Iran napadel tarče v Siriji in na severu Iraka

Cilj v severnem Iraku je iranska garda opisala kot vohunsko središče izraelske tajne službe Mosad. Irak je odpoklical veleposlanika iz Teherana.
Fotografija: Po informacijah iz varnostnih krogov v Erbilu so bili v napadu ubiti najmanj štirje civilisti, pet jih je poškodovanih. Rakete so zadele tudi kmetije severno od Erbila. FOTO: Azad Lashkari/Reuters
Odpri galerijo
Po informacijah iz varnostnih krogov v Erbilu so bili v napadu ubiti najmanj štirje civilisti, pet jih je poškodovanih. Rakete so zadele tudi kmetije severno od Erbila. FOTO: Azad Lashkari/Reuters

Iranska revolucionarna garda je sinoči po lastnih navedbah z več balističnimi raketami zadela cilje na severu Iraka in Sirije. Domnevno je šlo za maščevanje za napad na mesto Kerman in smrt generala iranske revolucionarne garde Sejeda Razija Musavija. Napad v Iraku je terjal štiri smrtne žrtve, je poročala DPA.

Cilj v severnem Iraku, ki leži v avtonomni regiji Kurdistan, je iranska garda opisala kot vohunsko središče izraelske tajne službe Mosad. Pri tem so napovedali nadaljevanje operacije, dokler ne bodo maščevali vseh ubitih.

ZDA: Spodkopavanje stabilnosti v Iraku

V iraškem mestu Erbil so malo pred polnočjo odjeknile eksplozije. Rakete so zadele območje v bližini gradbišča ameriškega konzulata. Po informacijah iz varnostnih krogov v Erbilu so bili v napadu ubiti najmanj štirje civilisti, pet jih je poškodovanih. Rakete pa so zadele tudi kmetije severno od Erbila.

V iraškem mestu Erbil so malo pred polnočjo odjeknile eksplozije. FOTO: Reuters
V iraškem mestu Erbil so malo pred polnočjo odjeknile eksplozije. FOTO: Reuters

ZDA so napade na Erbil že obsodile. »Nasprotujemo nepremišljenim raketnim napadom Irana, ki spodkopavajo stabilnost v Iraku,« je v ponedeljek zvečer po lokalnem času dejal tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Matthew Miller.

Na iranske napade so se danes odzvale tudi iraške oblasti, ki so jih opisale kot napad na suverenost Iraka. Pri tem so v Bagdadu napovedali, da bodo vložili pritožbo pri varnostnem svetu Združenih narodov in izvedli preiskavo, da bi iraški in mednarodni javnosti dokazali neresničnost trditev Irana. V Siriji pa so iranske rakete zadele predvsem območja skrajne Islamske države (IS). Po poročanju iranske tiskovne agencije Irna so napadli skrajne skupine v provinci Idlib.

Napetosti se stopnjujejo

Od izbruha vojne v Gazi so razmere na območju napete. To so bili prvi raketni napadi iranske revolucionarne garde od začetka oktobra, so pa napade v preteklih mesecih izvajale predvsem skupine, povezane s Teheranom.

Konec decembra je bil v izraelskem napadu na Sirijo ubit višji predstavnik iranske revolucionarne garde. Vojaško vodstvo Irana je takrat obljubilo povračilne ukrepe. Kasneje je bil Iran še tarča terorističnega napada v začetku meseca. V napadu na Kerman je bilo ubitih več kot 90 ljudi. Odgovornost je prevzela IS.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: