Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Milansko tožilstvo podjetjem naložilo zaposlitev dostavljalcev

Delovni pogoji, po katerih so dostavljalci plačani glede na število dobavljenih naročil, ob tem pa niso deležni drugih ugodnosti, niso dopustni.
Uber Eats se sooča s kritikami na račun delovnih pogojev dostavljalcev. FOTO: Valentyn Ogirenko/Reuters
Uber Eats se sooča s kritikami na račun delovnih pogojev dostavljalcev. FOTO: Valentyn Ogirenko/Reuters
STA, Ka. M.
24. 2. 2021 | 16:15
24. 2. 2021 | 16:16
1:30
Tožilstvo v Milanu je podjetjem, ki ponujajo storitve naročila hrane prek spleta in njeno dostavo na dom, kot so Deliveroo, Glovo, Uber Eats in Just Eat, naložilo, da morajo zaposliti dostavljalce, ki trenutno delajo kot t. i. freelancerji, piše italijanska tiskovna agencija Ansa. Podjetjem prav tako grozi plačilo glob v znesku 733 milijonov evrov zaradi neustreznih delovnih pogojev.

Tožilstvo je v preiskavi, ki jo je začelo na podlagi prijav delavcev v dostavi, preučilo delovne pogoje 60.000 dostavljalcev. Kot je menilo, delovni pogoji, po katerih so ti plačani glede na število dobavljenih naročil, ob tem pa niso deležni drugih ugodnosti, niso dopustni, je navedla avstrijska tiskovna agencija APA. Podjetja bi morala dostavljalcem ponuditi redno zaposlitev z vsemi ugodnostmi, ki spadajo k njej, ne pa da jih obravnavajo kot samozaposlene.

Storitev dostave hrane na dom med pandemijo covida-19 cveti, saj so gostinski obrati v mnogih državah večinoma zaprti, dovoljena pa je dostava hrane in pijače na dom. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine