Izraelski generalni državni tožilec napovedal obtožnico proti Netanjahuju

Netanjahu obtožbe zavrača.
Fotografija: Benjamin Netanjahu Foto Ronen Zvulun Reuters
Odpri galerijo
Benjamin Netanjahu Foto Ronen Zvulun Reuters

Izraelski generalni državni tožilec je, le nekaj tednov pred aprilskimi volitvami v Izraelu, napovedal, da bo proti premierju Benjaminu Netanjahuju vložil obtožnico zaradi suma podkupovanja, goljufije in izdaje skrivnosti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Generalni državni tožilec Avichai Mandelblit je izjavil, da bo imel Netanjahu možnost, da se še pred vložitvijo obtožnice brani na zaslišanju. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, bo napoved obtožnice še dodatno pretresla burno politično kampanjo in ogrozila vnovični mandat Netanjahuja na vrhu izraelske politike.

Obtožbe proti Netanjahuju se nanašajo na tri različne primere domnevne korupcije. Med drugim naj bi od milijarderjev prejemal darila v zameno za njegovo pomoč pri sklepanju poslov in na osebnem področju. V drugem primeru naj bi sklenil pogodbo z založnikom do vlade kritičnega časopisa, in sicer z namenom, da bi ta izboljšal poročanje o njem. V tretjem primeru pa naj bi Netanjahu naročil odločitve v prid največjega telekomunikacijskega podjetja v državi.

Netanjahu obtožbe zavrača in jih označuje kot poskus njegovih političnih nasprotnikov, da bi mu preprečili ponovno izvolitev.

Prav tako jih odločno zavrača njegova desničarska stranka Likud, ki jih je označila za »politični pregon«.

Enostranska objava napovedi generalnega državnega tožilca le mesec dni pred volitvami, ki premierju ne daje možnosti, da bi ovrgel lažne obtožbe, je očitna predvolilna poteza, je v izjavi za javnost sporočil Likud.

Politični tekmeci vladajoče izraelske stranke premierja Netanjahuja so prejšnji teden sporočili, da so združili sile in da bodo na splošnih volitvah 9. aprila nastopili s skupno listo. Povezovanje sredinskih strank lahko resno ogrozi pričakovano zmago Likuda in oblikovanje nove desne vlade.

Netanjahu je izraelski premier skupno že 13 let, njegova sedanja vlada pa velja za najbolj desno v zgodovini Izraela.

Komentarji: