Lula da Silva kandidira iz zapora

Dobro kaže tudi Jairju Bolsonaru, kandidatu desnice.
Fotografija: Nekdanja brazilska predsednica Dilma Rousseff iz vrst Delavske stranke je nagovorila podpornike predsedniškega kandidata Lula da Silva. FOTO: Evaristo Sa/AFP
Odpri galerijo
Nekdanja brazilska predsednica Dilma Rousseff iz vrst Delavske stranke je nagovorila podpornike predsedniškega kandidata Lula da Silva. FOTO: Evaristo Sa/AFP

Nekdanji brazilski predsednik Luiz Inácio Lula da Silva, ki prestaja 12-letno zaporno kazen zaradi korupcije in pranja denarja, je uradni predsedniški kandidat Delavske stranke. Brazilci bodo novega predsednika – za položaj se poteguje trinajst kandidatov – izbirali oktobra.

Po tem, ko se je Delavska stranka za njegovo imenovanje odločila v začetku meseca, je v sredo sledila še uradna vložitev kandidature priljubljenega nekdanjega predsednika Lula da Silva. Njegovi podporniki vztrajajo, da je v zaporu po krivici, prepričani so, da bi »politični zapornik« moral biti nemudoma svoboden. Medtem ko so njegovi najzvestejši privrženci po začetku prestajanja zaporne kazni taborili pred stavbo zapora, se jih je včeraj v prestolnici Brasília zbralo približno 10.000.

Ker je sodišče obsodilo nekdanjega predsednika (Brazilijo je vodil med letoma 2003 in 2010), bo o veljavnosti kandidature do 17. septembra odločilo za to pristojno volilno sodišče, poroča tiskovna agencija AFP. Če bo kandidatura Lula da Silva razveljavljena, se bo v predsedniško bitko podal Fernando Haddad, nekdanji guverner São Paula in sedanji kandidat za podpredsednika 207-milijonske Brazilije.

Registracijo Lula da Silva za predsedniškega kanidata je v glavnem mestu podprlo več tisoč ljudi. FOTO: Evaristo Sa/AFP
Registracijo Lula da Silva za predsedniškega kanidata je v glavnem mestu podprlo več tisoč ljudi. FOTO: Evaristo Sa/AFP

 

Dobro kaže tudi »brazilskemu Donaldu Trumpu«


Javnomnenjske raziskave kažejo, da bi največ glasov na volitvah prejel Lula da Silva. Na drugo mesto se uvršča Jair Bolsonaro, kontroverzni politik, ki ga mnogi označujejo za brazilskega Donalda Trumpa. Triinšestdesetletni nekdanji vojaški poveljnik in sedemkratni poslanec, ki obljublja, da bo v Brazilijo povrnil red, velja za odkritega rasista in ljudomrzneža. V preteklosti je večkrat napadal brazilske staroselce, ki da ovirajo razvoj brazilskega gospodarstva, poveličeval je tudi avtoritarne režime. Prav tako je brezkompromisni nasprotnik splava. Če bo kandidatura Lula da Silva razveljavljena, analitiki opozarjajo, da bo Bolsonaro najverjetnejši zmagovalec predsedniških volitev.

Komentarji: