Iskanje preživelih po nesreči ladje z migranti se končuje

Število ljudi, ki so bili na ladji, še vedno ni znano. Po besedah rešenih migrantov jih je bilo več kot 700, od tega približno 100 otrok.
Fotografija: Rešili so 105 ljudi. FOTO: Stelios Misinas/Reuters
Odpri galerijo
Rešili so 105 ljudi. FOTO: Stelios Misinas/Reuters

Iskanje preživelih po sredini nesreči ladje z migranti, ki je potonila v Jonskem morju pri grškem polotoku Peloponez, se približuje koncu. Doslej so reševalci našli 78 trupel, neznano število ljudi pa je pogrešanih. Upanja za njihovo rešitev praktično ni več, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

image_alt
»Morda najhujša pomorska tragedija v Grčiji v zadnjih letih«

Grška obalna straža danes s fregato, tremi patruljnimi čolni in helikopterjem sicer še nadaljuje z iskanjem morebitnih preživelih, pri čemer pa jo ovira močan veter. Upanja na rešitev morebitnih preživelih tako rekoč ni več, grški mediji pa so že pred tem ugibali, da bodo oblasti iskalne akcije ta konec tedna postopoma končale.

Natančno število ljudi, ki so bili v času nesreče na ladji, še vedno ni znano. Po besedah rešenih migrantov jih je bilo na krovu več kot 700, od tega približno 100 otrok. Večina jih očitno ni mogla pravočasno zapustiti 30 metrov dolge in zarjavele ladje, ko se je ta v sredo zjutraj prevrnila in potonila približno 92 kilometrov od jugozahodne obale Peloponeza. Ladja je sicer izplula iz Libije, namenjena pa je bila v Italijo.

Obtožbe vlade

Po podatkih obalne straže so doslej našli 78 trupel, rešili pa so 105 ljudi, ki so jih nastanili v pristanišču Kalamata. V četrtek je policija prijela devet preživelih, državljanov Egipta, ki so obtoženi povzročitve smrti iz malomarnosti, trgovine z ljudmi in članstva v kriminalni združbi. Eden od njih naj bi bil kapitan ladje. Po navedbah preživelih naj bi ljudje za nevarno pot čez Sredozemlje plačali med 5000 in 6000 evrov.

V Grčiji se medtem vrstijo obtožbe na račun tako trenutne prehodne kot nekdanje vlade. Prihajajo v največji meri iz levičarskih strank. Te odgovornost za nesrečo pripisujejo predvsem nekdanji konservativni vladi in njenemu strogemu nadzoru na morju. Zaradi tega naj bi namreč tihotapci izbirali nevarnejše in daljše poti, da bi dosegli Italijo.

Preberite še:

Komentarji: