Izrael in Hamas sprejela dogovor za več pomoči za Gazo

Izrael v to privolil v zameno za zagotovitev, da bodo talci v Hamasovem ujetništvu prejeli zdravila.
Fotografija: V skladu z dogovorom bodo zdravila in humanitarna pomoč danes iz katarske Dohe prispeli v Egipt, od koder bodo pošiljke nato prepeljali v palestinsko enklavo. FOTO: Saleh Salem/Reuters
Odpri galerijo
V skladu z dogovorom bodo zdravila in humanitarna pomoč danes iz katarske Dohe prispeli v Egipt, od koder bodo pošiljke nato prepeljali v palestinsko enklavo. FOTO: Saleh Salem/Reuters

Izrael in Hamas sta v torek ob posredovanju Katarja in Francije sprejela dogovor, ki predvideva krepitev dostav humanitarne pomoči v Gazo. Izrael je v to privolil v zameno za zagotovitev, da bodo talci v Hamasovem ujetništvu prejeli zdravila, je sporočilo katarsko zunanje ministrstvo.

V skladu z dogovorom bodo zdravila in humanitarna pomoč danes iz katarske Dohe prispeli v Egipt, od koder bodo pošiljke nato prepeljali v palestinsko enklavo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Za vsako škatlo zdravil namenjeno ujetnikom, bodo civilisti v Gazi prejeli tisoč škatel zdravil, je sporočil Hamas in dodal, da izraelske oblasti ne bodo smele pregledovati pošiljk. Vsa zdravila bo v bolnišnice v Gazi dostavil Mednarodni odbor Rdečega križa. Dogovor med Izraelom in Hamasom pa predvideva tudi dobavo dodatne humanitarne pomoči, zlasti hrane, v enklavo.

Na resne zdravstvene težave ujetnikov v Gazi so prejšnji teden s pismom opozorili člani njihovih družin. Po navedbah Francije, ki je kupila zdravila, so ta namenjena 45 talcem. V enklavi je skupno najmanj 132 talcev, ki jih je islamistično palestinsko gibanje zajelo med vdorom v Izrael 7. oktobra.

FOTO: AFP
FOTO: AFP

Gre za prvi dogovor med Hamasom in Izraelom po izteku enotedenskega premirja konec novembra, med katerim sta strani izmenjali ujetnike. Izrael je v tem času izpustil 240 zaprtih Palestincev, Hamas pa 105 civilistov, večinoma izraelskih državljanov.

Odtlej neprekinjeno poteka izraelska ofenziva v Gazi, med katero je bilo doslej ubitih več kot 24.000 ljudi.

Izrael ponoči ciljal tako Gazo kot Zahodni breg

Kljub dogovorjeni pomoči pa so izraelske sile ponoči nadaljevale smrtonosno obstreljevanje Gaze, izvedle pa so tudi več operacij na zasedenem Zahodnem bregu. Tam so po lastnih navedbah z dronom ubile tri organizatorje več napadov na civiliste in vojake.

Medtem ko je glavnina izraelskih napadov usmerjena proti Han Junisu in Rafi na jugu območja Gaze, pa katarska televizija Al Džazira poroča o novih okrepljenih spopadih tudi na severu palestinske enklave.

Najhujši nočni napad je bil na zahodu Han Junisa, kjer je bilo v topniškem obstreljevanju ubitih 13 ljudi, med katerimi je bila večina otrok.

Izraelske sile so nadaljevale tudi operacije na zasedenem Zahodnem bregu, kjer so izvedle napad z brezpilotnim letalnikom.

Kot navaja vojska, so v napadu ubili tri domnevne člane teroristične skupine, ki da so bili odgovorni za organizacijo več napadov na izraelske civiliste in okupacijske sile na Zahodnem bregu.

Kot navaja Al Džazira, so izraelske sile ponoči izvedle racije v še vsaj petih krajih na Zahodnem bregu.

Preberite še:

Komentarji: