Ločitveni sporazum še vedno brez zadostne podpore

Združeno kraljestvo ima čas do 12. aprila, da pojasni, na kakšen način namerava izvesti izstop iz EU.
Fotografija: Na sobotnem shodu v podporo novemu referendumu o brexitu se je na londonskih ulicah zbralo več stotisoč ljudi. FOTO: Isabel INFANTES / AFP
Odpri galerijo
Na sobotnem shodu v podporo novemu referendumu o brexitu se je na londonskih ulicah zbralo več stotisoč ljudi. FOTO: Isabel INFANTES / AFP

Britanska premierka Theresa May je med nastopom v britanskem parlamentu potrdila, da ji še ni uspelo zbrati zadostne podpore za izvedbo tretjega glasovanja o ratifikaciji spornega ločitvenega sporazuma o brexitu.

Možnosti, da bi bilo glasovanje izvedeno še ta teden, so tako izjemno majhne, to pa pod vprašaj postavlja tudi začasen tehničen odlog datuma britanskega izstopa iz EU do 22. maja.

Če v britanskem parlamentu ta teden ne bodo znova glasovali o ločitvenem sporazumu, bo imelo Združeno kraljestvo čas do 12. aprila, da sporoči, na kakšen način namerava izvesti brexit. V nasprotnem primeru bo moralo iz EU izstopiti brez dogovora.
 

Razlog za odlog položaj na Severnem Irskem


Britanska vlada se želi takšnemu scenariju na vsak način izogniti, a njena ključna ovira pri tem je razdeljen parlament, v katerem tako zagovorniki kot nasprotniki brexita še vedno verjamejo, da lahko z zavračanjem ločitvenega sporazuma izsilijo najtrši brexit oziroma nov referendum, na katerem bi Britanci imeli možnost razveljaviti izid tistega iz leta 2016.

Theresa May je v današnjem nastopu pred poslanci ponovila željo, da bi Združeno kraljestvo iz EU izstopilo 29. marca, kot je bilo sprva predvideno. Kar jo je prepričalo v potrebo po začasni preložitvi datuma izstopa, je bil po njenih besedah položaj na Severnem Irskem, kjer ni delujoče izvršne oblasti, ki se bila sposobna soočiti z izzivom brexita brez dogovora.

Preberite še:

Komentarji: