Kitajci in Američani dosegli dogovor: Ne bo trgovinske vojne

V skupnem sporočilu za javnost po pogajanjih sta državi v soboto zapisali, da bosta sprejeli učinkovite ukrepe.
Fotografija: Kitajska bo občutno povečala uvoz ameriških proizvodov in storitev ter tako pomagala k zmanjšanju tega primanjkljaja in hkrati zadovoljila potrebam domače potrošnje. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kitajska bo občutno povečala uvoz ameriških proizvodov in storitev ter tako pomagala k zmanjšanju tega primanjkljaja in hkrati zadovoljila potrebam domače potrošnje. FOTO: Reuters

Washington/Peking - Kitajska je z ZDA dosegla dogovor, da se državi ne bosta zapletli v trgovinsko vojno, je po vrnitvi s pogajanj v Washingtonu danes v Pekingu dejal podpredsednik kitajske vlade Liu He. Kot je dodal, so se pogajalci tudi strinjali, da se »ne bodo obmetavali s carinami«, poročajo tuje tiskovne agencije.

V skupnem sporočilu za javnost po pogajanjih sta državi v soboto zapisali, da bosta sprejeli učinkovite ukrepe za zmanjšanje ameriškega primanjkljaja v dvostranski trgovini. Kitajska bo občutno povečala uvoz ameriških proizvodov in storitev ter tako pomagala k zmanjšanju tega primanjkljaja in hkrati zadovoljila potrebam domače potrošnje.
 

Neravnotežje v dvostranski menjavi


Sporočilo sicer ne vsebuje podrobnosti o tem, za koliko se bo povečal kitajski uvoz in kdaj naj bi se to zgodilo, dodaja nemška tiskovna agencija dpa.

Ameriški finančni minister Steven Mnuchin je danes potrdil, da so dosegli dogovor o umiku carinskih dajatev, medtem ko bodo poskušali uresničiti omenjeni dogovor. »Dogovorili smo se o okviru ... Tako smo se za zdaj strinjali o umiku carin, medtem ko se trudimo za uveljavitev tega okvira,« je dejal Mnuchin v pogovoru za televizijo Fox.

Največji svetovni gospodarstvi sta v zadnjih mesecih zanetili strahove o morebitni svetovni trgovinski vojni, potem ko je predsednik ZDA Donald Trump večkrat opozoril na nesprejemljivo neravnotežje v dvostranski menjavi.

Trump je pred tednom dni vzbudil upanje, da bi strani lahko dosegli dogovor, ko je v tvitu zapisal, da s kitajskim predsednikom sodelujeta, da bi preprečila padec kitajskega telekomunikacijskega velikana ZTE.
 

Peking je vrnil udarec


Ameriško ministrstvo za trgovino je namreč zaradi spora glede kršenja sankcij proti Iranu in Severni Koreji prejšnji mesec družbi ZTE za sedem let prepovedalo kupovanje surovin oz. sestavin za svoje proizvode na ameriškem trgu. ZTE je moral zato ustaviti proizvodnjo, saj je v ZDA kupoval 40 odstotkov obratnega materiala.

Peking je vrnil udarec s poostrenim nadzorom ameriškega uvoza, s čimer naj bi največjemu svetovnemu gospodarstvu pokazali, kaj pomeni dostop do kitajskega trga.

Na novico o dogovoru med ZDA in Kitajsko se je že odzval francoski minister za gospodarstvo Bruno Le Maire, ki je posvaril, da bi to lahko imelo negativne posledice za Evropo.

»Obstaja tveganje, da bodo ZDA in Kitajska sklenile dogovor na škodo Evrope, če Evropa ne bo sposobna trdno nastopiti,« je Le Maire dejal v pogovoru za televizijo Cnews.

»ZDA želijo, da bi Evropa in evropske države plačale za grdo obnašanje Kitajske. Vse to je za zaveznice popolnoma absurdno in nerazumljivo,« je še dodal francoski minister.

Več iz te teme:

Komentarji: