Kljub poročilu še vedno zanika človeško odgovornost za podnebne spremembe

Znanstveniki so objavili poročilo, da je človeška krivda za segrevanje ozračja 90-odstotna.  
Fotografija: Predsednik Trump je označil podnebne spremembe kot »drago politično zvijačo«, ki škodi ameriškim državljanom. FOTO: Reuters 
Odpri galerijo
Predsednik Trump je označil podnebne spremembe kot »drago politično zvijačo«, ki škodi ameriškim državljanom. FOTO: Reuters 

Tristo vodilnih ameriških znanstvenikov iz trinajstih agencij je ugotovilo, da je človeška krivda za nastale spremembe 90-odstotna. Po njihovih ocenah se je v 48 ameriških zveznih držav od začetka 20. stoletja temperatura dvignila za 1 stopinjo Celzija.

Zadnje poročilo je posebno zaradi dveh razlogov. Prvič, ker se ne osredotoča na primere, ki so za povprečnega Američana težko predstavljivi, kot sta na primer dvig morske gladine na kakšnem tihomorskem otoku ali odtajanje ledene skorje na južnem tečaju. Znanstveniki so v poročilu navedli konkretne ameriške primere, kot so poplavljeni jezovi v Južni Karolini, uničeni pridelek na planotah srednjega zahoda in pojav bolezni, ki jih je je povzročil porast mrčesa na Floridi.

Dolgotrajna suša v Kaliforniji. FOTO: Reuters
Dolgotrajna suša v Kaliforniji. FOTO: Reuters


Podnebne spremembe so sicer razvidne tudi v požarih, ki še vedno pustošijo v Kaliforniji in v čedalje silovitejših orkanih in neurjih na jugovzhodni obali ZDA.

Drugič, poročilo je bistveno, ker opozarja na negativni učinek podnebnih sprememb na rast ameriškega gospodarstva, kar je v nasprotju s trditvami Bele hiše, da prizadevanje za zmanjševanje toplogrednih plinov škodi gospodarstvu.
 

Večje izgube kot znaša BDP


Ameriških znanstveniki navajajo, da so od leta 2015 podnebne spremembe povzročile 400 milijard dolarjev škode. Po njihovih napovedih bodo do konca stoletja določene gospodarske panoge v posameznih zveznih državah utrpele večje izgube kot pa znaša njihov BDP. Precejšnja gmotna škoda naj bi nastala tudi v obmorskih državah, kot so Kalifornija, Florida, New York in Louisiana, saj bo zaradi naraščanja morske gladine določene predele držav povsem poplavilo. Uhajanje vode na vozišča in v stanovanjska poslopja v nekaterih predelih Miamija že zdaj potrjuje tovrstne napovedi. 

Zaradi naraščanja morske gladine bo poplavilo mnoga mesta. FOTO: Reuters
Zaradi naraščanja morske gladine bo poplavilo mnoga mesta. FOTO: Reuters


Predsednik Donald Trump in njegovi podporniki še vedno ne verjamejo, da so podnebne spremembe nastale kot posledica človekovih dejavnosti. Trump je označil podnebne spremembe kot »drago politično zvijačo«, ki škodi ameriškim državljanom.

Po objavi znanstvenega poročila je predsednik izrazil dvom v obstoj podnebnih sprememb. Njegove trditve naj bi potrdil tudi hladni val, ki je zajel celinsko ZDA. Med praznovanje zahvalnega dneva je tvitnil: »Brutalni in podaljšani udarec mraza lahko podre vse rekorde - kaj se je zgodilo z globalnim segrevanjem?«

Preberite še:

Komentarji: