WHO priporoča koktajl protiteles proti omikronu

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: FOTO: Adnan Abidi/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Adnan Abidi/Reuters

15.40 WHO priporoča koktajl proti omikronu

Koktajl protiteles REGEN-COV, ki ga je priporočala Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) proti covidu-19, je po najnovejših študijah neučinkovit proti koronavirusni različici omikron, so danes sporočili iz Ženeve. Ugotovitve se nanašajo na kombinacijo zdravil casirivimab in imdevimab, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

WHO je zdravili prvotno priporočila za dve skupini bolnikov. Prvo sestavljajo tisti, ki so okuženi in še niso resno bolni, vendar so izpostavljeni velikemu tveganju za hospitalizacijo. Med njimi so starejši, necepljeni in tisti z že obstoječimi boleznimi. Koktajl protiteles so priporočali tudi bolnikom, ki so resno zboleli za covidom-19 in nimajo razvitih protiteles proti novemu koronavirusu.

11.49 Omikron predstavlja skoraj 90 odstotkov okužb na svetu 

Epidemiologinja z NIJZ Nuška Čakš Jager je na današnji vladni novinarski konferenci navedla, da v svetu še vedno sledimo povečanju števila primerov okužb, zlasti v Evropi, četudi minimalno, število smrti pa se viša predvsem v Ameriki in Aziji. Po podatkih WHO je omikron prevladujoča različica novega koronavirusa na svetu. Predstavlja skoraj 90 odstotkov primerov okužb, 57 držav pa je že poročalo tudi o pojavu oziroma rasti nove različice omikrona BA.2. Nekaj je še tudi delte.

14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev v EU je zrasla na 3605 in je kar štirikrat višja v primerjavi z valom delte. V EU se bližamo milijonu smrti – 957.489 –, a če je bilo v časih delte več kot sto smrti na milijon prebivalcev, je teh zdaj 59. Omikron sicer trenutno v EU, kjer je polno cepljenih približno 82 odstotkov polnoletnih, predstavlja 84,4 odstotka vseh primerov, ECDC pa za 13 držav (tudi Slovenijo) navaja visoko stopnjo tveganja. Države z nizko stopnjo trenutno ni.

Nuška Čakš Jager. FOTO: Tamino Petelinšek/STA
Nuška Čakš Jager. FOTO: Tamino Petelinšek/STA

V državah z nižjo stopnjo precepljenosti je po oceni ECDC tudi tveganje za obremenitev zdravstvenega sistema višje. V Evropi imamo trenutno izjemno hiter prenos okužb, velik pritisk na zdravstvene sisteme, skrb vzbujajočo odsotnost zdravstvenih delavcev in manjšo funkcionalnost družbe na nivojih, ki so kritični za delovanje.

V Sloveniji pri okužbah prevladuje lokalni vir, uvoženih primerov ni veliko. Največ lokacij okužb ostaja neznanih, kar pomeni, da jih okuženi ne poznajo ali ne želijo navesti. Največ okužb je sicer v starostni kategoriji od pet do 14 let in od 35 do 44 let, nekoliko pa se povečujejo tudi v kategoriji nad 75 let. Tudi v domovih starejših občanov se viša število okužb, a so te asimptomatske. 

Od 17. do 23. januarja so sicer potrdili 73.652 primerov okužbe s koronavirusom. Prepoznali so 21.744 njihovih stikov, od tega jih je bilo 13.572 tveganih, je dejala.

Čakš Jagrova poudarja, da naj osebe, ki ugotovijo, da so bile v stiku z okuženim, s pomočjo kriterijev same ugotovijo, če gre stik označiti za tveganega. Med kriteriji za tvegani stik je navedla neposredni stik na razdalji manj kot dva metra več kot 15 minut, druge fizične stike ali stike z izločki, zadrževanje v zaprtem prostoru več kot 15 minut, druženje ter potovanje v istem prevoznem sredstvu več kot 15 minut, če je stik na razdalji manj kot dva metra.

11.12 Zaščitne maske na prostem v Španiji od torka ne bodo več obvezne

Španska vlada bo po napovedih ministrice za zdravje Caroline Darias na torkovi seji z odlokom odpravila obvezno nošenje zaščitnih mask na prostem, ki so ga znova uvedli konec decembra zaradi hitrega širjenja okužb bolj nalezljive inačice novega koronavirusa omikron.  Ministrica je za radio Cadena Ser danes spomnila, da je bil to previdnostni ukrep, ki je bil nujen za zajezitev okužb. Povedala je, da se sedaj vsi zdravstveni kazalci izboljšujejo, predvsem stopnja zasedenosti postelj v bolnišnicah s covidnimi bolniki kot tudi incidenca okužb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po zadnjih podatkih ministrstva za zdravje ima na oddelkih intenzivne nege v bolnišnicah vsak peti bolnik covid-19, ki je doslej v Španiji zahteval več kot 94.000 življenj. V več regijah so nedavno že odpravili omejitve, ki so jih vzpostavili med šestim valom epidemije. V Kataloniji so tako januarja odpravili prepoved nočnega gibanja, diskoteke pa naj bi odprli 11. februarja.

10.28  WHO: V Afriki morajo šestkrat povečati cepljenje proti covidu-19

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v četrtek opozorila, da morajo na afriški celini šestkrat povečati cepljenje proti covidu-19, če hočejo do sredine leta doseči 70-odstotno precepljenost. Iz Južne Afrike so medtem sporočili, da so proizvedli prvo v Afriki razvito cepivo mRNA proti covidu-19. V regionalnem uradu WHO za Afriko so poudarili, da so afriške države prejele več kot 587 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19, da pa imajo še vedno težave pri cepljenju, tako da je samo enajst odstotkov prebivalcev polno cepljenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Direktorica tega urada Matshidiso Moeti je poudarila, da je svet končno slišal njihove pozive, tako da ima zdaj Afrika dostop do cepiv, ki jih je zahtevala tako dolgo. To vzbuja upanje, vendar pa mora zanesljiva dobava cepiv iti z roko v roki z operativnim financiranjem, da bodo cepiva iz skladišč prišla do ljudi. V nekaterih državah, kot je DR Kongo, kampanja cepljena zaostaja, tako da bi velikemu številu odmerkov cepiv v prihodnjih tednih lahko potekel rok uporabe, navaja AFP. Regionalni direktor Unicefa za vzhodno in južno Afriko Mohamed Malick Fall je poudaril, da morajo bogate države ne samo zagotoviti donacije cepiv z ustreznim rokom trajanja, ampak tudi prispevati k financiranju stroškov izvajanja cepljenja. Podatki WHO kažejo, da 40 afriškim državam za operativne stroške primanjkuje 1,29 milijarde ameriških dolarjev.

FOTO: Amit Dave/Reuters
FOTO: Amit Dave/Reuters

9.34 V Sloveniji včeraj potrdili 11.668 novih okužb

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so včeraj v Sloveniji potrdili še 11.668 novih okužb. Opravili so 3808 PCR-testov in 103.514 hitrih antigenskih.

Po oceni NIJZ imamo v državi 194.969 aktivnih primerov okužb, kar je v primerjavi z dnem prej višje za 1883. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov, ki trenutno znaša 14.381, je v primerjavi s predhodnim dnem nižje za 730. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev znaša 9251, kar je 90 več kot dan prej.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.261.633 ljudi, polno cepljenih pa je 1.212.493 oseb.

8.18 Zaradi covida-19 manj zgodaj odkritih rakov

Pandemija covida-19 je zarezala v vse pore življenja ter močno omajala zdravstvene sisteme tako po svetu kot v Sloveniji, so ob svetovnem dnevu boja proti raku zapisali v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije. Posebej so izpostavljene najbolj ranljive skupine družbe, med katerimi so tudi bolniki z rakom.

Strogi zaščitni ukrepi, povezani z omejevanjem gibanja in s tem zmanjševanjem družbenih stikov, nujne reorganizacije zdravstva ter strah ljudi pred okužbo, zaradi česar so mnogokrat odlagali obiske zdravstvenih ustanov, so privedli do zmanjšanja zgodnjega odkrivanja in zapoznelega zdravljenja številnih bolezni, tudi raka, poudarjajo.

7.00 Med izjemami od karantene ob tveganem stiku od danes tudi zaposleni v kritični infrastrukturi, policiji in obrambi

Zaposlenim v kritični infrastrukturi, policiji in obrambi kljub tveganemu stiku z okuženim s koronavirusom od danes ne bo treba v karanteno. V tem primeru se bodo morali na delovnem mestu sedem dni vsakodnevno hitro testirati in nositi zaščitno masko tipa FFP2, je na četrtkovi seji sprejela vlada.

Ob tem so v vladi pojasnili, da v sektor kritične infrastrukture spadajo zaposleni v energetiki, prometu, prehrani, preskrbi s pitno vodo, zdravstvu, financah, sektorju varovanja okolja ter sektorju informacijsko-komunikacijskih omrežij in sistemov. Že pred tem je izjema veljala za zaposlene v šolstvu, zdravstvu in socialnem varstvu.

Vlada je nekoliko spremenila tudi dve drugi izjemi od karantene. Po prejšnjem odloku so med izjeme od karantene spadale osebe v primeru pozitivnega vzorca PCR-testa, ki ni bil starejši od 45 dni in mlajši od deset dni. Omejitev starosti testa vsaj deset dni po novem ne velja več, prav tako za dokazovanje izjeme zadostuje hitri antigenski test. Omenjeni spremembi se nanašata tudi na izjemo od karantene za polno cepljene prebolevnike.

6.26 Na dan odprtja OI 21 novih primerov okužb

Organizatorji zimskih olimpijskih iger v Pekingu so danes, na dan uradnega odprtja iger, poročali o 21 novih primerih okužb z novim koronavirusom, je poročala nemška tiskovna agencija DPA. Potrdili so skupno 14 novih okužb pri potnikih, ki so prispeli na Kitajsko, ter sedem novih okužb pri udeležencih iger, ki so že bili v olimpijskem mehurčku, so sporočili iz organizacijskega odbora.

Na najnovejšem seznamu je bilo devet športnikov ali članov ekipe. Z novimi podatki skupno število okužb z novim koronavirusom, odkritih na zimskih igrah v Pekingu od 23. januarja, znaša 308. Vsi udeleženci, športniki, spremljevalci, novinarji in tudi delavci organizacijskega komiteja iger ter člani mednarodnih športnih zvez, ki sodelujejo pri projektu, se morajo na virus testirati vsak dan.

image_alt
Na stadionu v Pekingu bo zagorel olimpijski ogenj

5.00 V državnem zboru odločanje o predlogu novele zakona o nalezljivih boleznih 

Državni zbor bo danes med drugim odločal, ali je predlog novele zakona o nalezljivih boleznih in o varstvu okolja primeren za nadaljnjo obravnavo. Predlog novele zakona o nalezljivih boleznih so pripravili v Pravni mreži za varstvo demokracije in po njihovih navedbah omogoča, da bodo ukrepi za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni zakoniti in skladni z ustavo.

Med drugim določa pogoje in postopek za uvedbo ter podaljševanje veljavnosti ukrepov in njihovo maksimalno trajanje. DZ je prvo obravnavo opravil v četrtek, ko je večina poslanskih skupin napovedala, da bodo predlog danes podprli, v nadaljevanju zakonodajnega postopka pa da ga bodo poskušali izboljšati.

Preberite še:

Komentarji: