda ni več, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V Grčiji se medtem vrstijo obtožbe na račun tako trenutne prehodne kot nekdanje vlade, ki večinoma prihajajo iz levih strank. Slednje odgovornost za nesrečo pripisujejo predvsem nekdanji konservativni vladi in njenemu strogemu nadzoru na morju. Zaradi tega naj bi namreč tihotapci izbirali nevarnejše in daljše poti, da bi dosegli Italijo.

Preberite še: