Joe Biden razkril svoje in ženine dohodke

Predsedniška kandidatura je močno zmanjšala dohodke prvega demokrata, ki so poskočili po koncu podpredsedniškega mandata.
Fotografija: Ameriški predsednik Joe Biden je objavil svojo davčno napoved za lansko leto. FOTO: Nicholas Kamm/AFP
Odpri galerijo
Ameriški predsednik Joe Biden je objavil svojo davčno napoved za lansko leto. FOTO: Nicholas Kamm/AFP

Novi demokratski predsednik ZDA Joe Biden je svojemu republikanskemu predhodniku Donaldu Trumpu pokazal, kaj je davčna razvidnost: skupaj s prvo damo Jill je sinoči objavil svojo davčno napoved za lansko leto. Trump še zdaj noče objaviti svojih davčnih izpiskov, domnevno zaradi nezaključenih postopkov.

Bidnova davčna napoved kaže velik upad prihodkov zaradi predsedniške kandidature, saj sta leta 2017 s soprogo zaslužila dobrih enajst milijonov dolarjev. Nekdanji podpredsednik je lahko za posamezne govore zahteval do 190.000 dolarjev, lani pa je vsega skupaj prejel »le« 607.336 dolarjev, od tega 260.000 dolarjev iz pokojninskih in drugih investicij ter 45.836 dolarjev državne pokojnine. Veji del preostanka je z učenjem zaslužila Jill, tudi s takšnimi dohodki pa sta Bidnova plačevala le 25,9-odstotno davčno stopnjo.

Svoje dohodke je predsatavila tudi podpredsednica Kamala Harris z možem Dougom Emhoffom. FOTO: Win Mcnamee/AFP
Svoje dohodke je predsatavila tudi podpredsednica Kamala Harris z možem Dougom Emhoffom. FOTO: Win Mcnamee/AFP


Bidnovi davčni podatki kažejo, da je po končanju podpredsedniškega mandata v administraciji demokratskega predsednika Baracka Obame zaslužil dvakrat več kot v osemnajstih letih pred tem. Že samo knjiga spominov mu je prinesla osem milijonov dolarjev, veliko denarja pa je zaslužil tudi s poučevanjem na Univerzi Pensilvanija. Leta 2018 sta z ženo zaslužila 4,6 milijona dolarjev, leta 2019 985.000 dolarjev,

V ponedeljek sta svoje davčne podatke objavila tudi podpredsednica Kamala Harris in njen mož Doug Emhoff, ki sta v večini zaradi njegovega partnerstva v odvetniškem podjetju DLA Piper lani prislužila 1,8 milijona dolarjev. Tudi to je bilo zaradi predvolilne kampanje precej manj kot leta 2019, ko sta zaslužila več kot tri milijone dolarjev, obdavčena pa sta bila s 36,7-odstotno stopnjo.

Zagovorniki višjih davkov za milijonarje in milijarderje proti najbogatejšemu zemljanu Jeffu Bezosu. FOTO: Drew Angerer/AFP
Zagovorniki višjih davkov za milijonarje in milijarderje proti najbogatejšemu zemljanu Jeffu Bezosu. FOTO: Drew Angerer/AFP


Tako predsedniški kot podpredsedniški par bo prizadelo višanje davkov za bogate, ki ga Biden in Harrisova poskušata spraviti skozi kongres, a imata pri tem dobro družbo. V ponedeljek je v prestolnici Washington demonstrirala skupina »domoljubnih milijonarjev«, ki zase in za druge bogataše zahtevajo višje davke. Pod vodstvom Abigail Disney iz Disneyeve dinastije ter Kathleen Kennedy Townsend iz Kennedyjeve so protestirali tudi pred palači podobnim domom najbogatejšega zemljana Jeffa Bezosa, vrednega 187 milijard dolarjev.

Biden bo nasprotno več denarja namenil družinam z otroki, revnejše med njimi bodo že julija začele prejemati višje dodatke iz zadnjega reševalnega paketa. Kritiki pa demokratskemu predsedniku očitajo nagrajevanje nedela in odrivanje kapitala, ki ustvarja delovna mesta za vse. Najbolj ogorčeni med njimi celo verjamejo teorijam zarote, da je skupaj s sinom Hunterjem služil na Kitajskem, v Ukrajini in drugod ter tega denarja ni prijavil davkariji.
 

Preberite še:

Komentarji: